loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Her şeyi değiştireceğiz, bu ülkeyi cennet gibi yapmak hepimizin görevi

Kılıçdaroğlu: Her şeyi değiştireceğiz, bu ülkeyi cennet gibi yapmak hepimizin görevi
Tarih: 02.02.2021 - 13:32
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çiftçi Buluşması programının açılışında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-İsteriz ki çocuklarımızın tamamı üniversiteye gitsin, başarılı olsun, bizden daha iyi yetişip, elaleme muhtaç olmasınlar. Çocuklarımız üniversiteye gittiğinde seviniriz. Üniversiteler bilim yuvasıdır, kavga yuvası değildir.
Akademik dünyası gelişmiş bütün ülkeler gelişmiştir. Boğaziçi Üniversitesi'nde güzel çocuklarımız okuyor. O okula girmek kolay değil, yüksek puanlar almanız lazım. Üniversitelerin gelenekleri vardır. Gelenekler bazen kanunlardan daha güçlüdür. Üniversiteye birini atıyorsunuz öğrenciler ve hocalar kabul etmiyor. Bu kişinin bırakması lazım. 80 öncesini hatırlarsınız. Türkiye böyle bir sürece sokulmamalı. 1 aydan fazladır başkan yardımcısı bile bulamadı, o zaman çekilmesi lazım. 

-Dünyanın bütün ülkelerinde tarım stratejik sektördür. Bütün ülkeler tarıma ayrıca önem verirler. Son 18 yılda çiftçi tarımı terketmeye başladı. 3 Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor. Topraklar bereketli, niye ekilmiyor? Çiftçi ekince batıyor. Bunu düşünmesi gereken devleti yönetenler. 
2011'de çiftçi Bağkur'un sayısı 1 milyon 121 bin kişi. 556 bin kişiye düştü şimdi. Bu insanların sosyal güvenliği ne olacak? Sosyal devlet bu insanlara bakmayacak mı? Sanki bütün araziler ekilmiş de Sudan'dan ve Nijerya'dan arazi kiraladılar. Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder mi? 
-Tarım için özel düzenleme yapılmıştır. Anayasanın 45. maddesi vardır. Yüksekse devlet girdi maliyetlerini düşürecektir. Bunları anayasa diyor. İktidar sahipleri bu anayasayı bilmiyorlar mı? 
Dolar bazında garanti verilmiş köprülere. Beşli çeteye para var. Size gelince para yok. Çiftçiyi kendi arka bahçeleri olarak görüyorlar. Bu siyasi tercihten hükümeti vazgeçirmenin yolu paramı ödedin ödemedin, ödemezsen oy yok demektir.

-Tarım Kanunu'nun 21. maddesi var. Genel bütçeden, dış kaynaklardan tarım desteklenecektir diyor. Bütçeden ayrılacak kaynak milli gelirin yüzde 1'inden az olamaz diyor. 2006'dan bu yana çiftçiye bu destek verilmedi. 210 milyar lira alacağı var çiftçinin. Kanun emrediyor, vereceksin diye ama vermiyorlar. 

-Çiftçi artık dayanamıyor, bıçak kemiğe dayandı. Mazot desteği için 2021 bütçesine 177 milyon lira daha az para kondu. Gübre için 52 milyon lira daha az destek koydular. Destek verip bir de vergiye tabi tutuyorlar. Teşvikten vergi alınır mı? Sadece çiftçiden alıyorlar. Diğerlerine milyarlarca teşvik veriyorlar 5 kuruş bile kesilmiyor. Buna isyan etmeniz lazım. 
Dünyada en yüksek faizle borçlanan ülke Türkiye. Türkiye, ekonomide bağımsızlığını kaybetmiş durumda. Tefecilere 2020'de 134 milyar lira faiz ödendi. Size hakkınız olan bile zamanında verilmedi. Bunların paralarını tıkır tıkır ödüyorlar. Böyle bir ekonomi politikası olmaz. Bu işin sağı solu yok, bu memleket meselesi.

Çiftçinin traktörü, ineği, tarım araç gereçleri hacizli. Kanun bunları haczetmeyeceksiniz, diyor. Kanunu kim takıyor? Sakarya'da bir köyün tamamını haczetmişler. Konuştuk bankayla, kıyameti koparırız, dedik. Uzlaşacaksınız, dedik. Dünyanın en pahalı mazotunu bizim çiftçi kullanıyor. Yatı olana bedava. Çiftçi traktörüyle dünyayı mı gezecek, tarlaya gidecek. En pahalı mazotu veriyorsun. Bir ara deponun yarısı bizden, demişlerdi. Nerede bu deponun yarısı? 

Her şey çok pahalı. Tarlada çalışan çiftçi mi her şeyi dolara endeksledi? Merkez Bankası'ndan 128 milyar doları sattılar. Kime sattıkları belli değil. Çiftçiye verselerdi dünyayı doyururdu çiftçiler. 
Bugünkü politka bir siyasi tercihtir. Bundan yana olanlar mağduriyeti çekerler, tercihimizdi böyle oldu derler. Ama buna karşıysanız, yasanın gereği yerine getirilmeli, diyorsanız kusura bakma, beni aç bırakman, icra dairelerinde süründürmen için oy vermedim, diyeceksiniz.

Buğdayı içeriden bin 650 liraya aldılar. Dışarıdan bin 800'e aldılar. Hükümet kime çalışıyor?  Mısırı bin 325 liraya aldılar dışarıdan 2 bin liraya aldılar. Her şeyi niye ithal ediyorsunuz, dışarıda daha pahalı. Dışarıya bağımlı hale getirdiler. 

Mercimek, canlı hayvan, et getiriyorlar dışarıdan. Yabancı çiftçiye destek veren bir iktidara gayri milli derim. 

Mutfaklarda yangın var. Herkesi terörist ilan etmeye başladı. Esnafın ne günahı var? Sen aracıları kaldırıp, çiftçiye destek veriyor musun? 
Hükümete sesleniyorum: Çiftçiyi yanında görmek istiyorsa faizleri silecek. 

Önce Allah'a, sonra kendinize, üçüncü olarak da bize güveneceksiniz. Bizi perşian edeni biz de sandıkta perişan ederiz, deyin. Siz üretmezseniz biz aç kalırız. Bugün ithal ettin, yarın ithal ettin, sonra para bitecek. Hollanda Konya'dan küçük bir ülke. Yıllık ihracatı 185 milyar dolar. Bizim ihracatımız 18 milyar dolar. İthal ettiğmiz de 20 milyar dolar. Bir devlet ilimle, adaletle, erdemle, ahlakla, hesap vererek yönetilir. Herkesin karnının doyduğ ülkede adalet vardır, huzur vardır. Yarın sandığa gittiğinizde vicdanınızın sesini dinleyin.
Siyaset zenginleşme, köşeyi dönme aracı değildir. Asla umutsuzluğa kapılmayın her şeyi değiştireceğiz. Bu ülkeyi cennet gibi yapmak hepimizin görevi."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları