loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Elinde sopa olan değil herkesi kucaklayan devletten yanayız

Kılıçdaroğlu: Elinde sopa olan değil herkesi kucaklayan devletten yanayız
Tarih: 24.06.2021 - 09:55
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kocaeli'de muhtarlar ve kanaat önderlerine seslendi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"Muhtarlar kendi köyleri veya mahallelerinin kanaat önderleridir. Vatandaşın sorunuyla ilgili ilk kapısına vuracağı kişi muhtardır. Türkiye açısından Kocaeli çok önemlidir. Sanayi açısından Kocaeli Türkiye'nin birincisidir. Sanayi olunca pekçok ilden göç almış, başka ülkelerden de insanlar burada çalışıyorlar. 

Bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yapılan bir seçimdir. Geçen zaman içinde muhtarlara gerekli özen gösterilmemiştir. 82 değişik kanunda 354 maddede muhtar adı geçer. Bunu en siz ne ben bilirim. Muhtarlar için özel bağımsız bir kanun yok. Seçimler geldiniz, daha kalabalaıksınız. Seçimler gelenlerin kanunu var da sizin neden yok? Bunu neden talep etmiyorsunuz?

Neden birleşik oy pusulanız yok? 

Mahalle ile ilgili belediye meclisinde bir karar alıncak. Sizi davet etmiyorlar. Sizin mahallenizle ilgili karar alınıyor haberiniz yok. Mahallenizle ilgili karar alınacaksa muhtar mutlaka toplantıya katılmalı ve söz hakkı olmalı. 

Her muhtara bir tane yardımcı personel vereceğiz, dedim. Devletin görevlisi oalcak. Seçilmezseniz o görevli orada kalacak. Kıyamet koptu, muhtarlara da özel kalem müdürü verilir mi? Niye verilmesin? Muhtar seçimle geldi. Muhtarın geldiği seçim milletvekili seçiminden daha ahlaki. Olması gereken muhtara gerekli önemin verilmesi.

Pekçok yerde belediye başkanlarımız muhtara yardımcı personel veriyor. Bu geçici olarak sürdürülebilir ama aslolan bağımsız birinin orada olmasıır. Belediye başkanı eleman verdiğinde muhtar belediye başkanını rahatça eleştiremez. Bunun için tüm çalışmaları yapıyoruz.

Muhtarlığın bütçesi yok. Devlette para yok, bize nasıl bütçe ayıracak diyebilirsiniz. 27,5 yılımı devlete verdim. 22,5 yılım maliyede bütçeyle ilgili geçti. 

Bulunduğunuz beldede emlak vergisi toplanıyor. Toplanan paranın yüzde 1'i muhtarlığa gitse ne olur? Kaynak var.  

Bir mahallede kimin fakir kimin varlıklı olduğunu muhtar bilir. Sosyal yardımlar dağıtılırken muhtarın görüşünü alalım derler mi? Sosyal yardımalr muhtarlar aracalığıyla yapılmalı. Bu yapılırsa yoksul hakettiği yardımı almış olacaktır.

Öyle muhtarlıklar biliyorum ki kirada oturuyor, yeri yok. Niye bir muhtarlık evi olmasın? Pekçok belediyemiz yapıyor bunu. Siyaset kurumu size gereken önemi vermiyor. Hatta bir ara muhtarlığı kaldırmayı tartıştı.

Bir muhtarlık taslağı hazırladık. Kanun teklifini TBMM'ye verdik.

Kocaeli'ni üniversitede okuduğum yıllardan beri bilirim. Bugünkü Kocaeli'nin tanığı sizlersiniz. Kocaeli'nin hangi sorunu çözüldü? Elektrik kesintileri var. 21. yüzyıldayız, nasıl oluyor da Kocaeli gibi bir yerde kesinti olur? İnternet yetersizliği var. Fakir ailelerin çocuklarının EBA'dan eğitim alma hakları yok mu? Niçin çözülmedi? Para yok deseler inanmayın, para var. 

Rahmetli Turgut Özal'ın yatırımlardan birisi Türk Telekom'u kurmak oldu. 

Türk Telekom'u 6,5 milyar dolara Hariri ailesine verdik. Hariri ailesi Türk bankalarından kredileri aldı, Telekom'u aldı. Araslaarını sattı, bakır kablolarını sattı, sıra kredi ödemeye gelince ödemiyorum dedi. Yük bankaların sırtında kaldı. Türk Telekom internet alt yapısını güçlendirecekti. Vurgunu vurdu, taksit ödemedi, arsalar gitti. İtiraz eden bu kardeşiniz.

Kocaeli çevre kirliliği açısından son derece hassas bir il. Çevre kirliliği konusunda hangi adımı attılar? Kocaeli Üniversitesi'nden bir hoca hava kirliliğiyle ilgili bir rapor yazdı adamı üniversiteden attılar.

Müsilaj var. Niçin çıktı? Ergene Nehri simsiyah. Yıllardır böyle. Denizde oksijen bitti müsilaj çıktı. Yıllardır söylüyor bu işin uzmanları. 104 balık türü vardı öldürdük. Gençliğimde Koceli'nde merkezden denize giriyordum. Buyrun şimdi kim denize girecek?

Garibanların çocukları işsiz. Ensesi kalın olanın işi gücü var. Ensesi kalın olan 4-5 yerden maaş alıyor. Fakir fukaranın çocuğunu görmezden geliyorlar. 10 milyon işsisizimiz var. 

Aynı nüfusa ve toprak büyüklüğüne sahip olan Almanya var. Almanya dışarıdan işçi transfer ediyor biz ise işsizlerin sorununu nasıl çözeceği, diye düşünmüyoruz bile.

Bir çocuk yatağa aç giriyorsa o ülkede yönetenlerin rahat uyumaması gerekir.

Devlet fakir fukaranın yanındadır. Elinde sopa olan değil herkesi kucaklayan devletten yanayız. Yardım kolileri dağıtıyoruz, fakirleri dizip sıraya yardım dağıtıyorum, diyor. Fakirlerin onuruyla oynamaya kimin hakkı var. 

İstanbul'da süt dağıtıyoruz. Seçimlerde söz vermişlerdi, dağıtmıyorlar dediler. Halbuki dağıtıyorduk.

Esnaf perişan oldu. Rahmetli Özal devletin orta direği derdi. Esnafı duman ettik. Yardım edecekler ağza bir parmak bal çalıyor. 5'li çeteye 21 milyar lira veriyorlar, milyonlarca esnafa verdikleri para 10 milyon lira. Bu adalet mi? 

Her şeyi, cumhuriyetin kurduğu tüm fabrikaları sattılar. Tank palet fabrikasını bedava verdiler. Şimdi Kırıkkale'de MKE'yi satmanın hukuki altyapısını oluşturuyorlar. 

Kırıkkale, işçiler ayakta. Biz onların hakkını arıyoruz ama sizin de göreviniz var. Onların haklarına sahip çıkmak zorundayız. 

Meslek liseleri vardı burada kapandı. 

Türkiye bir badireyi aşmak zorundadır. Biz beraber nasıl aşabiliriz? 

Önce bizi ayrıştıran söylemleri duymayacaksınız? Etnik kimlik üzerinden siyaset bütün demokrasilerde yasaktır. İnanç siyasetin konusu değildir. herkesin inancı başımın üstüne. Kimliği, inancı dolayısıyla bir kişi ötekileştirilirse ona sahip çıkacağız. CHP'nin de kusuru vardı. Özeleştiri de yapıyorum. Son 10 yılda en büyük değişimi CHP yaşadı. Kimsenin sahip çıkmadığı kesimlere sahip çıkıyoruz. 

Siyasetin kirlilikten arınması lazım. Siyaset yapacak olanların halka hesap vermesi lazım. Vergimi veriyorken ey hükümet paramı nereye harcadın? Demokrasi budur. 

Bütün organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız. Yatılı olacaklar. Çocuk hangi bölümde çalışmak istiyorsa yetişecek. 3. sınıftan itibaren stajını yapacak. SGK'sını devlet ödeyecek. Mezun olduğunda işi hazır olacak. Üniversiteye artı puuanla gidecek. 

Suriye ile bütün komşularımızla kavgayı bitireceğiz. Suriyelilerin evini barkını yapacağız. Suriyelilere buyrun kendi ülkenize gidin, diyeceğiz. Kendi ülkemizin çıkarlarını korumak zorundayız. Orda milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bütün bu insanlık dramını sonlandıracağız. Bu devleti kuranların tamamının hayatı savaş meydanlarında geçti. Devleti kuranlar yurtta sulh dünyada sulh dediler. 

Kavga etmediğimiz kimse kalmadı. Mallarımıza ambargo uyguluyorlar. Sorumlusu kim? Her şeyden önce demokrasiye ihtiyacımız var. Demokrasinin olmadığı hiçbir ülke büyümemiştir. Düşünce özgürlüğü kada değerli bir şey yoktur. 

Herkesin düşüncesine saygı göstermek zorundayız. Kimseyi farklı düşündü diye hapse atamazsınız. 

Türkiye'nin üretmesi lazım. 19 yıl önce biz saman mı ithal ederdik, canlı hayvan mı, nohut mu ithal ederdik? Şimdi her şey ithal ediyoruz. Avrupa'dan aldığımızla besleniyoruz.

Hayır bu kadar olmaz diyorsanız bu düzeni değiştirmek zorundayız. Üniversiteler bilgi üretirse katma değeri yüksek ürün üretiriz. 

Güçlü bir sosyal devlet inşa etmeliyiz. Herkesin geliri olmalı, hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli. Olması gereken Aile Destekleri Sigortası'dır. Meclis'te 1971'de kabul edilmiş. 50 yıl geçmiş niye uygulamıyorlar. Çünkü fakire yardım vererek oyuna talip oluyorlar. Bu ahlaki mi? 

Devlette liyakat olmazsa olmaz. 

Bir parti vatandaşın oyuyla bir süreliğine devleti yönetmek üzere gelir. Devlet hukuk içinde çalışmazsa organize suç örgütüne dönüşebilir. 

Bu gidişten memnunsanız devam edin, değilseniz oturup düşünün. 

En fazla 5 yıl içinde Türkiye'nin içinde çözülemeyecek sorunu yoktur. En fazla 6 ay içinde herkes rahat nefes alabilir. 

Esnafın aldığı kredilerin faizini sileceğiz. 

Adaletli bir devlet inşa etmek zorundayız."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları