loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Kastamonu Milli Kurtuluş Savaşı sürecinde en önemli kentlerden birisidir

Kılıçdaroğlu: Kastamonu Milli Kurtuluş Savaşı sürecinde en önemli kentlerden birisidir
Tarih: 23.09.2019 - 16:45
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kastamonulular Dayanışma Derneği'nin (Kas-Der) düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, "Kastamonu cumhuriyetin de beşiğini oluşturmuştur. Kara tahtanın başında Mustafa Kemal'in resmi vardır. Bu kadar değerli olan bir kent yeteri kadar tanıtılmıyor" dedi. ...

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:

"İstiklal yolundaki yürüyüş acaba Kastamonulular tarafından veya resmi erkan tarafından hatırlanıyor mu? Hayır hatırlanmıyor. İnebolu'dan silahların gelmesi, milli kurtuluş savaşında o silahların kullanılması... Kadın, erkek, genç, yaşlı fedakarlıklarla cepheye taşındı. 

Millet olarak Kastamonu'ya şükranlarımızı sunuyoruz. Kastamonu cumhuriyetin de beşiğini oluşturmuştur. Kara tahtanın başında Mustafa Kemal'in resmi vardır. Bu kadar değerli olan bir kent yeteri kadar tanıtılmıyor. Kastamonu kültür kentidir. Kastamonu aynı zamanda tarım kentidir. Sarımsağın başkentidir. Anadolu'da 18 başkent vardır. Anadolu insanlığın kültür mirasını da bağrında taşıyan bir coğrafyadır. 

Her birimiz zamanı gelince memleketimiz için fedakarlık yapacağımızı söyleriz. Gazilerimiz cephededirler, savaştadırlar. Mücadele ederler. Gazilerimiz bazen ellerini, bacaklarını terörle mücadelede yitirdiler. Gazilere minnet borcumuz var. Onların değerini yeteri kadar bilmiyoruz. İngiltere'de bir gazi mağazaya girerse anons edilir. Otobüslerde yer ayrılır. 

Gazilere değer veriyoruz, deriz ama iş eyleme gelince, haklarını teslime gelince üstümüze düşeni yapmıyoruz. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılmaz. Bizim vatan, bayrak konusunda duyarlılığımız var. 

Biz kendimizi ülkenin birliği, bütünlüğü için üstüne düşeni yapan bir parti olarak tanımlarız. Tarihi değerlerimize, kültürümüze bağlı kalmak, onu savunmaktır. Cumhuriyet kurulduğu zaman 1 metrelik demiryolumuz yoktu. Alpullu şeker fabrikasını yumurta satarak kurduk. Şeker, bez yoktu. Pamuk, tütün, incir, üzüm temel ihracat maddemizdi. Bunlar ihraç edilerek fabrikalar yapıldı. 1925'te uçak fabrikasını temelini attık, Eskişehir'de uçak fabrikası açtık. Kapatılıncaya kadar 112 uçak ithal ettik. Bize niye uçak yapıyorsunuz bedava vereceğiz, dediler. 2. Dünya Savaşından kalma uçakları verdiler fabrikaları kapattık. Askerin palaskası bile Ameirka'dan geldi. Kıbrıs Barış Çıkarması ile uyandık. Kıbrıs'a çıktık bizden izin almadan bizim gemilerimizi, uçağımızı kullanamazsınız, dediler. Kastamonu Milli Kurtuluş Savaşı sürecinde en önemli kentlerden birisidir. Bunları çocuklarımıza anlatıyor muyuz, hayır. Açın tarih kitaplarını, Türkiye Cumhuriyeti 1930'larda uçak sattı diye bir bilgi yoktur. Devasa Osmanlı'dan bahsederler. İmparatorluğun para basacak bankası yoktu.1930'da Merkez Bankası kurulduktan sonra resmi parayı bastık. 

Dünyada uçak üreten 5 ülkeden birisiydik. Güney Kore'den önce otomobil ürettik. Şimdi Türkiye'nin bir otomobil markası yok. Güney Kore'nin 3 otomobil markası var. Kimler ürettirmiyor? Yazık bu ülkeye. Ben çocuklarımızın kişi başı gelirin 50-60 bin dolar olduğu Türkiye'de yaşamasını isterim. 

Almanya ile nüfusumuz aynı dışarıdan işçi ithal ediyor. Yüz binlerce üniversiteli gencimiz işsiz. Bu işin sağı solu yok. Sağ sol kavramları 18. yüzyıl kavramları. Hala ayrışıyoruz sen sağcısın sen solcusun... Bayraksa bayrak, vatansa vatan. Üretmeyen bir toplumun geleceği yok. Osmanlı üretmediği için battı. Biz geri bıraktırılmış bir toplumuz. Büyümemiz lazım. 

Osmanlı battı, Düyun-u Umumiye'yi kurdu. Şimdi Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu. 17 yılda Londra'daki bir avuç tefeciye ödediğimiz faiz 170 milyar dolar. Biz üretemiyor muyuz, canlı hayvan, buğday, saman? Dışarıdan alıyoruz. Borcun faizini ödemek için de borçlanıyoruz. 

Partimizin 96. yıl dönümü dolayısılya bir heykel yaptırmak istedik. Azeri bir hHeykeltraş bana İnebolulu Hamamcı Kadı Salih Reis'in heykelini verdi. Bir gazetede gördüm, size armağan ediyorum, dedi. Ben de Kas-Der genel başkanına veriyorum."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları