loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Belediye başkanlarımız hükümetin yapmadığını yapmaya çalışıyorlar

Kılıçdaroğlu: Belediye başkanlarımız hükümetin yapmadığını yapmaya çalışıyorlar
Tarih: 26.11.2021 - 14:50
Kategori: Gündem

İBB’nin Kemerburgaz’da yapımını tamamladığı Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük ‘Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı. ...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük ‘Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ni Kemerburgaz Işıklar Mahallesi’nde açtı. 1,4 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak tesisin açılışı; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tesisle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Hizmete açtıkları tesisin, İstanbul'da oluşan evsel atıkların yüzde 15’ini, ‘yakma’ yöntemiyle bertaraf edeceğini belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Tesis ürettiği 85 megavat elektrik enerjisiyle, yaklaşık 1 milyon 400 bin İstanbullunun enerji açığının giderilmesine katkı sunacak. Tesis, 2017’de başlatılmış, 2019 seçimleri itibariyle yüzde 20 fiziki ilerlemesi sağlanmıştı. Bu tesisi, 2 yıl içerisinde, kararlılıkla, -ki bir sözleşme gereği süresi vardı- bu sürede yetişmesi için, olağanüstü bir çabayla, finansal açığını da kapatarak, bununla ilgili uluslararası sözleşmeler yaparak ve özellikle iş bu işi yapan yüklenici firmaların da özel gayretiyle, çok değerli bir projenin sonucuna hep birlikte ermenin başarısını ve gururunu yaşıyoruz bugün. Yerli üretimi de destekleyen tesisimizin, Türkiye'nin de enerji açığının giderilmesine bir katkı sunması da bizim için ayrı bir gurur vesilesi. Tesisimiz; günlük3 bin ton, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi sayesinde, aslında yeşil çözüm vizyonumuzun paralelinde düzenli depolama sahalarına giden atık miktarını azaltmış olacak. Burada en gelişmiş teknolojileri kullanacağız. Emisyon değerlerimiz, Avrupa Birliği limitlerinin altında olacak. Ayrıca fosil yakıt kullanımının azalması sayesinde, ortalama 700 bin aracın 1 yıllık emisyonuna denk gelen, 1 milyon 380 bin ton sera gazı emisyonunun da önüne geçmiş olacak bu tesisin varlığı.”

İBB iştiraki İSTAÇ’ın, bu tesisin de eklenmesiyle 1,5 milyon ton daha karbon kredisi elde edeceğinin altını çizen İmamoğlu, “Böylece, yıllık yaklaşık 3 milyon ton karbon kredisine sahip bir kurum haline gelecek. İklim değişikliğiyle mücadelede atık yönetiminin ve fosil yakıt kullanımının önüne geçilmesinin en önemli konu başlıklarının arasında yer aldığını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Ve bu konunun özelikle dünyada en çok çocuklar tarafından ve gençler tarafından sahiplenilmesi de bizim için kıymetli bir dayanak ve teminat. Tabii bu noktada Türkiye'nin ilk atık yakma ve enerji üretim tesisini elbette açmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Umuyorum ki bu tesis, bir örnek olur ve hem çevrenin korunması hem enerji üretimi açısından ülkemize fayda sağlayacak nice yatırımın, ülke genelinde hayata geçirildiğini görmek bizleri; ülkemiz, milletimiz ve devletimiz adına çok ama çok mutlu edecektir” dedi.

İmamoğlu'nun ardından Akşener ve Kılıçdaroğlu da birer konuşma yaptı.

Akşener'in konuşması şöyle:

"Başkan 2017'de tesisin temelinin atıldığını söyledi. Kadir Topbaş'tan başlayarak teşekkür ettiniz, biz de teşekkür ederiz. Bu hizmetin sürdürülebilirliğine bir örnek.
Aklıma İstanbul seçimleri geldi. Seçim, hizmet üzerinden rekabete dayanarak yapıldığında, milletimizin seçmine saygı duyulduğunda, hiçkimse tekmelenmiyorsa, doğru işlerin devam için psikolojik problem hissetmeden hizmet edenlere teşekkür ederek yol yürünebiliyormuş. 

Millet İttifakı'nın 2 siyasi partisinin genel başkanı olarak burdayız. 24 Haziran'a göre 4 siyasi partinin 2 genel başkanı oalrak burdayız. İnşallah daha da genişler Millet İttifakı. Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken benzer karalamalarla karşı karşıya kalacağız. Bugünden itibaren kalıyoruz. Benden başlandı zaten, hayırlısıyla teneşire yatırıldım. Halbuki bu bir bayrak yarışı. Taş üstüne taş koyana herkesin teşekkür etmesi gerektiğini biz İstanbul'da sizin, Mansur Yavaş'ın, Zeydan Karalar'ın, Muhittin Böcek'in, Özlem Çerçioğlu, Tunç Soyer, diğer arkadaşlarımızın üzerinden anlatacağız.

İklim değişikliği konusu dünyanın problemi. İstanbul gibi dünyanın en büyük şehirlerinden birinde yeşil çözüm üzerinden hem çöp meselesinin önemli bir kısmını halledeceğiniz, hem ordan elektrik üreteceğiniz, hem de karbon ayak izini hafifleteceğiniz bir başka anlamı var bu tesisin. 

Ben tarihçiyim. Hem Türk medeniyetinin hem dinimizin en büyük özelliği az tüketmek üzerinedir. İstanbul'un Türk evlerine bakarsanız yeteri kadar... Medeniyetimizin iklim meselesinin hassasiyet gösterenlerin anahtar kelimesi 'yeteri kadar'.

Evlerimize bakın, yeteri kadar. Bir kuzine soba ya da bir açık ocakla tüm evin ısındığı bir bakış açısından bahsediyorum. 

Bu tesisi sonuçlandırdığınız için teşekkür ederim. Bu çalışmanıızın devamını dilerim. Ki, cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım. Sizler çalışırsanız rekabeti biz hizmet üzerinden yaparız. 13. cumhurbaşkanını Millet İttifakı seçtirmiş olur."

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"Bugün çok güzel bir tesisi hizmete açıyoruz. İstanbul kadim bir kent. İstanbulluya hizmet etmek ayrıcalıklı bir olay. 16 milyon insanı mutlu edeceksiniz. Sorunlaır onların haberi olmadan çözmeye çalışacaksınız. Milyonlarca ton çöp toplanacak ve hizmet olarak halka geri dönecek. 

1971-82 yılları arasında İstanbul'da yaşadım. Göztepe'de... Yeşil alan vardı, hafta sonları top oynardık. Bugün beton ormanına dönüşen bir İstanbul var. Böyle bir bir İstanbul'u başkan devraldı. Şimdi yeşil alanlar yaratmaya çalışıyorsun. Bu çabaya bütün Türkiye tanık. Verilen mücadele hepimizin takdirindedir. 

Bu tesisle doğa korunmuş oluyor. Sera gazı salınımı azalmış oluyor. Milyonlarca insanımıza enerji sağlıyor. Enerji hatlarına giden parayı azaltıyor, diyorsunuz. Artı istihdam yaratıyorsunuz. 

Yatırım yaptıklarını söylüuorlar. Yollar, köprüler, hastaneler yapılsın itirazımız yok. Bu yatırımlar benim evrgilerimle yapılmalı, torunlarım borçlandırılarak değil. Torunlarım borçlandırılıyorsa vergiyi neden şimdi ödüyorum? Yatırımları kaça yapıyorsunuz? Ticari sır diyorlar. Parasını ödediğim yatırımı neden bilmeyeyim? Devletin şeffaf olması lazım. Belediye başkanlarımızın ana hedefi her kuruşun hesabını millete vermek. 

Önümüzde zor bir süreç var. Ekonomideki ciddi bozulmanın, belediyelerin yatırımları üzerinde negatif etkisi olacak. Bu kışı vatandaş nasıl geçirecek? Asgari ücretle geçinen bir kişi bu kışı nasıl geçirecek? Çok iyi niyetle kara kış fonu kurun dedim. Elektrik, doğalgaz, su parasını ödeyemeyen vatandaşlarımız çıkacak. Bugünden önlem alınması lazım. Kaynak da söyledik.

Belediye başkanlarımız varolan hükümetin yapmadığını yapmaya çalışıyorlar. Kara kış fonu dolayısıyla 3-16 Kasım arasında 35 bin 407 aileye 3 milyon 180 bin 460 liralık nakdi yardım yaptılar. 215 bin 124 aileye 4 milyon 566 bin 916 liralık gıda yardımı yaptılar. 21 bin 271 aileye 9 milyon 504 bin 844 liralık 4 bin 597 ton kömür dağıttılar. 108 bin 708 aileye 3 milyon 217 bin liralık eğitim yardımında bulundular. 60 bin 324 aileye 1 milyon 21 bin 66 liralık ulaşım yardımı sağladılar. 291 ailenin 54 bin 870 liralık elektrik faturası, 3 bin 638 ailenin 153 bin 831 liralık su faturası, 198 ailenin 64 bin 546 liralık doğalgaz faturası ödendi. 

Belediye başkanlarımız kendi beldlereinde bir çocuğun yatağa aç girdiğini duyarlarsa Türkiye genelinin tamamına yardım için koşmak görevimizdir. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmesini istemeyiz. Her birimize düşen görevdir bu. İktidar sahipleri farkında değildir. 2 dünyamız oluştu. Bir sarayın bir saray dışındaki dünya. Arada 180 derece fark var. Biz halkın dünysaıyla ilgileniyoruz. Bütün baskı ve engellemelere rağmen yapmaya çalışıyoruz. 

Az kaldı, Türkiye 13. cumhurbaşkanını seçecek ve yeni bir sürecin içine girecek. En geç 6 ay içinde ekonominin çarkları sağlıklı biçimde dönecek. Bu memlekete huzuru getirmeye kararlıyız. 

İstanbul'da, Ankara'da, Aydın'da, Mersin'de, Adana'da güzel işler yapabiliyorsa Türkiye'yi yönettiğimizde herkes gıptayla bakacaktır. Tüm kaynaklarımızı halkımız için seferber edeceğiz."

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurdele kesimiyle tesis hizmete girdi. Kılıçdaroğlu, Akşener, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, tesiste kısa bir tur yaptı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları