loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu AKOM'u ziyaret etti: 20 yıldır başladığımız noktadayız, 17 yıldır ülkeyi yönetenlerin hesabını vermesi lazım

Kılıçdaroğlu AKOM'u ziyaret etti: 20 yıldır başladığımız noktadayız, 17 yıldır ülkeyi yönetenlerin hesabını vermesi lazım
Tarih: 27.09.2019 - 18:30
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AKOM'u ziyaret ederek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan bilgi aldı.

AKOM'daki ziyarette ilk olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu söz aldı. İmamoğlu, deprem toplanma alanlarıyla ilgili olarak, "Bir ilçemizde heyelan alanı olarak tanımlanan boşluk AFAD sitesinde deprem toplanma alanı olarak görünüyor. Yine bir başka alan deprem sırasında ulaşma konusunda şüphelendiriyor. Deprem toplanma alanları konusunda karnmiz zayıf" dedi.
Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
"1999 depreminden sonra yapılan araştırmalarla beraber depremlerle ilgili büyük toplanma alanları 470'ten şu anda 77'si kalmış. 2859 AFAD'ın tespit ettiği deprem toplanma alanlarından bahsediliyor. Bunlarla ilgili de bizim yapmış olduğumuz tespitler gereği bu alanların çoğunun deprem toplanma alanı olmadığı yönündedir. Örneğin sadece 300-400 metrelik alanlar şeklinde tanımlanmış 177 yer var. Bu alanların büyük kısmı da deprem toplanma alanı olma sıfatına sahip değil. Bir ilçemizde heyelan alanı olarak tanımlanan boşluk AFAD sitesinde deprem toplanma alanı olarak görünüyor. Yine bir başka alan deprem sırasında ulaşma konusunda şüphelendiriyor. Deprem toplanma alanları konusunda karnemiz zayıf. Bu sorumluluk 39 ilçe belediyesinin, büyükşehir belediyesinin sorumluluğudur. Deprem siyasi bir mesele değil. Biz evlatlarımızı, ailelerimizi, toplumumuzu ilgilendiren bu konuda çözümler üreteceğiz. Büyük deprem ne zaman gelir konusunda hiçbir alt yapıya sahip değiliz. Dün 5,7 büyüklüğündeki şiddetindeki depremde can kaybı yaşamamamız önemli. Hasarlı binalar konusunda tespit var. 400'ün üzerinde... Bu şiddetteki bir depremin ciddi hasar oluşturacak bir deprem olmadığı yönünde teknik arkadaşlarımızın aktarımları var. Bu hasarlı binalar zaten hasarlı mıydı depremde mi zarar gördü şüphelerimiz var. 
Bir başka konu da İBB'nin afet hazırlığıyla ilgili... İBB'nin teknik koşulları birçok konuda iyi seviyede. Lojistik Merkezimizi tanıttık bugün. 1 günde 360 bin kişiye yemek sağlayacak lojistik merkezimiz var. Bunu sağlayan Kadir Topbaş'a teşekkür ettim. İBB'nin yapılaşma ile, deprem toplanma alanlarıyla ilgili ciddi sorunlar var. Seferberlik başlattık. AFAD'la ortak çalışma yapan arkadaşlarım da burada.Dün de ben katıldım. O toplantıda Fuat beyin başkanlığındaki toplantı verimli geçti. Deprem milli meseledir. 16 milyon insanımızın canı söz konusu. İstanbul'un büyük bir deprem sonrası yaşayacağı motivasyonsuzluğun ülkemize bedeli ağır olur. Sürecin gündemde tutulması gerekmektedir. Bu konunun o masası şu masası olmaz masa tektir. Konu depremdir."
İmamoğlu'nun ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu. CHP lideri 20 yılda deprem konusunda yol alınamamasına tepki göstererek, "Deprem vergileri toplandı. 20 yıldır başladığımız noktadayız. 17 yıldır ülkeyi yönetenlerin hesabını vermesi lazım. Nereye gitti bu paralar?" diye sordu. 
Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle: 
"İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybının olmaması önemlidir. 1999'da büyük deprem yaşadık 20 bine yakın yurttaş hayaını kaybetti, 30 bine yakın yaralımız vardı. Türkiye seferber oldu, yaralarımızı sarmaya çalıştık. Deprem vergileri toplandı. 80 milyon insan vergi ödedi. Yaralar sarılacaktı. Ne oldu o vergiler. Devleti yöneten insanlar geleceği görmeli. Devletin yönetenlerin 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul'u riskten nasıl kurtararız hesabını yapmalı. 20 yıldır başladığımız noktadayız. 17 yıldır ülkeyi yönetenlerin hesabını vermesi lazım. Nereye gitti bu paralar? İş birliği içinde İstanbul'u bataktan kurtarmak zorundayız. İstanbul'daki belediye başkanlarımız elbette el birliğiyle çalışacaklardır. Temel soru şu 99-2019... Neden bu kadar uzun süre beklendi. 
Büyük toplanma alanları 470 iken bunların büyük kısmını imara açıyorsunuz. Bu nasıl bir yönetim anlayışı? Batının uygar devlet adamlarıyla bizimkiler arasında temel fark var. Onlar riski görür önlem alır insanların hayatları kararmaz. Bizim gibi geleceği görmeyen yöneticiler ise risk gerçekleşir, insanlar hayatlarını kaybeder, önlem almazlar. Bunun olmaması lazım. Sağlıklı koordinasyon olması, geçmişten ders çıkarmak lazım. Yeni bir yönetim var, ekibi var. İstanbul'da riski ortadan kaldırmak istiyorlar. Sadece merkezi hükümetten bize engel olmayın diyorlar. 
İstanbullunun huzur içinde yaşamasını isteyen bir ekip var. Herkesin yardımcı olması lazım."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları