loading
close
SON DAKİKALAR

Kemal Türkler katledilişinin 42. yıl dönümünde mezarı başında anılacak

Kemal Türkler katledilişinin 42. yıl dönümünde mezarı başında anılacak
Tarih: 21.07.2022 - 15:11
Kategori: Yaşam

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 42. yılında mezarı başında anılacak.

42 yıl önce İstanbul Merter’de, sabah evinden çıkıp sendikaya gitmek üzere arabasına binerken kurşunlanarak katledilen DİSK Kurucu Genel Başkanı ve Türkiye Maden İş Sendikası Genel Başkan Kemal Türkler, Topkapı Mezarlığı'nda saat 11.00'da kabri başında sevenleri tarafından anılacak.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 42. yılında mezarı başında anılacak. 

Kemal Türkler kimdir?

1926 yılında Denizli’de doğan Kemal Türkler, yoksul hayatı geçirdi. Genç yaşta terzi çırağı olarak çalışmaya başlayan Türkler, daha sonra gömlek ustalığı, ayakkabıcı çıraklığı gibi çeşitli işlerde çalıştı. Bu dönemde, işçi sınıfı mücadelesine dair düşünceler edindi.

1947 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine kaydoldu. Bu dönemde hayatını Bakırköy Emayetaş fabrikasında işçilik yaparak kazandı. Sendikal yaşamı da bu iş sayesinde başladı. 13 Eylül 1953’de Maden-İş Sendikası'nın Bakırköy yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 19 Mart 1954 tarihinde yapılan genel kurulda Maden-İş Sendikası'nın sekreterliğine getirildikten sonra aynı yıl, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal’ın görevini üstlendi. Böylece 1958 yılında Türkiye Maden-İş Sendikası Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı.

1961 yılında Türkiye İşçi Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Türkler, 1966’da bazı sendikacılarla birlikte Sendikalararası Dayanışma Anlaşması (SA-DA) verilen bir karara imza attı. Bu anlaşma sonucu, GIDA-İŞ, BASIN-İŞ, MADEN-İŞ, LASTİK-İŞ, 15 Ocak 1967’de de Türk-İş’ten ayrılıp Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) kurdular. Bu tarihte Maden-İş sendikası kontenjanından Kemal Türkler, DİSK yönetim kuruluna seçildi. 13 Şubat 1967'den 1977 yılına kadar genel başkanlık görevini üstlendi.

KATLEDİLİŞİ

Kemal Türkler, 42 yıl önce, evinin önünde Ünal Osmanağaoğlu tarafından ateş açılarak öldürüldü. 1996 yılında dava açıldı. Olay sonrasında, Ünal Osmanağaoğlu Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler tarafından teşhis edilmiş olmasına rağmen, ağır ceza mahkemesi, 14 Nisan 2003'de Osmanağaoğlu'nun beraatini hükmetti. Beraat kararı Yargıtay tarafından "eksik soruşturma" gerekçesi ile bozuldu. Ağır ceza mahkemesi "yeterli ve kati delil bulunmadığı" gerekçesi ile tekrar beraatine karar verdi. Yargıtay ise "suça asli ve maddi fail olarak katıldığına" hükmederek oy birliği ile bu kararı da bozdu. Ağır ceza mahkemesinin 30 Temmuz 2009 tarihli kararı ile beraat hükmüne direnmesi sonrasında, 22 Haziran 2010'de Yargıtay Ceza Genel Kurulu hükmün bozulmasına karar verdi. Yargılama süreci devam ederken, dava 1 Aralık 2010'de zamanaşımı nedeniyle düştü.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları