loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: YEP uygulanırsa enflasyon, işsizlik, vergiler, özelleştirmeler artacak

Kılıçdaroğlu: YEP uygulanırsa enflasyon, işsizlik, vergiler, özelleştirmeler artacak
Tarih: 28.09.2018 - 11:17
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçcaroğlu, Bolu Abant'ta 3 gün sürecek CHP TBMM Grubu 27. Dönem 1. Çalışma-Değerlendirme Programı'nının açılışında konuştu.

CHP lideri, açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nın ekonomiyi düzeltmeyeceğini belirterek, "Program akılcı değil. İki çarpıcı çelişki var. 11. sayfada ‘kamu maliyesinin en temel gideri faiz giderlerinin azaltılmasıdır' diyor. 30. sayfada '2019’da faiz 117 milyar, 2020’de 148 milyar, 2021’de 171 milyar olacak' diyor. Hani azalacaktı? Kendi içinde tutarlılığı olmayan programla karşı karşıyayız" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Türkiye'nin ekonomik kriz içinde olması bizim hoşumuza gitmez. Oturdular bir sürü şey yaptılar, olmadı. Yeni Ekonomik Program’ı (YEP) açıkladılar. Bu program geçmişte yaptıklarının itiraflarıyla dolu. Yapısal büyüme gerçekleştireceğiz, diyorlar demek ki yapmamışlar. Kayıt dışı ile mücadele edeceğiz, diyorlar. Elini tutan mı oldu 16 yılda. Kayıt dışını çekmek için kanun çıkardılar. Fuhuş, organ, uyuşturucu ticareti paralarını getirin, sormayacağız dediler. YEP'le Türkiye düzelmez. Akılcı değil. İki çarpıcı çelişki var. Birincisi, 11. sayfada diyor ki ‘kamu maliyesinin en temel gideri faiz giderlerinin azaltılmasıdır.’ Hedef bu, gerçek ne? Gerçek 30. sayfasında ek tablo 2'de var. 2019’da faiz 117 milyar, 2020’de 148 milyar, 2021’de 171 milyar olacak, diyor. Hani azalacaktı? Kendi içinde tutarlılığı olmayan programla karşı karşıyayız. GSMH için de faiz giderlerinin yüzde 2,6'dan yüzde 3'e çıkacağı belirtiliyor. Niye faiz azalacak diyorsun?

(YEP’te diyor ki) ‘Liyakat ve performans odaklı insan kaynağını yönetim kurumlarının üst kademelerine getireceğiz’. Buna inanan var mı? Şaban Dişli'yi bunlar değil de CHP büyükelçi tayin etti sanki. Adı bu kadar lekelenmiş biri nasıl büyükelçi tayin edilir? Üniversitelere bakıyoruz, rektörlerin aile çiftliğine döndü.

Sağlık Bakanlığına yönetici olarak müzik öğretmeni atıyorlar. Liyakatin olmadığı devlette çürüme olur. Geldiğimiz nokta bu. Büyükelçi olmak bilgi, birikim ister. Dünyayı iyi bilmek ister. Ne kadar AKP'de koltuk kaybeden ne kadar eski vekil varsa büyükelçi tayin ediyorlar.

Rektör olmak için 3 yıllık profesör olmak gerekiyordu. Bunu kaldırdılar. Eleştirince yeniden getirdiler. 13 Eylül’de yeniden kaldırdılar. Devlet yönetimi böyle olursa Türkiye krizi aşamaz.

13 maddelik önerimizin 1.si liyakatti. Bu program uygulanırsa Yüksek enflasyonu yaşayacağız. İşsizlik, vergiler, özelleştirmeler artacak. Devlet daha fazla faiz ödeyecek. O zaman bu programın amacı ne, topluma hangi güveni verecek? Tek adam gerçeği yaşıyoruz. Bu ondan izin alınarak yayınlanıyor. Başta MHP, arkasında da damadı var. Türkiye hanedan tarafından yönetiliyor. Yaşadığımız kriz ekonomik krizden çok siyasal krizdir. Bunun ekonomiye, eğitime, dış politikaya yansımasıdır.

Tek adam rejiminin olduğu ülkelerde 1 kişi sorumludur. Ama bu yönetimlerde 1 kişi asla sorumluluk almaz, anayasal sorumsuzluğu vardır.

Bu kişilerin temel özelliklerinden birisi herkes tarafından kandırılabilir olmalarıdır. O da vatandaşı kandırmaya çalışıyor. Daha önce dış güçlere bağlamıştı. Amerika ziyaretinden sonra ‘papaz bu krizin nedeni değil’ dedi. Havuz medyası günlerce bunu yazmıştı. Şimdi ne yazacaklar?

Kriz yok diyorlar. 2 katmanlı toplum ortaya çıktı. Biri saray ve çevresi 2.si halk. Biz halkın partisiyiz. Halktan yana tavır almak zorundayız.

Emeklinin durumunu hepimiz biliyoruz. 1 milyon 600 binden fazla emekli 1500 liranın altında emekli aylığı alıyor.  1 milyon 622 bin kişi 625 liranın altında maaş alıyor.

Yoğurt yüzde 17, havlu kağıt yüzde 16, domates salçası yüzde 49 zamlandı. Emeklinin aylığı artmadı. Kriz emekliyi vuruyor. Sarayın bundan haberi yok, saraya göre kriz yok.

İşten çıkarılan işçiler zamlarla karşı karşıyalar, gelirleri kalmadı. Ya kendilerini yakıyor ya intihar ediyorlar.

3. havaalanında işçiler hak arıyorlar. İşçileri atmayın, servis sorunumuzu çözün, elden para ödemeyin, diyorlar. Sen misin hak arayan, tamamı hapiste.

Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, işsizleri korumak, işsizliği önlemek için tedbirleri alır, diyor anayasa. Hanedanlıkta anayasa yok. Anayasa uygulansaydı devlet işçilerin haklarını kim vermiyor diye birini gönderirdi.  İşçileri susturmak için jandarma gönderildi.

Çiftçi daha ekonomik krizin çok farkında değil. Bir süre sonra tarlasını ekmek için gübre, ilaç alacak. İlaç ocak ayında 80 liraydı, ağustosta 147 liraya çıktı. Yabancı otla mücadele ilacı 716 TL’den bin 331 TL’ye çıktı. Çiftçi tarlasını ekemeyecek, açlık sorunuyla Türkiye yakın zamanda karşı karşıya gelebilir.

Sanayici… Elektrik, doğalgaz fiyatları aldı başını gidiyor. Herkes peşin satmaya başladı. Ya konkordato ilan edecek veya işçi çıkaracak.

Esnaf... TESK başkanına göre esnafın durumu çok iyi.  Ülkede kriz yok. Ekimden sonra iyi olacak, diyor.

Saraydaki ‘kriz yok’ diyor. Sarayda kriz yok. Badem sütüyle besleniyor. Bunun için cebinden para ödemiyor. Badem unuyla kek yapıyor, ev kirası yok, uçak parası yok. Elektrik, doğalgaz parası yok. Ona göre sarayda kriz yok. Parayı ülkenin fakir fukarası ödüyor. Pantolon alamadığı için intihar eden adamın vergisinden geçiniyor, kriz yok diyor. Dalga geçiyor vatandaşla. Sonuna kadar israf var. İsrafı itibar diye algılıyor. Dünyada israf itibar değil alay konusudur. Bütün dünya alay ediyor. Bu beyefendinin yazlık sarayı, kışlık sarayı, uçan sarayı var. 81 milyonun parasıyla, işsizim deyip kendini yakan kişinin parasıyla. Hala kriz yok diyor.

Meksika devlet başkanı kendisine tahsis edilen uçağa binmiyor. Bu kadar fakirin olduğu ülkede lüks uçağa binersem kimsenin yüzüne bakamam, diyor. Acaba bu tek adam nasıl bakar? Meksika devlet başkanınınki haysiyetli bir söylemdir. Tek adama yine söylüyorum haysiyetin varsa uçağı iade edersin.

Krizden karlı çıkanlar var. Faizden gelir elde ediyorlar. İçeriye ödenen faiz 16 yılda 699 milyar lira. Yurt dışındaki bir avuç tefeciye ödenen faiz ise 156 milyar 293 milyon dolar. Berlin’e, New York’a gidiyorlar. Daha fazla borç almak için... Borç alan emir alır.

Rantiye sınıfı sadece faiz geliri elde etmiyor aynı zamanda vurguncudur. 13 Eylül 2018’de TESK Genel Kurulu’nun yapıldığı gün saat 09:00. Dolar kuru 6.36 TL. Saat 12:39, tek adam TESK Genel Kurulu’nda konuşuyor dolar 6.53’e çıktı. Saat 14.05’te MB toplandı faizleri yüzde 24’e yükseltti. Dolar 6.06’ya düştü. 1 milyon doları olan birisi 5 saat içinde doları TL’ye, TL’yi dolara çevirerek 82 bin 912 dolar para kazandı.

Bir de saray çevresi var. Havuz medyası. Kağıt fiyatları arttı, gazeteler kağıt bulamıyor zam yapıyorlar, havuz medyasının keyfi yerinde. Tek yaptıkları tek adama övgü, ülkede asla kriz yok onlara göre. Yüzde 99’u aklını kiraya vermiştir.

Dolar ile ihale alanlar… Dolarla ihale aldıklarında TL ne kadar kaybederse o kadar kardalar. Köprü, otoyol geçişi dolara endeksli.

Dolarla hazine garantisi alanlar… Kütahya Zafer Havaalanı... 50 milyon dolara yandaşa ihale edilmiş. 25 Kasım 2012’de hizmete açıldı. 2012-2016 arasında iç hatlarda 124 bin 867, dış hatlarda 45 bin 677 kişi hizmet almış. 170 bin kişi uçuyor toplamda. Hazine garanti veriyor. İç hatlar için 2 milyon 395 bin 916 kişi. Dış hatlar için 1 milyon 677 bin 142 kişi. 4 milyon 473 bin yolcu garantisi veriliyor. 20 milyon 856 bin 848 avro ödeniyor. 1 kişi bile uçmasa ödenen para. 29 yıl devam edecek. 21 Mart  2044’te bitecek. Bundan büyük soygun olur mu? Fakir fukaranın vergisi buralar gidiyor. Saray ve çevresi lale devrinde halk perişan vaziyette.

13 maddeyi açıklamamızın temel neden krizin olabildiğince halka yansıtmadan çözülmesi, bunlar olduğu gibi halka yansıtacaklar.

Bu tablodan çıkarız. CHP bilgisi, deneyimiyle bu tablodan Türkiye’yi kurtaracak tek güçtür. Bizim uçak, saray, köşeyi dönme, devleti soyma, hanedan merakımız yok. 81 milyona ayrım yapmadan hizmet etmek hedefimiz.

16 Mayıs 1919 düşman gemileri Dolmabahçe’de demirlemişlerdir. O tarihte Bandırma Vapuru ile Mustafa Kemal Atatürk, 20’ye yakın arkadaşıyla Samsun’a gitmiştir. 9 Eylül 1922’de bağımsızlık mücadelesinde sona gelinmiştir. Düşman denize döküldü. 20 kişiyle başlayan mücadele ulusun kurtuluşuna dönüştü. Biz şimdi daha güçlüyüz, daha kalabalığız. Sorunları biliyoruz. Çözümü CHP’de.

Ülke bu yönetimi hak etmiyor. Hanedan vatandaşlığı reddediyor. Halk tebaadır, hakları yoktur. Tek adam tarafından verilen haklar lütuf olarak sunulur. Temel öge Kuvayı Milliye ruhudur. Tarihten bihaberler. Kulaktan dolma efsanelerle yalan bilgilerle tarih bildiklerini sanırlar.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları