loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu Türk-İş'i ziyaret etti: Asgari ücretli vergi yükü altında eziliyor

Kılıçdaroğlu Türk-İş'i ziyaret etti: Asgari ücretli vergi yükü altında eziliyor
Tarih: 22.11.2018 - 10:48
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk-İş'i ziyaret etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay görüşme sonrası açıklamalarda bulundular.

Ergün Atalay, "İş yaşamına dönük bir görüşme yaptık. Asgari ücrete ilişkin çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki günlerde komisyonda çalışmalar yapılacak. Sendikalarımızdan genel başkanlar katılacak. Bir tane asgari ücretli çalışan bir bay veya bayan vereceğiz. O paraya nasıl çalıştığını açıklayacak" dedi.

Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadroya geçmeyen çok sayıda arkadaşımız oldu. Her yerde ifade ediyorum 100 km yol yaparsınız 100 metre eksik olsa o konuşulur ama kimse şimdi 100 metreyi konuşmuyor. İş kazaları hala önemli bir sorun. Dün 3 arkadaşımız Zonguldak'ta hayatını kaybetti. Ülkeyi idare edenler bunlara bir çözüm bulmalı. Emeklilikte yaşa takılanlar var onların da bizden beklentileri var. Hala örgütlenme konusundaki çemberleri kıramadık."

Atalay'ın ardından konuşan Kılıçdaroğlu ise, "Taşeronlaşmanın çağdaş kölelik olduğunu söyledik bu konuda büyük adımlar attık. Bir grup işçi kadroya geçti ama geçemeyen binlerce işçi var. Bu mücadeleyi siz verdiğiniz sürece biz de destek olacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Sendikacıların sofrasına oturmak bizim için bir onur meselesi. Başta asgari ücret, kadro sorunu ve emeklilikte yaşa takılanlar olmak üzere konuları masaya yatırdık. Kayıtdışı işçiliği önlemek istiyorsanız bunun tek bir yolu var örgütlenmek. İşçiler örgütlenirse bunun önüne geçilir.Bir iktidar samimyse örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmış olur. Asgari ücret 900 civarındayken net bin 500 TL olmasını istemiştik. Hükümet olmaz, yapamaszsınız demişti, biz bütün belediyelerimizde net  asgari bin 500 TL yaptık. Belediyeler küçük bütçeleri olan kuruluşlar. Bir belediye uyguluyorsa herhalde devleti yönetenlerin elinde çok daha büyük imkanlar var, bunu uygulamaları gerekirdi.

Sayın başkanın asgari ücretin 2 bin TL olması düşüncesi var. Biz seçim bildirgemizde de söyledik 2 bin 200 TL olması konusunda. Asgari Ücret Komisyonu'nda bir kadını görevlendireceğiz. Geçen salı grup toplantısında bir ev hanımını çağırırsanız tasarrufu iktidara öğretir, demiştim. bin 600 TL ile bir evin nasıl geçineceğini ya da geçinemeyeceğini iktidara aktarabilir diye düşünüyoruz. 

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgil önerilerimizi daha önce parlamentoya sunduk. İktidar partisi ve MHP oylarıyla reddedildi. Biz emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz.

İş kazalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncüyüz. Terörden daha fazla iş kazalarında can kaybımız var. Bunlara iş cinayetleri deniyor. Önlem alınmadan işçiler iş alanına sürülüyorlar ve kazalar meydana geliyor ve işçiler hayatlarını kaybediyorlar. Bir kişinin hayatını kaybetmesi bir ailenin hayatının kararması anlamına geliyor.

Bugün Malatya'da bir kazada 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 14 de yaralımız var. Ölenlere rahmet diliyoruz.

Taşeronlaşmayı siz de biz de Türkiye'nin gündemine getirdik. Her işçinin kadrolu olması gerektiğini ifade ettik. Taşeronlaşmanın çağdaş kölelik olduğunu söyledik bu konuda büyük adımlar attık. Bir grup işçi kadroya geçti ama geçemeyen binlerce işçi var. Bu mücadeleyi siz verdiğiniz sürece biz de destek olacağız. Parlamentoda da dışındaki alanlarda da taşeron işçilerin kadroya geçmesi için mücadele edeceğiz. Sizden şunu bekliyoruz, söylemlerinizi dile getiriyorsunuz, medyadaki arkadaşlarımıdan istirhan ediyorum sayın başkanın söylemlerine biraz daha fazla yer verin. İşçi hareketinde en temel kurumlardan biri Türk-İş'tir. ILO'da Türkiye'yi temsil eden bir kurumdur. Milyonlarca işçinin sesi olan bir kurumun medyada yer almaması demokrasi ayıbıdır. Asgari ücret sorunu var. 2 bin TL isteniyor. 2 bin TL ile kira mı ödenir, ev mi geçindirilir, çocuğun masrafı mı karşılanır. 2 bin TL ile günde 3 öğün simit yeseni onu da karşılamıyor. Asgari ücretten vergi alınıyor, bu başlı başına ayıptır. Asgari ücretli vergi yükü altında eziliyor. 2 bin TL alacak, gidecek yüzde 18 KDV ödeyecek. İktidar olanların işçinin sesini duymaları gerekir. Saraylarında otuanlar işçinin sesini duymayanlar toplumun sesine sağırdırlar."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları