loading
close
SON DAKİKALAR

Kemal Nebioğlu, ölümünün 12. yıldönümünde mezarı başında anılacak

Kemal Nebioğlu, ölümünün 12. yıldönümünde mezarı başında anılacak
Tarih: 09.08.2018 - 14:26
Kategori: Sendika

DİSK'in kurucularından, Gıda-İş Sendikası ve DİSK eski Genel Başkanı Kemal Nebioğlu, ölümünün 12. yıldönümünde 10 Ağustos Cuma günü saat 11.00'da Zincirlikuyu'daki mezarı başında anılacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'nun kurucularından, Gıda-İş Sendikası ve DİSK eski Genel Başkanı, işçi sınıfının ve DİSK'in mücadele neferlerinden Kemal Nebioğlu, ölümünün 12. yıldönümünde mezarı başında anılacak.

Kemal Nebioğlu için 10 Ağustos Cuma günü saat 11.00'da Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni düzenlenecek.

KEMAL NEBİOĞLU KİMDİR?

Türk sosyalist, sendikacı ve siyasetçi Kemal Nebioğlu 1926 yılında Rize'de doğdu. Nebioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bıraktı. İlk işçiliğine İstanbul'da metal iş kolunda presçilikle başlayan Nebioğlu, sendikal yaşamına ise Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası'nda (OLEYİS) başladı. İlk görevi sendikanın sekreterliği olan ve daha sonra İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Sekreterliğine atanan Nebioğlu, 1956 yılında Türkiye Petrol-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcılığı, ardından da Türkiye Gıda, Otel, Lokanta İşçileri Sendikası Genel Sekreterliğine seçildi.

DİSK'in kurucularındandır ve Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşunda yer alan 12 sendikacıdan biridir. 12 Eylül 1980'den sonra DİSK davasıyla ilgili olarak tutuklanmış, 4 yıl tutuklu kalmıştır. 1962 yılında genel sekreterliğine getirildiği TİP'ten 1965 Seçimlerinde Tekirdağ millletvekili olarak seçilmiştir. Seçildiğinde Gıda İş Sendikası Genel Başkanı'dır. Meclis'te Türkiye İşçi Partisi Grup Başkanvekilliğini de bir süre yürüten Nebioğlu, parti içinde çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye işçi hareketi tarihinde önemli yer tutan 15-16 Haziran direnişinde önemli rol üstlenen Nebioğlu, 1976 yılında Türkiye'de kitlesel ölçekte ilk kez kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın düzenlenmesine önayak oldu ve tertipleme komitesi başkanlığını yaptı. Taksim'de kutlanan 1 Mayıs 1976 İşçi Bayramı'na yaklaşık 400 bin insan katıldı. 12 Eylül Darbesini takiben kapatılan DİSK'in 1992'de yeniden açılması ile yapılan büyük kongresinde konfederasyonun Genel Başkanlığına seçildi. Nebioğlu yaşamının sonuna kadar demokrasi ve özgürlüklerin Türkiye'de yerleşmesi için mücadele vermiştir. Bir süre kanser tedavisi gören Kemal Nebioğlu, 10 Ağustos 2006'da hayata veda etti.


 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları