loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı olarak bu ülkeye barışı, üretimi, huzuru getireceğiz

Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı olarak bu ülkeye barışı, üretimi, huzuru getireceğiz
Tarih: 01.07.2021 - 10:55
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu, Samsun'da muhtarlar ve STK temsilcileri ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"Samsun sadece Türkiye için bütün mazlum ülkeler için örnek alınacak bir kenttir. Bu kent milli kurtuluş savaşının kıvılcımının atıldığı bir kenttir. İşgal altındaki bir ülke ve yönetimin işgalci güçleri kendi ülkesine davet edip boyun eğdiği yıllarda bir kişi 'asla boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız'dediği, gemileri gördüğünde 'geldikleri gibi giderler' denilen bir kenttir. 

Ülkenin içinde bulunduğu durumu gayet iyi biliyorsunuz. Benim kafamda da sıradan yurttaşın kafasında da ciddi sorular var. 

Bir ülkenin sorunu nasıl çözülür? Sorunun çözümü ya otoriter bir rejim ya da ortak bir düşünce üretiriz. Bizim tercihimiz; rahmetli Ecevit, Ekonomik Sosyal Konsey kurmuştu. Bir sorun kurarsa esnafı, işçisi herkes orada... Karşıda hükümet... Akılla, mantıkla bu dertleri nasıl çözeriz?

Ekonomik ve Sosyal Konsey kararnameden çıktı kanun oldu. 3 ayda toplanması gerekiyordu, sonra anayasal bir kurul oldu. En son 5 Şubat 2009'da toplandı.

Sorunların masaya yatırıldığı bir süreci başlatmak zorundayız. 

Sorun akılla, istişareyle, erdemle çözülür. Devleti kinle, öfkeyle, intikam duygusuyla yönetemezsiniz. 

Sanayici bugün önümü göremiyorum, diyor. 

Pandmei yaşıyoruz. Esnaf '40 yıl vergi ödedim, bana 40 gün bakmadı devlet' diyor. Haklı.

Her şeye zam geldi, vatandaş nasıl geçinecek? Yeni bir stratejiye, yeni çözüm anlayışına ihtiyacımız var. Devleti bilgiyle yönetmeliyiz, insanlar düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmeli. 

Siyasi partiler devlet gibi hareket edemezler. Devlet bakidir, siyasi partiler yönetmek için gelirler, devlet olmak için değil. Siyasi otoritede ehliyet, liyakat yok. 

Devletin hafızasını bürokrasi tutar. Devletin arşivi vardır. Bir parti 'ben devletim' diyorsa orada demokrasi bitmiştir. 

Demokrasiyi güçlendirmemiz lazım. Bunun ilk adımı muhtarların yetkisini artırmakla başlar. Muhtarlık kurumuna önem vermiyorsanız, aldığı maaş değil ödenekse, kendi mahallesiyle belediye karar aldığında muhtarın haberi olmuyorsa bu kurum neye yarar?

Milletvekillerini millet mi seçiyor?  Siz vekil seçmiyorsunuz. Genel başkanların alt alta yazdığı isimler var. Gel altına mühür bas, diyorlar. 

Çoğu belediyemiz muhtarlara personel tahsis ediyor. Muhtarlara bağımsız kişinin atanması ayrı. Belediye başkanı tahsis ederse eleştirirseniz personelini çekebilir. 

Muhtar belediye meclisi toplantısına katılmalı, kendi mahallesiyle ilgili söz ve karar hakkına sahip olmalı.

Pandemi dönemi bize şu gerçeği gösterdi: Tarım stratejik sektördür. Çiftçi üretmezse neyle besleneceğiz? Bu memlekette saman, yem, canlı hayvan, et, mercimek ithal edileceği aklınıza gelir miydi? Niye ithal ediyoruz? Toprak var, çiftçi, güneş, su var. Dışarıdan tütün ithal ediyoruz, niçi? Uluslararası tekellere hizmet etmek için mi bu devleti kurduk? 

Ön yargılarınızı kırın. Yeni bir Türkiye için, barışçı, üreten bir Türkiye için yeni adımlar atmak zorundayız. Devletin akılla yÖnetildiği, yönetenlerin her kuruşun hesabını verdiği bir anlyışla devletin yönetilmesi lazım. 

Şehir hastaneleri yapıyorlar, kaça yapıyorsunuz? Bilen var mı? 83 milyon da 600 vekil de bilmiyor. Ama parayı biz ödüyoruz. 

Merkez Bankası'nın kasasındaki 128 milyar dolar buharlaştı? Bu soruyu soramazsınız... Akşam ne yedin onu mu soracağız? 

Devleti yönetenlerde asgari ahlaki temeller olması gerekiyor. Siyaset hesap vermedir. Para senin paran değil. 

Devleti ymenen kendisiyle, ailesiyle, yaşantısıyla, çevresiyle örnek olacak.

Dün bir genelge çıktı. Tasarruf tedbirleri genelgesi. Herkes tasarruf yapacak, ben hariç, diyor. Böyle devlet yönetilir mi? Önce sen tasarruf yapacaksın ki örnek alınacaksın. 

Önümüzde bir süreç var. Devletin kaynakları nerelere ne kadar kullanılıyor, bilmiyoruz. Vergilerin nerelere harcandığını bilmiyoruz. israf düşündüğümüzden çok fazla. Bir devlet başkanını 13 uçağı olmaz. Aç insanlar var ülkede. 10 milyonu aşkın işsiz var. Konteynerlerden beselnen milyonlar var. Yarın sandık kurulacak sizden tek isteğim elinizi vicdanınıza koyarak oy kullanın. Ahlaktan, temiz siyasetten, üretimden, istihdamdan yana oy kullanın. 

Bir ülkeyi yöneten kişi mal varlığı dolyaısıyla egemen bir gücün lideri tarafından tehdit ediliyorsa bunu düşünmek lazım. Hangi devlet başkanı mal varlığı dolayısıyla egemen devlet tarafından tehdit edildi. Açıklamazsan namertsiniz diyemiyor kimse. 

CHP bugüne kadar iktidar olmadı. Doğrudur, kabahat bizde. Oturdun Ankara'da oyumuz artmaz, tabii. Mahalle mahalle geziyorum şimdi. Her bir sosyal kimliğin sorunlarına eğiliyorum. Bu sorunları çözmek boynumun borcudur. Millet İttifakı olarak bu ülkeye barışı, üretimi, huzuru getireceğiz. Siyasetçi nasıl hesap verir onun örneğini getireceğiz.

Bayrak ve vatan konusu kırmızı çizgimizdir. Bunlarla sorunu olmayan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Gelsinler konuşuruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları