loading
close
SON DAKİKALAR

Kılavuz treni raydan çıkmış, iki makinist hayatını kaybetmişti: TCDD, bölge hakkında dört yıl önce uyarılmış

Kılavuz treni raydan çıkmış, iki makinist hayatını kaybetmişti: TCDD, bölge hakkında dört yıl önce uyarılmış
Tarih: 22.09.2019 - 09:13
Kategori: Gündem

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Bilecik’te önceki gün gerçekleşen ve iki makinistin yaşamını yitirmesine neden olan kazanın yaşandığı bölgeye dair 4 yıl önce TCDD’yi uyardığı ortaya çıktı.

Bilecik’te yüksek hızlı tren hattını (YHT) kontrol eden kılavuz trenin raydan çıkması sonucu iki makinist yaşamını yitirdi. Ancak kazanın ardından Jeoloji Mühendisleri Odası'nın (JMO) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nı (TCDD) Bilecik’e bağlı Ahmetpınar köyünün bulunduğu bölgeye ilişkin dört yıl önce uyardığı açığa çıktı.

Oda’nın 2015’te hazırladığı raporda, ihaleden etüd çalışmalarına kadar ihmaller zincirinin sıralandığı görülüyor. TCDD’nin kazaya davetiye çıkardığının aktarıldığı söz konusu raporda, “Ankara-İstanbul güzergâhının iki ayrı bölümü; Karaköy-Ahmetpınar-Bilecik arasındaki 8 kilometrelik yer ile Alifuat Paşa-Arifiye arasında kalan bölüm jeolojik açıdan önemli riskler içermektedir. Yüksek Hızlı Trenin hızı, bu hatlar ve yakınlarında 40 km/s olarak gerçekleşmektedir. Alt yapısı güvenli olmayan hatlarda hızlı tren çalıştırmanın riski bilinmelidir” deniyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; JMO’nun Ahmetpınar-Bilecik bölümüne dair incelemesinin sonuçlarında, şu tespitler yer alıyor: “Yapılan incelemelerde hattın geçtiği güzergah üzerinde proje aşamasında yapılması gereken jeoloji-jeoteknik araştırmaların istenilen nitelik ve düzeyde gerçekleştirilmediği, etütlerin yapımı sırasında gerekli özenin gösterilmemesi nedeniyle gerek 29 Mart 2011 tarih ve 27889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı gerekse Sayıştay raporlarından da anlaşılacağı üzere önemli oranda keşif artışlarına ve kamusal kaynaklarının heba edilmesine neden olduğu tespit edilmiştir.”

ACELE EDİLDİ

Raporda, hızlı tren hattının açılması için acele edildiğine de dikkat çekiliyor: “TCDD`nin bu hattın yapımı ve hizmete sokulması süreçlerinde siyasi rant beklentileri ile hattın bir an önce hizmete açılması hevesleri Kuzey Anadolu Fayı gibi aktif fay bölgesi içerisinde yer alan ve güzergah boyunca heyelanlı sahalar içerisinde geçirilen hattın projelendirme aşamasında jeolojik ve jeoteknik etütler ile diğer alt yapı çalışmalarını içeren ihalelerde gerekli özenin göstermediği belirlenmiştir.”

Oda, TCDD'nin şu soruları yanıtlamasını da istedi:

Yüksek Hızlı Tren hattının Bozüyük-Bilecik bölümünü içine alan ve Karaköy – Ahmetpınar heyelan bölgesinin de içerisinde yer aldığı kesimlerinin jeolojik ve jeoteknik etüt ihalesi hangi tarihte yapılmıştır? Bu ihaleyi hangi firma almıştır?

Öte yandan hayatını kaybeden makinistler Recep Tunaboylu ve Sedat Yurtsever kılınan cenaze namazlarının ardından dün toprağa verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları