loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Şehit ve gazi yakınları arasında ayrım var, bedeninde kurşun taşıyan kişi gazi olmuyor, 15 Temmuz’da tırnağı kopan gazi sayılıyor

Kılıçdaroğlu: Şehit ve gazi yakınları arasında ayrım var, bedeninde kurşun taşıyan kişi gazi olmuyor, 15 Temmuz’da tırnağı kopan gazi sayılıyor
Tarih: 13.06.2018 - 15:32
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da engelli sivil toplum kuruluşları temsilcilerine hitap etti.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti anayasasının bir hükmü var. Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik sosyal hukuk devletidir. Devlet, sosyal devlet olmak zorunda. Devlet destek olmazsa görevini yapmamış olur.

Madde 61. devlet engellilerin hem onların korunmalarını hayata intibaklarını sağlar. Aslında büyük bir güçsünüz. Türkiye’de 10 milyonu aşkın engelli var. Çok parçalı olduğunuz için birleşemiyorsunuz. Bir çatı altında birleşmelisiniz.  

Sosyal devlet size her türlü yardımı yapmak zorunda. Hiçbir mahkeme size verilen bir hakkı alamaz. Siz bu hakkı kazanmışsınız. Bir yönetmelik değişmiş hakkınız gitmiş. İlaca erişim proteze erişim bazen zor oluyor. Bunu karşılayacak olan sosyal devlettir.  AB diyor ki tam üye olacaksan kentleri engelliler için yaşanabilir hale getireceksin. Biz ilgilenmek zorundayız oy verseniz de vermesiniz de sorununuzu çözmek zorundayız. Beklentilerinizin önemli kısmı karşılanmıyor. Engelliler istihdam istiyor. Kontenjan var. Yasa çıkmış. Kadro dolmuyor. Kadroyu boş tutan iktidarı cezalandırmanız lazım. Bazı ilaçlar çok pahalı. Yaşama hakkı en temel haktır. İnsanlığın temel görevidir.

Dünyanın parasını uçak araba alıyorsun ama 100 kişinin hayatını kurtarmak için ilacı almıyorsunuz

Yeter ki güç birliği yapın hak aramak farklı bir şeydir.

Bu anayasada neden sosyal devlet yazıyor. Devlet bunu karşılamak zorundadır. Daha acı tablolarla karşılaşıyoruz. Haklarını arayamıyorlar. Bir güç oluşturursanız hakkınızı alabilirsiniz.

Aylık kesilmez yazıktır günahtır. İtiraz etmemiz gerekiyor. Aylık bağlanırken aile gelirine göre veriyorlar.  Engellilerin yüzde 80’i evlerinden dışarı çıkamıyor. Bu insanların eğlenmeye hakkı yok mu?

Zihinsel engellilerin sorunu en ciddi sorun. Devletin bu tür engelliler için teslim edeceği yerlerin olması lazım. Bunlar sosyal devleti güçlendiren şeylerdir.

Malullük konusu ayrımcılık konu olamaz. Şehit ve gazi yakınları arasında ayrım var. Bu ayrım vicdanımızda derin yaralar açıyor.  Bedeninde kurşun taşıyan kişi gazi olmuyor, 15 Temmuz’da tırnağı kopan gazi sayılıyor. Herkese eşit davranılmalı diyorsanız 24 Haziran’da elinizde bir fırsat var.

Otizmli çocuklar erken eğitimle en çalışkan insanlar olurlar. Bu çocuklara haftada 30 saat eğitim verilmesi lazım. Bu çocukları hayata kazandıracağız. Bu çocukların eğitilmesi lazım.

Dışardan gelen cihazlar çok pahalı dışarıdan geliyor. Devletin karşılaması lazım dava açın her türlü desteği vereceğiz. Hiç çekinmeyin. Bunu yapın hak aramasını bilmek gerekiyor.

İşitime engelliler için ana okulu açılmalı. Onların özel yetişmeye ihtiyaçları var. Onların yetişmesi,. Sosyalleşmesi önemli kreşin açılması sadece işitme değüil görme engelliler içinde açılması lazım.

Arkadaşlarınızla bir araya glin. Birleşin güçlennin her türlü desteği vereciğim size. Hangi genel başkan sizi dinliyor. Yeni süreci başlatıyoruz. İnsanın sorunlarını çözen bir siyasi anlayışı getirmek isityoruz.

Sorunları sosyal devlet anlayışı içinde çözmemiz lazım.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları