loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu, 58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde konuştu; 'İyi insan olarak yaşamın temeli; Ahlak'

Kılıçdaroğlu, 58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde konuştu; 'İyi insan olarak yaşamın temeli; Ahlak'
Tarih: 21.08.2021 - 20:38
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli’nin dergahını ve türbesini ziyaret ederek dua etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anma Programı’nın kapanış konuşmasını yaptı.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde temel atma ve açılış törenlerine katıldı, belediyeyi ziyaret etti.
 
58'nci Ulusal, 32'nci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri için ilçeye gelen Kılıçdaroğlu, partililer ve vatandaşlarca karşılandı.

Kent Meydanı ve buradaki saat kulesinin açılışını yapan Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş Kentsel Tasarım Uygulamaları Sergisini gezdi.

Ardından Hacıbektaş Belediyesini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Başkanı Arif Yoldaş Altıok'tan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş ilçesinin güzel bir görünüme kavuşması için verdiği emek dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hacı Bektaş Veli'nin felsefesine uygun bir kent Hacıbektaşlılara kazandırılmak isteniyor ve bunun mücadelesi yapılıyor. Burayı bütün dünya biliyor, tanıyor ama biraz bakımsızdı. Bir şeye değer vermek sadece onu anmak değildir, bakmak ve ilgilenmek gerekiyor. Belediyenin önünde güzel bir meydan oluştu. Kentlerin meydanlara ihtiyacı vardır, meydansız bir kent olmaz zaten. Meydanlarda düğünler, eğlenceler, mitingler olur. Bu çerçevede Hacıbektaş'ın 21'inci yüzyılın sevimli, şirin, yeşil bir kenti haline dönüştürmek için çabalayan İmamoğlu ve arkadaşlarına teşekkür etmek isterim. Bu beldeye başkanlık sıradan bir olay değil. Üstlendiği sorumluluğun bilincinde olarak Hacıbektaş Belediye Başkanımız da çaba harcadı, teşekkür ederim."

Daha sonra Nilgün-Sırrı Bektaş Kültür Merkezi ve Müzesi'nin temel atma törenine katılan Kılıçdaroğlu, aynı yerleşkede bulunan restorasyonu bir süre önce tamamlanan tarihi yel değirmeninin de açılış kurdelesini kesti.

Kılıçdaroğlu'na programlarında bazı parti yöneticileri, milletvekilleri ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu eşlik etti.
 
Kemal Kılıçdaroğlu, 58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde konuşmasında; 

KILIÇDAROĞLU: “İYİ İNSAN OLARAK YAŞAMIN TEMELİ; AHLAK”

Hacı Bektaş-ı Veli Dostluk ve Barış Ödülü siyasetçi, yazar, sendikacı, CHP Parti Meclisi üyesi Yaşar Seyman’a verildi. Seyman, ödülünü CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı. Seyman’a ödülünü veren Kılıçdaroğlu, konuşmasına, “Biliyoruz ki, iyi bir insan olarak kalabilmenin, iyi bir insan olarak yaşamaya devam edebilmenin temeli; ahlaktır. Bu bağlamda; Faik Ahmet, Hacı Bektaş, Mevlana, Yunus Emre, Balım Sultan, Ahmet Yesevi gibi erenler ahlak temelli din anlayışının Anadolu'daki en önemli temsilcileridir. Ahlaklı olmak; vicdanlı, adaletli olmanın yoludur” sözleriyle başladı. Hacı Bektaş-ı Veli’nin Horasan’ın Nişabur şehrinde doğduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Nişabur, İran toprakları arasındadır. Horasan ise Kuzeydoğu İran, Afganistan, Türkmenistan, Pakistan ve Tacikistan'ın bir bölümünü kapsayan büyük bir bölgenin adıdır. Bu nedenle bugün Afganistan'da ne oluyorsa ve bizim Afganistan gibi bir ülkenin huzura kavuşması için ne yapmamız gerekiyorsa, gerekli olan reçete, Hacı Bektaş-ı Veli ve diğer Horasan erenlerinin öğretisidir. Dinimizde bir sorun yoktur. İslam; barış, kardeşlik, adalet, akıl ve bilim dinidir” dedi.

“ADALETİ YENİDEN ÖĞRENMELİYİZ”

Bugün gelinen noktada İslam coğrafyasının şiddetin, terörün, nefretin merkezine dönüşmüş durumda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Kadın hakları, ayrımcılık, ötekileştirme, gelir dağılımı eşitsizliği, insan hakları, çevre, hukukun üstünlüğü, adalet gibi konularda köklü sorunlar yaşanmaktadır. Sorunlarımızın kaynağı, güzel dinimiz değildir. Ancak bu güzel dinimiz, bazı çevrelerce ve kendi çıkarları doğrultusunda yorumlanınca, az önce belirttiğim büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı. Bu sorunları çözmek zorunda olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Ülkelerin içinde bulundukları gerçeklikle, soğuk kanlı bir şekilde yüzleşmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda adaleti yeniden öğrenmeliyiz. Paylaşmayı yeniden öğrenmeliyiz. Kimseyi ötekileştirmemeyi yeniden öğrenmeliyiz. İnsan haklarını, kadın erkek eşitliğini yeniden öğrenmeliyiz. Gelir dağılımı eşitsizliğini, şeffaflığı hesap verebilir olmayı yeniden keşfetmeliyiz. Kayırmacılık yapmamayı, komşusu açken tok uyumamayı, çocuğun üstün yararını yeniden öğrenmeliyiz. Ve bu sürece, önce kendimizi onararak başlamalıyız. Başlarken, kişisel hırslarımızdan ihtiraslarımızdan arınmalıyız. Hacı Bektaş-ı Veli'den öğrendiğimiz gibi; kul hakkı yemeden, hak etmediğimizden uzak durarak yaşamalıyız. Temizliği, -salt beden temizliğinin de ötesinde- yaşadığımız çevrenin temizliği ve doğanın yaşam hakkıyla birlikte düşünmeliyiz. Bunlar da yetmez. İyilikte yarışmalıyız. Ama haksızlığa, adaletsizliğe karşı da direnmeliyiz. Ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemeliyiz. Hacı Bektaş'tan öğrendiklerimiz kısaca bunlar.”

IRKÇILIK UYARISI

Batı'nın İslam dünyasında yaşanan şiddeti “İslamofobi” olarak tanımlamasını doğru bulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “İslam dünyasında yaşanan şiddeti, inanç ya da din üzerinden değil, insan hakları üzerinden eleştirmek gerekir. Böyle davrandığımızda, bir yandan inanca saygıyı gösterirken, öte yandan hangi inanca sahip olursa olsun, insan haklarının ihlaline karşı bir evrensel duruşu da sergilemiş oluruz. Doğru olan da budur” diye konuştu. Müslüman olan birinin ırkçı olamayacağının altını çizen Kılıçdaroğlu, sözü son dönemde gündemde olan ülkemizdeki mültecilere ve sığınmacılara getirdi. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili Peygamberimiz, veda hutbesinde ırkçılığa karşı son derece net bir tavır almıştır. Aynı inanç ve felsefe Yunus'ta da vardır. ‘72 millet birdir bize’ der. Hacı Bektaş-ı Veli'de ‘Dili, dini, rengi ne olursa olsun; iyiler iyidir. İyiler her an iyidir’ der. Bizler, iyilikle yarışmalıyız. Dolayısıyla ülkemizdeki mültecilere, sığınmacılara karşı da ırkçılık yapmadan yaklaşmalıyız. Çabamız; sığınmacıların, ülkelerinden ayrılmalarına neden olan koşulları ortadan kaldırmaya dönük olmalıdır. Onları davullarla, zurnalarla ülkelerine uğurlayacağımız günleri hep birlikte kurmalı ve inşa etmeliyiz. İnanın bunu mutlaka ama mutlaka başaracağız. Irak’ta, Suriye’de, Afganistan'da, Yemen'de, Libya'da İslam adına ve ‘Allah Allah’ diyerek birbirini öldürenler, Müslümanlar. Yerinden yurdundan edilen, ülkelerinden göç etmek zorunda kalanlar yine Müslümanlar. Üzülerek söylüyorum ki; istatistiklere göre, savaş ve açlık nedeniyle acı çeken çocukların büyük bir bölümü yine Müslüman çocukları. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik ve adalet gibi temel alanlarda Müslüman ülkeler perişanlığı yaşıyor. Bu perişanlığı, adaletsizliği, liyakatli yöneticiler, akılcı politikalarla giderebilirler. Bunun yolu da Hacı Bektaş-ı Veli öğretisinden, feyz almaktır. Adaletli, akılcı davranmaktır.”

 

 

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları