loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Yoksulluğu bitirmek istemiyorlar

Kılıçdaroğlu: Yoksulluğu bitirmek istemiyorlar
Tarih: 16.09.2021 - 16:27
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Trakya Roman Kanaat Önderleri Buluşması'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"Toplumun önemli bir kitlesi sürekli ötekileştirilirse, talepleri gözardı edilirse, sorunları dikkate alınmazsa bizim için önemlidir. Varolan sorunlarını tespit etmek ve çözmek bize düşüyor. 

Kimlikler üzerinden, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmadık. Bir kişi ya da kitle kimliğinden ya da inancından ötürü ötekileştirilirse karşı çıkarız. 

Yaşam tarzına siyasetçi saygı duyar. Bugüne kadar sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapmaya özen gösterdik. 

Bütün Romanlara ait kuruluşların görüşlerini aldık, akademisyenlerin görüşlerini aldık. Taslak Romanlara yönelik eylem planı yaptık. Belediye başkanlarımız neler yapabilirler diye gönderdik. 

Temel sorun alanlarınızı şöyle belirledik: Eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal yardım, ayrımcılık... Bu sorunlara kilitlendik. Bu sorunların çözülmesi lazım. Fırından ekmek alırken, elektrik düğmesini çevirirken vergi veriyorsunuz. 

Sorunun çözümünün temel anahtarı Aile Destekleri Sigortası. Hiçkimse aç ve açıkta kalmayacak. Bir aile geçinemiyor, defter kalem alamıyor, çocuğa kim bakacak? O kişileri ya da aileleri devletin güvencesi altına almak lazım. 

Aile Destekleri Sigortası 50 yıldır niye uygulanmıyor? Yoksulluğu bitirmek değil yönetmek istiyorlar da ondan. Yoksulluğu bitirmek istemiyorlar. 'Fakir hep fakir kalsın, ona makarna, kömür vereyim o da oyunu bana versin.' Bu ahlaka, erdeme aykırıdır. Birisini bir siyasi partiye bağımlı hale getirmek doğru değil. İster oy verin ister vermyein, biz sizin sorunlarınızı çözmeye talibiz.

Politikacıyla karşılaşınca sorun '50 yıldır Aile Destekleri Sigortası'nı çıkarmıyorsunuz, nasıl beni aç bırakırsın' diye...

Türkiye'de 24 milyon hane var. Her hanede asgari 1 sigortalı olacak. Haer hanede sigortalı yoksa devlet önce o haneden birilerini istihdam edecek. 

Ana hedef; her evde asgari 1 sigortalı olacak. Devlet önceliği buna verecek. 

Tarım işçileri, katı atık toplayıcıları, müzisyenler var. Bazı belediyelerimiz proje başlattı. Çankaya Belediyesi, katı atık toplayanların tamamını toparladı, kooperatif kurdurdu, hepsini sigortalı yaptırdı, siz toplayacaksınız, ben para vereceğim, dedi. Bu pilot uygulamayı büyütürsek diğer illere de götüreceğiz. Konteynerden çöp toplayanlar sigortalı olacak, emekli hakkına da kavuşacaklar.

Roman kardeşlerimiz müzik konusunda çok yatkınlar. Çocukların becerileri neden bir yere taşınmasın?

Eğitime erişmek zor, okula devam zor. Çocuğu okula başlatıyorsunuz bir süre sonra çocuk okula gelmiyor. Çocuğu okula kaydederse aile çocuğa para vereceğiz, devam etmezse keseceğiz.

Bu Güneydoğu'dan giden geçici işçiler için de geçerli. O çocukların eğitilmesi lazım. Eğitim topluma sınıf atlatan tek olaydır. 

Belediye başkanlarımıza şunu söyledim: Bulunduğunuz beldede oy versin vermesin ayrımcılık yapmayacaksınız. Fakir mahalllere biraz daha fazla hizmet götüreceksiniz. Yoksul mahallelerden başlayarak çocuk bakımevleri açacaksınız. 

Mersin'de halde kreş açtık. Kadınlar çalışıyor halde. Çocuğu kreşe bırakıyor, akşam giderken götürüyor. Çocuk besleniyor, arkadaşlarıyla oynuyor, sosyalleşiyor. Bunları yapmak mümkün. 

Kentsel dönüşüm... Romanlar bir yerde mi oturuyor, orada arnt mı ortaya çıktı. Sürüyorlar Romanları, başkaları oturuyor. Sulukule en büyük örneği. Bütün belediye başkanı arkadaşlarımıza söyledim kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olacak. 

Görüyorsunuz halkın partisi olma yolunda adım atıyoruz. Daha da yapacağız. Siyaset kurumu iyi bir sınav vermedi. Siyasetin ahlaklı olması lazım. 

Kokain ticareti yapan mafya baronlarına siyaset ses çıkarmazsa, kilolarca kokain bulunur savcı soruşturma açmazsa, hapishanedeki Zindaşti'yi serbest bırakır, adam kaçtıktan sonra sonra uyduruk bir yakalama kararı verirseniz iyi bir sınavı vermiş olmazsınız. Siyasetçi satın alınmazsa bunlar olmaz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları