loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor

Kılıçdaroğlu: 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor
Tarih: 23.03.2019 - 11:10
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’da Tez-Koop-İş Sendikası Genel Kurulunda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-Sendikalaşma sosyal devlette olmazsa olmazdır. Sendikalaşmanın önündeki engeller nedir? 1980 darbesinden sonra ilk yaptıkları iş sendikalı olmanın önüne engeller koymalarıdır. 12 Eylül darbe hukukundan Türkiye arındırılmazsa sendikalaşma sağlanmaz. 
Flormar işçilerini düşünün. 1 yılı aşkın süredir toplu sözleşme için bekliyorlar. Çalışma Bakanlığı yapacak, yapmıyor. Tepki cılız. Güzel bir sloganınız var 'susma sutukça sıra size gelecek' diye, geldi. Fabrikalar kapatıldı. Bir genel başkan genel kurulda bizi eleştirir mi derseniz ben de sizdenim. Ben sizin hakkınızı her ortamda savunacağım. Binlerce, milyonlarca insan kayıt dışı çalışıyor. Birincisinde işçi kayıt dışı çalışıyor. İkincisinde çalışıyor 15 gün gösteriyorlar. Üçüncüsü işçi çalışıyor 1 ay gösteriyorlar fazla ücret alıyor asgari gösteriliyor. Dördüncüsü de bunların karması. Bunun kıdem tazminatı olmayacak mı? Kayıt dışı çalışmayla mücadelenin tek yolu sendikalaşma. Havaalanı işçlerini düşünün hak aradılar hapse atıldılar. İsterdim ki 3 büyük konfederasyonda kıyamet kopsun.
-Taşeronlaşma 21. yy'ın kölellik düzeni. Taşeronlar işçilere önce dernek kurdurduk, yanınızda olalım, dedik. Sendika kurmalarına izin verdik bizim belediyelerde. Mücadele ettik kadroya alınsınlar diye. Alındılar ama yüzde 4 zam alabildiler. Bunu kanunla yaptılar. AYM'ye taşıdık, bütün sendikaların takip etmesi gerekir. 
-Emeklilik yaşı 65 oldu. Vatandaş primini ödedi, 25 yılı doldurdu, emekli olacak yaşı bekliyor. En düşük emekli aylığı 1800 TL iken 1000 TL'ye indirildi. Daha az emekli aylığı aldılar ben isyan ettim. 1000 TL'nin altında emekli aylığı olmayacak dediler. İstedim ki önce sendikalar dillendirsin.
-102 sayılı sözleşme var. Sosyal Güvenliğin Asgari Normları... Türkliye 1971'de kabul etmiş. 9 dal var. Aile Yardımları Sigortası uygulanmıyor.
-2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor. İşsiz sayısı 8 milyona yaklaştı.
-Meclis duvarında bir işçi kendisini yaktı. Ben bekledim sendikalar gider bir karanfil bırakırlar diye...
Çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden babayı düşünün. Sorun çok ama sorun akılla, bir araya gelerek konuşmakla çözülür.
Kıdem tazminatı konusunda 3 konfederasyon başkanını davet ettim, oturun uzlaşın, her türlü desteği veririz, dedik. 
Asgari ücret vergi dışı kalmalı. Beyler, paşalar vergi ödemez, cezaları sıfırlanır. 
-Sakarya'da tank palet işçileri dilekçe verdiler. Biz bu fabrikada çalışmak istemiyoruz, başka yerlere verin bizi, dediler. Gerekçesi şu: 'Biz devletin sırlarının yabancılara verildiği bir fabrikada çalışmak istemiyoruz.' Hepsinin alınlarından öpüyorum. Hepsi vatanseverdir. 
Harb-İş Ankara'da miting yapmak istedi. Güvenlik nedeniyle izin vermediler. Amaç kimse duymasın. Katar'a bu silah fabrikasının yüzde 50'sini kaça verdin, ihaleyi ne zaman yaptın, şartname nerede yayınlandı? Aynı alanda üretim yapan dünyadaki 5 fabrikadan birisi. Bedava uçak nedeniyle mi tank palet fabrikasının yarısını Katar'a verdi? 
17 yılda iktidarın topladığı vergi 2 trilyon doların üzerinde. 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptılar. Nereye gitti bunlar?
-Bir devletin temel gücü üretimden kaynaklanır. Ülkeyi Londra'daki bir avuç tefeciye teslim ederseniz işsizlik başlar."
 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları