loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı partili olunca partisine oy verenleri temsil edecek

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı partili olunca partisine oy verenleri temsil edecek
Tarih: 30.03.2017 - 08:16
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkanın Meclis'i fesih yetkisi yok, deniyor. Var. Bugünkü anayasada da var.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi verilmediğini savunması üzerine, "Başkanın Meclis'i fesih yetkisi yok, deniyor. Var. Bugünkü anayasada da var. Seçim oldu, 45 gün hükümet kurulamadı diyelim. Cumhurbaşkanı Meclis'i seçime götürebilir. Yeni modelde hiçbir gerekçeye bakmaksızın arzu ettiğinde Meclis'i feshediyor" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle: 

16 Nisan'da sandığa gidip anayasa değişikliği için oy kullanacağız. Bunun siyasi partiler ya da kişilerle ilgisi yok. Bu 80 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir konu. 

16'sında sandığa giderken bu anayasa değişikliği neler getiriyor neler götürüyor düşünülmesi lazım.

Pek çok Başbakan döneminde '82 Anayasasında değişiklilik yapıldı. Ecevit döneminde 30'un üstünde madde oy birliğiyle çıktı. 

Bu anayasa değişikliği çiftçinin, Suriyelilerin, işsizlerin sorununu çözmüyor, niye yapıyoruz o zaman?

Bu anayasa değişikliği çift başlılığı önleyecek deniyor. Bir tane Cumhurbaşkanı, bir tane Başbakanımız var. Nerede çift başlılık? Herkes görevini yapıp, bir başkasının görev alanına girmezse çift başlılık olmaz. Yeni modelde çift başlılık oluyor. Cumhurbaşkanı hem Cumhurbaşkanı hem partisinin genel başkanı olacak. Cumhurbaşkanı tarafsız olursa 80 milyonu temsil eder. Partisinin genel başkanı olunca 80 milyonu değil, kendisine oy verenleri temsil ediyor. 

Başkan oldum diyelim. Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini hakim tayin ettim. Benim yargılanmam söz konusu olduğunda 400 vekilin oyu lazım. Oy verildi, mahkemeye gittim, diyelim. O mahkemeden bana ceza çıkmaz. O hakimler Anayasa Mahkemesi'ne hakim olmak için Başkanın kapısını aşındıracaklardır. Hakimin tarafsızlığını, bağımsızlığını kaybettiği; siyasetçinin hakim tayin ettiği yerde adalet olmaz. 

Değişiklikle Başbakanlığı kaldırıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşundan beri Başbakanlık var. Yeni modelde Başkan Meclis'ten güvenoyu istemiyor. O zaman 600 vekil niye var? Hükümeti kim denetleyecek? Hükümet milletten güvenoyu istiyor, diyorsunuz. Millet her sene seçim yapmıyor ki. Güvenoyu dünyanın her yerinde parlamentolardan istenir.

Başkanın Meclis'i fesih yetkisi yok, deniyor. Var. Bugünkü anayasada da var. Seçim oldu, 45 gün hükümet kurulamadı diyelim. Cumhurbaşkanı Meclis'i seçime götürebilir. Yeni modelde hiçbir gerekçeye bakmaksızın arzu ettiğinde Meclis'i feshediyor, seçime gidelim, diyor. 80 milyonun iradesiyle oluşturulan Meclis'i 1 kişinin iradesiyle feshetmek doğru mudur?

Milli iradeye mi, bir kişinin iradesine mi saygı gösterelim, mesele budur. Kendisi de seçime girecek, deniyor. Kendisi kendisini feshedebilir. Meclis de kendi iradesini sonlandırıp süresi dolmadan erken seçime gidebilir. Şimdi erken seçim kararını bir kişi verecek.

Bugün Başbakan milletvekillerinden Bakanlar Kurulunu oluşturuyor. Cumhurbaşkanına sunuyor, Meclis onaylıyor. Yeni modelde bu yok. Bugün bakanlara sözlü soru soruluyor. Yeni modelde sözlü soru önergesi yok. 

Kaç tane başkan yardımcısı olacak belli değil. Bir, iki bilemedin 3 olacak' deniyor. Nerede yazıyor? Başkanın takdirine bağlı. İsterse 81 ilde kendi partisinin il başkanlarını Başkan yardımcısı olarak atayabilir. Engel var mı, yok.

Afganistan'da 2 Başkan yardımcısı var, onlar da seçimle gelmiş. Kılıçdaroğlu yalan söylüyor, diyorlar. Gösterin o zaman maddeyi. Bugün sen atamazsın, yarın başkası gelir, atar, sınırlama var mı, yok.

Milletvekili sayısını 600'e neden çıkarıyorsunuz? Devletin yapısı ve işleyişi ile ilgili kararları Başkan bir kararnameyle düzenleyebilir. İsterse bütün kaymakamları, büyükelçileri, komutanları bir kararnameyle değiştirebilir. Bir kişiyi kandırdığınızda Türkiye Cumhuriyeti'ni 24 saatte ele geçirirsiniz.

ABD'de Başkanlık sistemi var. Başkan, büyükelçi, hakim tayin edemiyor. Senato onayı gerekiyor. Bizde Meclis devre dışı. Kim müsteşar, komutan, vali olacak, nitelikleri ne olacak, bugün TBMM belirler.

Yeni modelde amcasının, dayısının oğlunu yardımcı tayin edebilir. 

Bir kişi AYM'ye hakim tayin edilecekti kısa süreli müsteşar yaptılar sonra AYM'ye üye yaptılar hülleyle. Ben itiraz ettim. O hakim şimdi hapiste. 

Bütün ekonomik ve sosyal konularda kararname çıkarma yetkisi veriliyor. Kıdem tazminatını kaldırabilir, asgari ücreti dondurabilir.

Bir kararnameyle muhtarlıkları kapattım, diyebilir. Bugünkü modelde de kapatılabilir. Meclis'e kanun gelir. Muhtarlar Meclis'e davet edilir. Meclis karar verir. Meclis'in yetkisini alıp bir kişiye veriyorsunuz.

Evet'i savunanalar niye Evet'i savunuyor bunu açıklasın. 

Dün Sarız'daydım. Bir gazi babası 'ben hayır diyeceğim, gazi babasıyım terörist olarak anılmak ağrıma gidiyor' dedi. Kişinin onuruyla oynayacak şey söylemek yerine Evet'i anlatın. 

Hayır çıkarsa kaos olur diyorlar, Niye olsun? Cumhurbaşkanı 2019'a kadar görevinde. Halk seçmiş. Başbakan, bakanlar aynı yerinde duracak. Hayır çıkarsa sosyal yardımlar kesilecek deniyor, niye kesilsin? Kesilirse hükümet hesabını vermek zorunda. 

Gündemimizde işçinin, çiftçinin sorunun olması, işsiz gençlerin sorunlarının çözülmesi lazım.

Devletin forsunu, arabalarını, televizyonlarını, paralarını kullanıyorlar ama neden vatandaşın Evet demesi gerektiğini anlatamıyorlar. Bizim tek güvencemiz Allah'ımız ve halkımız.

Bize niye AYM'ye gitmediniz, dediler. 'Milletin istikbalini milletin azim ve kararı kurtaracaktır' diyor Gazi Mustafa Kemal.

Vişne Haber Ajansı







ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları