loading
close
SON DAKİKALAR

'Kıdem tazminatıma DOKUNMA!'

'Kıdem tazminatıma DOKUNMA!'
Tarih: 12.02.2012 - 20:35
Kategori: Sendika

DİSK Birleşik Metal-İş, AKP hükümetinin kıdem tazminatına yönelik saldırılarına karşı sokakta

AKP hükümetinin kıdem tazminatını fona devrederek yok etme yolundaki adımları karşısında Birleşik Metal-İş, örgütlü olduğu kentlerde eylemler yapmaya başladı. Metal işçileri kıdem tazminatı haklarına yönelik kampanyalarını 13 Eylül günü Kocaeli’nde gerçekleştirdikleri eylemle başlattı. İzmit Merkez Bankası önünde buluşan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler Sabri Yalım Parkı'na yürüdü. "Kıdem tazminatıma dokunma" pankartını açan işçilerin yürüyüşüne, sendikalaşma mücadelesi veren Snop İzmit işçileri ve direnişleri süren Mas Daf işçileri de katıldı. Eyleme Eğitim Sen, Emekli Sen, Halkevleri ve BDSP de destek verdi. Eyleme Kocaelililer de alkışlarla destek verdi. 

Sabri Yalım Parkı'nda konuşma yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sermayenin "kıdem tazminatı üzerimizde bir yüktür" sözlerini hatırlatarak kıdem tazminatı yasasını ortadan kaldırmaya çalışan hükümete "o koltuklarda oturmayın" çağrısında bulundu. Serdaroğlu, kıdem tazminatının yanında bölgesel asgari ücret, esnek çalışma ve özel istihdam büroları gibi emeğe yönelik saldırıların da meclisin açılmasının ardından gündeme geleceğini belirtti. Serdaroğlu, AKP’nin kıdem tazminatı ile ilgili planlarının gerçekleşmesi durumunda işverenlerin rahatlıkla işçi çıkarabileceğini ifade eden Serdaoğlu, metal işçilerinin bu saldırıyı püskürtmek için yola çıktığını belirtti ve Türk Türk-İş ile Hak-İş’e de çağrı yaptı. 

Gebze’de kitlesel eylem 
Son olarak dün (14 Eylül) Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde Birleşik Metal-İş binası önünde buluşan yüzlerce emekçi, “Kıdem tazminatıma DOKUNMA! DİSK / Birleşik Metal-İş” pankartı arkasında Gebze Eski Çarşı Meydanı’na doğru sloganlarla yürüdü. 

106 gündür direnişte olan GEA Klima işçileri de eyleme “Ne şefkat ne merhamet, sadece adalet istiyoruz!” pankartıyla katıldı. Metal işçilerinin yanı sıra Eğitim Sen, EMEP, BDSP, DSB ile Nakliyat-İş Şube yöneticileri eyleme destek verdi. 

Yürüyüş sırasında AKP İlçe binası önünden geçen emekçiler, AKP hükümetini protesto etti. Emekçiler sık sık “Hükümet yasanı al başına çal” sloganını attı. Gebze Eski Çarşı Meydanı’nda Petrol-İş, Çelik-İş, Eğitim-İş ve UİD-Der’liler emekçileri alkışlarla karşıladı. Meydanda basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş yaptı. 

Göktaş, kıdem tazminatı hakkının, fon adı altında yok edilmeye çalışıldığını hatırlatarak ücretlerin düşük olduğu ve çalışanların çoğunun asgari ücretle çalıştığı Türkiye’de kıdem tazminatının patronlar için bir yük olmadığını ifade etti. Ekonomik krizlerin ardından çalışma koşullarının esnekleştirildiğine ve sendikal hakların kısıtlandığına değinen Göktaş, AKP hükümetinin, işçilerin elinde kalan son hak olan kıdem tazminatı hakkına saldırdığını söyledi. 

Eylem basın açıklamasının ardından son buldu. 
Birleşik Metal-İş’in eylem programı: 
16 Eylül 2011 Cuma Bursa ve İzmir 
19 Eylül 2011 Pazartesi Eskişehir 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları