loading
close
SON DAKİKALAR

Kemalpaşa halkı, 'Lojistik köyü' için ikna olmadı

Kemalpaşa halkı, 'Lojistik köyü' için ikna olmadı
Tarih: 24.05.2019 - 14:18
Kategori: Yurt

Ulaştırma Bakanı Turhan, Kemalpaşa’da kurulacak Türkiye’nin ilk Lojistik Köyü için alınan acil kamulaştırma kararına ilişkin; proje kapsamında 1 milyon 315 bin 20,98 metrekare alanın kamulaştırıldığını ancak taşınmazların tamamına yakını için anlaşma sağlanamadığını ifade etti....

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde kurulması planlanan Türkiye’nin ilk Lojistik Köyü için alınan acil kamulaştırma kararı nedeniyle yaşanan mağduriyetle ilgili soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’dan yanıt geldi. Proje kapsamında 1 milyon 315 bin 20,98 metrekare alanın kamulaştırıldığını ifade eden Turhan, “Acele kamulaştırma sonrası Bakanlığımızca taşınmaz malikleriyle uzlaşma görüşmeleri yapılmış, ancak taşınmazların tamamına yakını için anlaşma sağlanamamıştır. Bedel tespit ve tescil davaları açılmış olup, yargı süreci devam etmektedir” dedi. Bakan Turhan, bölgenin istihdamına katkı sağlayacak proje kapsamında 200 milyon TL harcama yapılmasının öngörüldüğünü ve 2020 yılında işletmeye alınmasının planlandığını bildirdi.

CHP’li Polat, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin Ansızca ve Yenmiş köylerinde kurulması planlanan Türkiye’nin ilk Lojistik Köyü için alınan acil kamulaştırma kararı nedeniyle yöre halkının yaşadığı mağduriyeti TBMM gündemine taşımıştı. Bakan Turhan’a bölgede kaç kişinin mağdur olduğunu ve bu kişilerle yaşanan ihtilafın çözümü için hangi önlemlerin alındığını soran Polat, “Verimli tarım arazileriyle ünlü bölgede söz konusu projenin hayata geçirilmesi doğru mudur? Bu projenin hayata geçirileceği aşamaya kadar tarım sektöründen geçimini sağlayan yöre halkına ekonomik anlamda zarar vereceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?” sorularını yöneltmişti.

LOJİSTİK KÖYÜ 2020’DE İŞLETMEYE ALINACAK

Bakan Turhan, Polat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, Kemalpaşa OSB Lojistik Köyü’nün ilk etapta 1 milyon 315 bin 20 metrekare, daha sonra genişleme alanıyla birlikte yaklaşık olarak 3 milyon metrekarelik bir alanda faaliyet göstereceğini vurguladı. Proje kapsamında 200 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirileceğinin öngörüldüğünü ifade eden Turhan, projenin 2020 yılında işletmeye alınmasının planlandığını ifade etti.

ACİL KAMULAŞTIRMANIN NEREDEYSE TAMAMINDA ANLAŞMA YOK

Kemalpaşa OSB Lojistik Köyü kamulaştırma planında 1. Etap ve 2. Etap saha olarak belirtilen sahada kalan taşınmazlar için Bakanlar Kurulu’nun 13.8.2012 tarihli ve 2012/3600 sayılı kararı ile acele kamulaştırma kararı alındığını belirten Bakan Turhan, toplam 1 milyon 315 bin 20,98 metrekare alanın kamulaştırıldığını bildirdi. Turhan, kamulaştırma işlemi yapılan saha dahilindeki ağaçların yerine yenilerinin dikilmesinin planlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde belirtilen, acele kamulaştırma yöntemi gereği, Kemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemelerince belirlenen el koyma bedeli ödenerek, taşınmazlar için el koyma kararları alınmıştır. Acele kamulaştırma sonrası, Bakanlığımızca taşınmaz malikleri ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 8. maddesi gereğince uzlaşma görüşmeleri gerçekleştirilmiş, taşınmazların tamamına yakını için anlaşma sağlanamaması nedeniyle, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 10. Maddesi gereğince bedel tespiti ve tescil davaları açılmış olup, yargı süreci devam etmektedir.”

“BÖLGENİN İSTİHDAMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Bakan Turhan, Kemalpaşa OSB Lojistik Köyü’nün konum olarak Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin bitişiğinde yer aldığını belirterek, “Etüt-proje çalışmaları devam eden Torbalı-Kemalpaşa-Alsancak Limanı Demiryolu Bağlantısı ile bu hatta bağlanacak olan Halkapınar-Otogar Bağlantısı ve halen işletilmekte olan Menemen Aliağa Demiryolu hattının devamı niteliğinde olan ve TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapımına devam edilen Bergama-Çandarlı Demiryolu Bağlantısı üzerinden tüm Ege Bölgesi yüklerinin toplama merkezi olarak planlanmıştır. Lojistik Köyün faaliyete geçirilmesiyle bölgeye istihdam anlamında büyük katkı sağlanacaktır” dedi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları