loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Bu memlekete huzur gelinceye kadar mücadele edeceğim

Kılıçdaroğlu: Bu memlekete huzur gelinceye kadar mücadele edeceğim
Tarih: 11.02.2021 - 14:20
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bolu'da kanaat önderlerine hitap etti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-Bir dönem Orta Doğu'yu besleyen Türkiye neden şimdi canlı hayvan, et ithal ediyor. Neden Londra'daki bir avuç tefeciye dünyanın parasını ödüyoruz? 1940'lı yıllarda dünyada uçak üreten 5 ülkeden biriyken 2000'li yıllara nasıl geldik? Eğitim sistemimiz neden iflas etti? Balkanlar ve Orta Doğu ile dosttuk, neden kavgalı hale geldik? Neden gençler umutlarını yurt dışında arıyorlar? Yüce yaradan 'aklınızı kullanmıyor musunuz?' diyor. 

-Muhtar arkadaşlarım var aramızda. Bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. 1833'te Taşköprü'de yapıldı. Demokrasinin mihenk taşı muhtar demektir. Siyaset kurumu muhtara hakettiği hakkı teslim etti mi? Neden talep etmediniz? Birleşik oy pusulası muhtarlık seçiminde yok. En demokrastik seçimdir, bireysel olarak halk önüne çıkar. Muhtar kanaat önderidir. 

-Bir mahallede kimin fakir kimin zengin olduğunu en iyi muhtar bilir. Neden sosyal yardımlar muhtarlar aracılığyla dağıtılmıyor? Neden talep etmiyorsunuz? Mücadele etmesini bileceksiniz. Ödenek veriyorlar, niye maaş almıyorsunuz? Belediye başkanı, miletvekili maaş alır, siz izne gidince ödeneğiniz kesiliyor. Neden hiç sesinizi çıkarmıyorsunuz?

-Neden özel kalem müdürünüz olmuyor? Asgari ücretli olsun, devlet versin. 10 milyon işsizimiz var. Belediye başkanlarımız pek çok yerde kendi elemanlarını muhtarların yanında görevlendiriyorlar. Bunun hak mantığıyla yapılması lazım.
Mahallenizde karar alınır, belediye meclisinden geçer haberiniz bile olmaz. Muhtarlık alanıyla ilgili bir konu görüşülecekse o toplantıya muhtar da katılmalı, oy hakkı da olmalı. Demokrasi kültürümüz çağdaş kültürdür. 
 
-Meclis'te kanun görüşülürken mimar, mühendislerle, meslek erbabıyla ilgil kanun görüşülecekse temsilcileri komisyona gelmeli ve dinlenmeli.
-Neden bütçeniz yok? Emlak vergisi toplanıyor. Yüzde 1'i muhtarlık bütçesi olarak ayrılabilir. Parayı yerinde ve zamanında harcadığınız sürece sorun yok. Bir dönem muhtarlara gerek yok, kaldıralım mı diye tartışıldı, biz itiraz ettik. 
Sizi halk seçiyor. Muhtarlık kanuna göre kamu kurumu değil. Belediye muhtarlarla ortak proje yapamaz kamu kurumu olmadığınız için.  
82 kanunda 354 maddede muhtar adı geçiyor. Muhtarlık temel kanunu yok. Seçimle gelen en geniş kitle sizsiniz. Zayıfsınız çünkü birlik değilsiniz. Ortak taleplerinizi birllikte seslendirmeniz gerekiyor. Belediyeler Birliği var, niye Türkiye Muhtarlar Birliği yok? 
-Hepiniz vergi veriyorsunuz. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. Şimdilik aldığınız havada vergi yok. İktidar vergileri topluyor. Bir de borçlanıyor. Devletin fabrikasını, arsasını da satıp gelir elde ediyor. Türkiye neden bu halde? 
2021'in ocak ayında 21 milyar 100 milyon liralık faiz ödedik. Bu faiz nereye gitti? 1 yılda ödediğimiz faiz 134 milyar lira. Cumhuriyet tarihinin en yüksek faizini ödüyoruz. Londra'daki bir avuç tefeciye ödüyoruz. Onlardan emir alıyoruz, emrin gereği parayı istediğimiz yerde kullanamıyoruz, bir de faiz ödüyoruz.
Osmanlı niye battı? Düyun-u Umumiye kuruldu son döneminde. Burayı yöneten yabancılardı. Şimdi Borçlar Genel Müdürlüğü var. 2 yıl önce kuruldu. Devletin borçlarını yönetmek için genel müdürlük kurmak zorunda kaldılar. Bu kadar para nereye gitti? 19 milyar dolar faiz ödedik. Ayda 1.6 milyon dolar, bir günde 52 milyon dolar, 1 saatte 2 milyon dolar faiz ödedik. 
Pandemi döneminde 25 bin 522 müzisyene ayda 1000 lira para vereceğiz, diyorlar. 77 milyon lira toplam. Esnafa 3 ay boyunca 1000'er lira. Bu da 2 milyar 400 milyon lira. Salgından esnafa da 1 milyar 30 milyon verecekler. İşyeri kira yapacaklar. Bu paralar esnafı kurtarmıyor. 
Ocak ayında bir seferde ödenen faiz 21 milyar lira. Bütün esnafa ödenen para 7 milyar lira. 
Kamu özel işletmeleri yaptılar, garantili projeler. 30 milyar ödeyecekler. 
 
Niye esnaf bakanlığı yok? Esnafın derdini anlatacağı bir makam lazım. Anayasa madde 173 'devlet ensafı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır' der. Sandıkta gereğini yapmak zorundasınız. 
 
Her yere AVM'ler açıldı. Zincir mağazalar açıldı. Okullar açıldı, kalem, silgi satacağım onlar da satıyor, nasıl olacak diyor esnaf.
 
Kira stopajı esnafın sırtında. Kaldırın, dedik. Niye kaldırmıyorsunuz? 
17 madde halinde esnafın sorunları nasıl çözülür diye paylaştık.
Asgari ücretten vergi almayın, dedik. Asgari ücretlinin gidip alışveriş yaptığı yer mahalle bakkalı olacak. Paranın dolaşım kanallarının aşağıdan yukarıya gitmesi üretim zincirinin güçlendirilmesi demektir. 
Nurhak Belediyesi'nin asgari ücret 3 bin 100  TL, Kahramanmaraş Belediyesi'nde 3 bin 100 TL değil.
-Vergimi nereye harcadın, sorusunun sorulduğu yerde demokrasi vardır. Bunun sağı solu yoktur, bu bir ahlak meselesidir. Bir siyasetçi harcadığı paranın hesabını veriyorsa saygın olur. 
Bu memlekete huzur gelinceye kadar mücadele edeceğim. Evlerde huzur kalmadı. 
İşsiz üniversite mezunlarıyla konuşuyorum. Bir kadın evlere temizliğe gidiyor, yoksa çocuklarım aç kalacak, diyor. Üniversite mezunu olmanın ayrıcalığı kalmadı. 
Hollanda Konya'dan küçük. Yıllık tarım ürünü ihracatı 185 milyar dolar. Türkiye'nin 18 milyar dolar. Neyimiz  eksik? İnsan desen var, tarla desen var. Güneş, su var. Neden buğdayı, mercmimeği, samanı dışarıdan getiriyoruz? Getiren hükümet kime çalışıyor, kimi zengin ediyor? Neden 3 Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor? Almanya dışarıdan işçi getiriyor bizde 1 milyonu aşkın işsiz var. 
Aç insanların olduğu, milyonlarca işsizin olduğu yerde huzur, barış olmaz. Türkiye ekonomik bağımsızlığını yeniden kazanmak zorundadır. 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'Özgürlük ve bağımsızlık beniM karakterimdir' der. Milli Kurtuluş Savaşı'nı verdikten sonra söylüyor bunu. 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa bağımsızlığınızı koruyamazsınız, diyor. Biz ekonomik bağımsızlığımızı kaybettik. Dolar ve faizle devlet yönetilemez. Çıkışın yolu üretim, istihdamdır.
Namuslu, düzgün siyasetçi eksiğimiz var. Siyasetçi cebine değil milletine çalışacak. 
Bir devletin en tepesindeki kişinin mal varlığını başka devlet kozu olarak kullanıyorsa sorun var demektir. Devleti yönetenin tertemiz olması lazım. 
Güzel bir Türkiye'yi hep beraber inşa edeceğiz. Dostlarımızla, demokrasiye inanalarla birlikte inşa edeceğiz. Ahlakı, adaleti bu güzel ülkeye getireceğiz."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları