loading
close
SON DAKİKALAR

‘Kıbrıs petrolde yüzüyor’

‘Kıbrıs petrolde yüzüyor’
Tarih: 11.02.2012 - 23:13
Kategori: Siyaset

"Yataklar Avrupa’nın önümüzdeki 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde"

Kıbrıs Rum yönetiminin,Türkiye ve KKTC’nin tüm uyarılarına rağmen, hafta sonu petrol ve doğalgaz sondajına başlaması, adada son on yıldır zaman zaman artan petrol gerginliğini iyice tırmandırdı. AA muhabirinin derlemesine göre, Adanın etrafını çevrelediği belirtilen zengin petrol yatakları, son yıllarda, devam eden Kıbrıs müzakerelerini de gölgeledi ve adadaki tansiyonu yükseltti. Rumların, sondaja başlamasıyla Ada’da yeni bir süreç başlamış oldu.

Avrupa’nın ihtiyacını  karşılar
Rum Alithia gazetesi,  doğal gaz arama ruhsatının verildiği Amerikan Noble Energy şirketi üst düzey bir yetkilisinin geçtiğimiz dönemde Rum tarafına gittiğini, “Kıbrıs doğalgazı” ile ilgilenen çeşitli çevrelere, “(Güney) Kıbrıs’a ait 12. ve 3. parseldeki yataklar çok büyüktür” dediğini yazdı. Söz konusu yetkili, “Bu iki Kıbrıs parselinde bulunan yataklar Avrupa’nın önümüzdeki 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek ölçüdedir” dedi. Kıbrıs Rum yönetimi 2003 yılında Mısır’la başladığı Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama anlaşmasına, 2007’de Lübnan, Suriye ve İsrail ile devam etti.
Hidrokarbon arama ruhsatı ihalelerine ilk olarak Şubat 2007’de başlayan Rum yönetimi, Doğu Akdeniz’i kendince parsellere ayırarak, uluslararası ihaleye çıktı. Rum yönetimi, “Afrodit” adı verilen 12 parselde petrol ve doğalgaz arama ruhsatını, Amerikan menşeli Noble Energy şirketine verdi. Geçtiğimiz aylarda, petrol ve doğal gaz aranmasına, sözde “bağımsızlık günü” olan 1 Ekim’de başlanacağını duyuran Rum yönetimi, bu kararını öne alarak, sondaja 18 Eylül Pazar akşamı başladı. Rum radyosu, sondaja başlayan Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini duyurdu. Sondaj öncesi, İsrail’in “Leviathan” ismi verilen parselinde bulunan doğalgaz platformu 12. parsele taşındı.

Savaş gemileri müdahale etti!
Adadaki petrol gerginliği, 2003’den itibaren gündemdeki yerini korudu. 2009’da, Kıbrıs açıklarında Güney Kıbrıs’ın sözde “münhasır ekonomik bölgesi” içinde Kıbrıs Rum yönetimi adına petrol araştırma çalışması yapan Panama bandıralı Norveç araştırma gemisine Türk savaş gemisince müdahale edildiği haberleri Rum basınında çıktı. Rumlar, aslında 1979’da, Spiros Kiprianu’nun Rum yönetimi lideri olduğu dönemde de, Mısır’la birlikte petrol macerasına girişir. Ancak Rauf Denktaş’ın “Bu, bir savaş nedeni olur” açıklaması ardından Rum tarafı geri adım atar. KKTC’deki Demokrat Parti’nin (DP) Genel Başkanı, o dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da 10 Aralık 2003’de yaptığı açıklamada, Kıbrıs adasının etrafında dünyanın en zengin petrol rezervleri olduğunun tespit edildiğini öne sürmüştü.

Rum Meclisi’nde ‘savaş yasaları’
Kıbrıs Rum kesiminde savaş veya acil durumlarda harekete geçmek üzere yeni bir birimin kurulması ve bu birimin işleyişine ilişkin yeni bir yasa tasarısının Rum Meclisine sunulduğu, tasarının “savaş yasaları” olarak da adlandırıldığı bildirildi. Rum Alithia gazetesinin,” Savaş Yasaları Mecliste” başlığıyla verdiği habere göre, tasarıda “Acil Durumlar Sivil Planlama” (PSEA) birimi adı altında yeni bir oluşum öngörülüyor. İçişleri Bakanına da PSEA personelini acil durumlarda göreve çağırma yetkisi veriliyor.

Piri Reis yola çıkıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, halen İzmir Limanında demirli bulunan Piri Reis gemisinin yarın Akdeniz’e hareket edeceğini açıkladı. Bakan Yıldız, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulunun enerji işlerinden sorumlu üyesi Awat El-Barasi ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akdeniz’deki çalışmaları yoğunlaştıracaklarını ve Akdeniz ile alakalı programlarını öne alacaklarını bildiren Yıldız, “Piri Reis’i de yarın (bugün) yola çıkaracağız. O alanlara doğru hareket edecek” dedi. Bakan Yıldız Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir zaman tahrikkar davranışlarda bulunmayacaklarını vurgulayarak, “yakın vadede Akdeniz’de suların ısınmasını beklemiyoruz” dedi. Piri Reis ‘e askeri refakat olup olmayacağı yönündeki sorular üzerine Yıldız, “Gerektiği kadar olacak” yanıtını verdi.

KKTC’de Türkiye anlaşmasına tepki
Kıbrıs’ta muhalefet, KKTC ile Türkiye arasında New York’ta Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nın imzalanmasında Meclis’in devre dışı bırakıldığını savunarak tepki gösterdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu Rumların attığı adımın yanlış olduğunu ifade ederek, “Rumlara geri adım attırmak için imzalanan anlaşmanın da barış ve çözüme hizmet etmeyeceğini” savundu. TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da “Bu Meclis by pass edilmiştir. Bu ülkenin karar merci burasıdır” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları