loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Demokrasi çarkının iyi çalışması lazım

Kılıçdaroğlu: Demokrasi çarkının iyi çalışması lazım
Tarih: 25.10.2021 - 10:03
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye Muhtarlar Buluşması'na katıldı. Kılıçdaroğlu muhtarlık kanun taslağı hazırladıklarını söyleyerek “Ben sizin oyunuza talip değilim. Ben sizin sorunlarınızı çözmeye talibim” dedi. ...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Türkiye Muhtarlar Buluşması”nda muhtarların yerel siyaset yapma sürecinde karşılaştığı sorunlar belirlendi ve çözüm önerileri geliştirildi. Türkiye’nin her ilinden muhtarın bir araya geldiği buluşmanın değerlendirme toplantısı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Fuar İzmir’de yapıldı. Buluşmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan, Mahir Polat, Atilla Sertel, Bedri Serter, Murat Bakan, Özcan Purçu, Kani Beko, Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ilçe belediye başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, parti üyeleri ve yaklaşık 2 bin muhtar katıldı.

"Demokrasi çarkının iyi çalışması lazım"
“Türkiye Muhtarlar Buluşması”nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben sizin oyunuza talip değilim. Ben sizin sorunlarınızı çözmeye talibim” dedi. Gittiği illerde mutlaka muhtarla toplantı yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, “Biz yeni bir şeyler yapmak zorundayız. Kavga etmeden, ayrışmadan, bölünmeden, saat gibi çalışarak ülkemizi inşa etmek zorundayız. Bazen kolunuzda saat taşırsınız. Arka kapağında mekanizma görürsünüz. Her bir çark kendi görevini yapar ve 24 saati bildirir. O çark iyi çalışmazsa zamanı doğru öğrenemeyiz. Demokrasi çarkının iyi çalışması lazım. Bu çarkın en büyük halkasını muhtarlar oluşturuyor. Çünkü siz seçimle geliyorsunuz. 2023’ten sonra ikinci yüzyıla başlayacağız. İkinci yüzyıla başlarken bu ülkede huzurun, demokrasinin, gelişmenin, kalkınmanın olmasını istiyoruz. Bütün Türkiye’de huzur olmasını istiyoruz. Elbette farklı düşünebiliriz ama hepimizin vatan ve bayrak aşkı kaçınılmazdır. Biz bu bayrak altında huzur içinde yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

"Muhtarların bütçesi olmalı"
Muhtarların sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sıralayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Akademisyenlerimiz tarafından muhtarlık kurumunun tarihçesi anlatıldı ama bu kurum ne kadar değerli, siyaset bu kuruma yeterli desteği ve önemi veriyor mu? Bunu aklınızda tutun. Sizin adınıza söyleyeyim; değeri de önemi de vermiyor. ‘Muhtarlar değerlidir’ deyip alkışlarsak bunun altı boştur. ‘Muhtarlar vazgeçilmez’ dersek bunun da altı boştur. 82 kanun, tüzük, yönetmelik ve maddelerde muhtar adı geçer. Temel muhtarlık kanunu yok. Temel muhtarlık kanununa ihtiyacımız var. Bunu yaptık. 105 maddeden oluşan kanun taslağını hazırladık. İlgili kuruluşlara gönderdik. ‘Bakın ve bize dönüş yapın’ dedik. Seçim olur, sizlerin birleşik oy pusulanız yok. Girersiniz kabine, beğenmediğinizin pusulasını cebinize koyarsınız, sonra pusula yok ortada. Bu, siyaset kurumunun muhtarlığa değer vermediğinin göstergesidir. Muhtarlık kurumuna değer veriyorsanız birleşik oy pusulasının olması lazım. Belediyelerin binaları vardır. Muhtarların büyük kısmının ya binası yoktur ya derme çatmadır ya da kiralıktır. Bizim bağlı belediyelerimiz tek tip muhtarlık yeri yaptı ve teslim etti. Bunu da hafızanızın bir yerinde tutun. Sizin bir bütçeniz yok. Çünkü siyaset kavramı size önem vermiyor. Bir bütçenizin olması lazım. Bütçe aynı zamanda denetim demektir.”

"Biz dersimize iyi çalışıyoruz"
Sadece muhtarlık kurumunu değil belediyeleri de güçlendirmek istediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize ‘Muhtarlara parayı nereden vereceksiniz?’ diyorlar. Mahallelerde emlak vergisi alınıyor. Yüzde 1-2’si muhtarlara tahsis edilse ayıp mı olur, günah mı olur? Biz sadece muhtarlık kurumu değil, belediyeyi de güçlendirmek istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde yerel vergileri yerel yönetimler alır. Hem kaynak vermiyorsunuz hem ‘sorunu çöz’ diyorsunuz. Biz dersimize iyi çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’yi adaletle, birikimle yönetmeye talibiz. Köy tüzel kişilikleri, mahalleye dönüştürüldü ama hala köy. Malına, mülküne el koydular. Onları iade edeceğiz. Bir bütçe olsun dedim. Fakir bir aile sorunla karşılaşıyorsa o aileye muhtar o bütçeden yardım eder. Sosyal yardımları politik amaçlarla değil muhtarlık aracılığı ile dağıtmak lazım. Sosyal yardımı muhtar dağıtacak.”

"Ben sizin oyunuza talip değilim, sorunlarınızı çözmeye talibim"
Muhtarın politik kimliği olmadığının altını çizen Kılıçdaroğlu, “Her muhtar, kendi mahallesinde bir karar alınacaksa o meclise katılıp söz ve karar sahibi olacak. Demokrasi, katılımcılıktır. Muhtarlık, kamu görevi olarak sayılmıyor. Belediye başkanları, muhtarlarla ortak proje yapamaz. Kanunun değişmesi lazım. Muhtarlığın bir kamu kurumu olarak görülmesi lazım. Türkiye'de muhtarlar birliği yok. Çok parçalı bir yapınız var. Politik olarak ayrıştığınız için politikacılar sizin bu durumunuzu kullanıyor. Ben sizin oyunuza talip değilim. Ben sizin sorunlarınızı çözmeye talibim. Gittiğim yerde mutlaka muhtarlarla toplantı yaparım. Ülkenin içerisinde olduğu durumu biliyorsunuz. Aile içerisinde dostlarla tarlada, mahallede arkadaşlarla konuşuyoruz. Biz yeni bir şeyler yapmak zorundayız. Kavga etmeden ayrışmadan dakik bir saat gibi çalışarak ülkemizi inşa etmek zorundayız. Türkiye’de geldiğimiz nokta demokrasi çarkının iyi çalışmasıdır. Bu çarkın en önemli noktası muhtarlardır. Siz seçimle geliyorsunuz. Bir yüz yılı devirdik. 2023 den sonra ikinci yüzyıla başlayacağız. İkinci yüzyıla başlarken bu ülkede huzurun gelmesi, kalkınmanın olmasını istiyoruz. Elbette ki düşünceler farklı olabilir. Hepimizin bayrak ve vatan aşkı kaçınılmazdır. Bu bayrağın altında huzur içerisinde yaşamak istiyoruz” dedi.

Muhtarlara ait anayasada temel kanun, görev ve sorumlulukları olması gerektiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir temel kanun olması gerek görev sorumluluk seçim gibi. Biz bunu yaptık. 105 maddeden oluşan muhtarlık temel kanunu taslağı hazırladık. Elimizde muhtarlık temel kanunu taslağı var. Biz dersimize iyi çalışıyoruz. Türkiye’yi yönetmeye talibiz.” diye konuştu.

"Muhtar karakolun bekçisi, postane nöbetçisi olmamalıdır"
Türkiye’nin adaletli, ahlakla, bilgiyle, birikimle yönetilmesi gerektiğinin altını önemle çizen Kılıçdaroğlu, “Kendi hakkınıza sahip çıkın. İkinci bir yüzyıla giriyoruz. Barış içerisinde büyümek lazım, çatışarak karalayarak değil. Devlet soyulacak organ değildir. Halk için adalet için çalışır. Sosyal devletin amacı budur zaten. Sizlere ödenek veriyor. Hastalanıldığı zaman ödenek kesilir. Size maaş verilmesi gerek. Muhtar karakolun bekçisi, postanenin nöbetçisi olmamalıdır. Muhtar onuru, şerefiyle seçilmiştir. Mülakat kaldırılacak. Kimin ne hakkıysa hakkını teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları