loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu yeni anayasa için yeşil ışık yaktı!

Kılıçdaroğlu yeni anayasa için yeşil ışık yaktı!
Tarih: 11.02.2012 - 21:09
Kategori: Siyaset

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Anayasa konusunda hükümete yeşil ışık yakarken, terörle mücadele konusunda eleştiriler yöneltti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamında basın mensuplarıyla buluştu ve onların sorularını yanıtladı.

Yeni Anayasa konusunda "Kapımız açık bekliyoruz, ama irade Meclis Başkanı'nda olmalı" diyen Kılıçdaroğlu, tutuklu vekiller konusunun da yeni Anayasa için bir şart omadığını belirtti.

 

"KAPIMIZ AÇIK"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, basın mensupları tarafından Yeni Anayasa konusunda AK Parti'nin diğer partilere mektup göndereceği hatırlatılınca ''Olabilir. Gelsinler, mektuplarını yazsınlar, belki bizim bilmediğimiz başka önerileri vardır. Ama konu TBMM'nin konusudur. TBMM çözüm üreten bir merkez olmak durumundadır'' dedi.

Tutuklu milletvekillerine ilişkin metne, bir bakanın, ''Hukuki bağlayıcılığı yok, temenni'' dediğinin anımsatılmasına Kılıçdaroğlu, ''Bu bir taahhüttür. Temenni ile taahhüt aslında aynı şeydir. Bir irade beyanıdır. Şimdi ondan çark etmenin yollarını aramaya gerek yok ki. Verilen bir söz, taahhüt var. Nihai metin, iki liderin onayı alındaktan sonra imzalandı. Bunun neresi niyet?'' karşılığını verdi.

''Bir süre öngördünüz mü?'' sorusunu, ''Hayır'' diye yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bunun anayasa sürecini tıkayıp tıkamayacağına ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi: ''Hayır. Anayasa süreci farklı bir şey. Böyle kısa sürede sonuçlanacak bir şey değil. Önşart değil. Bildiğimiz kadarıyla Adalet Bakanlığının bir çalışması var, o çalışma kısa zamanda sonlanır, parlamentoya gelir, bu sorun da aşılmış olur. Parlamentonun meşruiyet kazanması, 550 milletvekilinin parlamentoya gelip, yemin etmesiyle başlar. Tutuklu milletvekilinin olduğu ortamda, her zaman meşruiyet tartışması çıkar. Bazen öyle yasalar görüşülür ki bir-iki oy farkla çıkabilir. O insanların iradelerini hapiste tutup, bir iki oy farkla yasa çıkarmak, o yasanın meşruiyetine gölge düşürür. Bunu demokrasiye inanan herkesin bilmesi gerekiyor. Bu açıdan tutuklu milletvekillerinin önünde yemin etmeleri konusunda, yasal, anayasal hiçbir engel yok.''


"PKK İLE GÖRÜŞMELER YAPACAKSIN SONRA MUHALEFETİ SUÇLAYACAKSIN"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''terörle mücadelede muhalefetin destek değil, köstek olduğu'' yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Nerede köstek olduk, bir açıklasa bari. Muhalefeti körü körüne eleştirmek, bir başbakanın görevi olmamalı. Biz nerede köstek olmuşuz, bunu açıklamalı önce'' dedi.

''Türkiye'de bugün terör varsa, tek sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu'' ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Onlar ülkeyi yönetiyor. Türkiye'yi terör bataklığına sürükleyen AKP değil mi? Gideceksin, PKK ile kol kola, göz göze, oturup konuşmalar, görüşmeler yapacaksın, sonra kalkacaksın muhalefeti suçlayacaksın. Bu kadar ucuz, kaba politika ancak ve ancak Recep Tayyip Erdoğan'a yakışır. Devlet adamı kimliği bile söz konusu değil. Biz sorunu çözmek için sorumlu davranıyoruz, o sorunu büyütmek için sorumsuz davranıyor, aramızdaki fark bu'' görüşünü savundu.

TBMM'de yemin etmeyen BDP'lilerin durumunun sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, BDP'lilerin parlamentoya gelip, yemin etmelerini istediğini söyledi.

 

''GÖRÜŞMELERİ ONAYLAMIYORUZ''

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, ''Başbakan, terörle mücadelede siyasi kanat ile müzakerenin devam edeceğini söylüyor. Ancak konuyu tam olarak açmıyor. Siz ne anlıyorsunuz'' sorusunu, ''Anladığım şu; Recep Tayyip Erdoğan ile PKK arasında görüşmeler devam edecek. Bu doğru değil, onaylamıyoruz'' diye yanıtladı.

CHP'nin terörle mücadeledeki somut önerisinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ortak aklı egemen kılmak için parlamentonun harekete geçirilmesi gerektiğini, çözüm adresinin parlamento olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, bu sorunun, tek başına AK Parti'nin çözeceği bir sorun olmaktan çıktığını, bunu herkesin kabul ettiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, ortak aklı parlamentoda egemen kılabileceklerini, burada oturup konuşulabileceğini ifade ederek, ''Biz anayasayı değiştirmek için parlamentoyu harekete geçirmiyor muyuz, parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurmuyor muyuz? O uzlaşma komisyonu, ortak aklı egemen kılmak demektir. Terör de Türkiye'nin 30-40 yıldır gündeminde, bir türlü çözülmüyor. Çözülmediğine göre ortak aklı egemen kılalım, parlamentoyu harekete geçirelim, burada çözümler üretelim, olay bitsin'' diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları