loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: İktidar yapması gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor

Kılıçdaroğlu: İktidar yapması gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor
Tarih: 22.10.2018 - 09:55
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen "Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT Çalıştayı'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
 
"Sosyal güvenlik bütün dünya içinde geçerli bir kavramdır. Sosyal güvenliğin asgari normları 1952 yılında belirlenmiş. 1971 yılında TBMM bu sözleşmeyi kabul ediyor. Şimdi 2018'deyiz. 9 sigorta dalının uygulanması gerekiyor. Bizde en son İşsizlik Sigortası kabul edildi. Uygulanmayan tek sigorta Aile Yardımları Sigortası.
 
Emeklilikte yaşa takılanların sorunları var. Hak vardı sonra çıkarılan bir yasayla elimizden alındı. Akılcı politikalarla sorunlar çözülür. Ben yaptım demekle çözülmez. 99 öncesi açıklar vardı. 1999'da 2 milyardı bugün 2 katrilyon lira açık.
 
Bir Marmara Depremi yaşandı bütün gözler oraya çevrilmişken 99'da bir yasa geldi. EMeklilik yaşı 65'e çıkarıldı. Toplum, sendikalar yeteri kadar tartışmadılar ve bugünkü noktaya geldik. Emeklilik yaşını 65'e çıkararak çözdüklerini sandılar. Emekli aylığını düşürdüler, emeklilik yaşı 387-43'ten 65'e çıkarıldı.
 
Emekli aylıkları düşürüldü. Bugün asgari ücretten prim ödedim deyip emekli olmak isteyen birine verilecek aylık 851 lira. Bu kişi 1 Ekim 2008'den önce aynı koşullara sahip olsaydı ona bağlanacak aylık 2032 lira 99 kuruştu. Bizim dışımızda kimse itiraz etmedi. Hiçbir çevreden şikayet gelmedi. Biz anlattık bu aylıkla geçinilmez diye. 
Sosyal Güvenlik Sİstemine 1 kuruş ödemeyene aylık ödeniyor. İktidarlar kayıt dışı çalışmayla mücadele ederken onlara en büyük desteği sendikalar verir.
Kişi çalışırken tümüyle kayıt dışıdır. Kişi şöyle kayıt dışı çalıştırılır:
-Kişi 30 gün çalışıyor ama primi 15 gün üzerinden ödeniyor.
-Kişi 30 gün üzerinden çalışıyor asgari ücreti üzerinden prim ödeniyor.
 
3. havaalanında çalışan işçilerin taleplerinden biri 'aylıklarımızı bankaya yatırın'dı. Kayıt dışı çalıştırıyorlar, sigorta primlerimiz yatırmıyorlar dediler. Gereği yapıldı mı, hayır.
Emeklilik yaşı yükseltildi, gün sayısı artırıldı, aylıklar düşürüldü açık kapandı mı? Tam tersi açık büyüdü.
Yeni Ekonomi Programı açıkladılar. Açık, 2017'de 16 milyar 700 milyon lira olacak, 2018'de 21 milyar 500 milyon lira, 2019'da 28 milyar, 2020'de 35 milyar lira, 2021'de 39 milyar lira olacak. Emekli aylığı alan herkesin 'Bu açık nereden kaynaklanıyor' sorması lazım.  
Sayıştay rapolarında var. Çiftçin aylığından kesilen ama SGK'ye yatırılmayan paranın miktarı 83 milyar lira. Çalışanın aylığından kesiliyor. SGK tahsil etmiyor, siyasi iktidar izin vermediği için...
İcraya verilmemiş alacak miktarı 43 katrilyon lira. Bu parayı takip etmiyorlar. İşçinin parasını kimler gasp ediyor?
2014'te yeniden yapılandırılan alacakların yüzde 75'i, 2015'te yüzde 80'i, 2016'da yüzde 63'ü 2017'de yüzde 23'ü ödenmiyor.
Esnafta da aynısı var. Alcağın yüzde 99'unun icra ve takibi yapılamıyor.
Kurum sağlık kuruluşlarına avans veriyor. Kapatılmayan avans miktarı 10 milyar 164 milyon lira. Müfettiş raporları var, denetliyorlar, işleme konulması lazım 1819 raporun 1313'ü işleme konmuyor. Çünkü siyasi iktidar ceza verilmesini istemiyor. 
Belediyeler de işçilerin aidatlarını ödemiyor. 8 milyarlık bir rakam...
Devlet de ödemiyor. Yeşil Kartların GSS primini bakanlığın ödemesi lazım. 4 milyar 446 milyon lira ödemiyorlar. Yapmaları gerekenleri yapmıyorlar SGK'de açık var diyorlar. İktidar yapması gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor.
38 yaşında emeklilik olmaz. Ama bir hak varsa bu hakkı kullanmak isterler. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülürse 750 milyarlık açık olacakmış. Bu rakam doğru değil.
 
Vatandaşın iktidara 'üstüne düşeni yapıyor, alacakları topluyor musun, yoksa birilerine peşkeş mi çekiyorsun' demesi lazım. 
Aile Sigortası Yardımları'nın özelliği şu: 55 yaşına geldiniz. Patron paranızı ödeyip işinize son verdi. İşsizlik maaşı aldınız bir süre. İş arıyorsunuz işveren yaşlısın, diyor. Devreye Aile Yardımları Sigortası giriyor. Bu olsa kimse erken-geç emeklilik derdine girmez. 'Emekli olana kadar devlet bana devlet asgari güvence sağlayacak' der. Emekli olana kadar açlığa mahkum edemezsiniz. 
Suriyelilere 35 milyar dolar veriyorsun, emekliye gelince yok. Bunu söyleyince ırkçılık yapıyorsun, diyor. Hayır ben vatandaşımın hakkını hukukunu koruyorum. 
 
Çift maaş alacaklarmış, sen de çift maaş alıyorsun. Sen alırken iyi de vatandaş alırken mi kötü? Erken emeklilik Almanya ve Finlandiya'da var. Bunlar akılcı politikalarla yapılır.
 
Mart ayında sandığa gideceksiz. Kararı siz vereceksiniz. Ya değiştireceksiniz, ya sizleri açlığa mahkum eden siyasi partiye oy vermeye devam edeceksiniz.
Yazlık, kışlık sarayarda oturacaksınız. Emekli olana ayda 801 lira vereceksiniz, insan utanır biraz. Kayıt dışıyla mücadelenin bir yolu var dünyada: Sendikalaşma. Sendikalaşma kayıt dışı çalışmayı özendirmek için yapılmıyor.
Emekli aylığı düştüğünde sendikaların kıyamet koparması lazımdı. Üniversitelerin, sosyal bilimcilerin sessiz kalmaması lazım. 
EYT'ye hak verirsek 700 milyar lira yükü olacakmış. (Erdoğan)Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz, diyor. Bu ekonomiyi bu hale kim getirdi? Özrü kabahatinden büyük laflarla önünüze geçmek istiyorlar. CHP'lilerin bu ülkenin vatandaşlarına sözü var. Siz hakkınıza sahip çıkmasanız bile biz sahip çıkacağız. Ahlaki, adalete dayanan bir siyaset yapıyoruz. Bu soruna sonuna kadar sahip çıkacağız."
 
Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları