loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu Hacıbektaş Veli anma töreninde konuştu: Anadolu'ya elinde kılıçla değil aydınlanma meşalesiyle geldi

Kılıçdaroğlu Hacıbektaş Veli anma töreninde konuştu: Anadolu'ya elinde kılıçla değil aydınlanma meşalesiyle geldi
Tarih: 16.08.2019 - 12:15
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 56. Ulusal, 30. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerinin açılışında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle: 

"-Hacıbektaş Veli'nin çağlar ötesinden söyledikleri bugün kainatın evrensel kurallarına dönüşmüş bulunuyor. Elinde kılıçla değil aydınlanma meşalesiyle Anadolu'ya gelmiştir. O barışın, huzurun, birlikte yaşamının sembolü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiştir. 

-Babası İbrahim Sani annesi Hatem Hatun'dur. Ahmet Yesevi ocağında yetişmiştir. Gençlik çağında dergahta tarih, felsefe, hikmet, edebiyat dallarında eğitim görmüştür. Eğitimini tamamladıktan sonra, Mekke'ye, Necef'e, Medine'ye gitmiş sonra buraya gelmiştir. Geldiğinde Selçuklu Devletini Alaeddin Keykubat yönetiyordu. İnsan-ı kamil olarak ünlendi. 'Bir yeri karanlık olarak görüyorsan bil ki perde senin gözündedir' dedi. Dergahında eğitim görenler Anadolu coğrafyasına dağıldı. Abdal Musa, Balım Sultan, Sarı Saltuk onun dergahında yetişip Anadolu'ya yayıldılar. Arnavutluk, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kosova'da (...) Bektaşilik hüküm sürüyor. 

-Osmanlı'nın kuruluşunda Hacıbektaş Veli'nin fikirlerinden yararlanıldı. Yeniçeri Ocağı onun duasıyla açıldı. O devletin liyakatle yönetilmesini ister. Ona göre iyilikte yarışılmalı, adaletten sapmamalıdır. Hünkar böyle söylüyor ama bugün dünyada yaşadığımız gerçekler var. Bugün açlık ve kıtlık yaşanan ülkelerin büyük bölümünü islam ülkeleri. Birbirlerini öldürenler müslümanlar. Savaş ve açlık çeken çocukların büyük bölümü müslümanların çocukları. Addalet, eşitlik konularında müslüman ülkeler geride.

-Anadolu'ya bize yurt yapan Anadolu erenleridir. Kimse unutmasın aslanla ceylanı hünkarın kucağında buluşturan adalettir. Bu toprakları irfan bahçesi haline getiren erenlerimizi, pirlerimizi, dervişlerimizi rahmetle şükranla anıyorum. 

Bize bu güzel ülkede, özgür şekilde yaşama imkanı veren başta Gazi Mustafa Atatürk olmak üzere bütün gazilerimize, şehitlerimize şükranlarımı sunuyorum."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları