loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret açıklaması

Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret açıklaması
Tarih: 16.12.2021 - 16:00
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Saadet Partisi Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

İki lider görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

(Asgari ücretin açıklanması)
Kılıçdaroğlu: Dolarla aylık alanları biliyoruz. Erdoğan dolarla aylık alanlar kim diyorsa listeyi de yayınlayabiliriz. TÜİK'e yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor. Verilen rakam dolar kurundaki yükselmeyi görürsek aslında düşük. Yıl başında 384 dolardı asgari ücret. Aynı kur 15 TL üzerinden esas alınırsa 5 bin 760 TL olması lazım. Şimdi 4250 net oldu. Bunu da yadırgamıyoruz. Enflasyonu ve fiyat artışlarını kontrol ederlerse en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alabilirler. 

(AKP'li vekil İbrahin Aydemir'in 'Ekonomik sıkıntı var, yönetimimizden kaynaklanmıyor' açıklaması) Ülkeyi kim yönetiyor o zaman? Türkiye iyi yönetilmiyor. TL pul oldu. İşin özü şu işsizlik var. Ciddi ekonomik sorunlar var ve çözülmesi lazım. Böyle devam ederse daha büyük sorunlar çıkar. Önümüzdeki yaz gıda kriziyle karşı karşıya kalırsak kimse şaşırmasın. Biz bugünden söylüyoruz. Eleştiri yapıyoruz, çözümünü de söylüyoruz. 

Karamollaoğlu: "4250 TL'yi cumhurbaşkanı açıklıyor. Geçmişte cumhurbaşkanları, başbakanlar açıklamazdı, komisyon başkanları açıklardı. Cumhurbaşkanı açıklama ihtiyacı duyuyor. Nedeni nispet. Enflasyon rakamları veya dolar-avroyu dikkate alarak vatandaşın geçimini sağlayıp sağlamayacağına bakılır. Mühim olanı asgari ücretle 4 kişilik bir aileninn ihtiyacını karşılayabilmesidir. 

Asgari ücret açlık sınırında olamaz. Bir iktidar kendi insanına aldığın ücretle karnını bile doyuramayacaksın, diyemez. Bizim dış borcumuz var. Dolarla ve avroyla ödüyoruz. Alacağımızı dolar avroyla ödüyoruz.

(Asgari ücrette) Artış olmuş ama o günkü kura göre geriye gitmiş görünüyor.

(Cumhurbaşkanlığı adaylığı)
Kılıçdaroğlu: Söylenmesi gereken her şey söylendi ve bitti.

Karamollaoğlu: Seçim sathı mahalline girildiğinde konuşulur. 

(Asgari ücret artışı seçim yatırımı mı?)
Kılıçdaroğlu: CHP'li belediyelerin kendi kaynaklarına bakmak gerekiyor. Biz daha yüksek asgari ücret vereceksek çalışma yapmamı z gerekiyor. Şu anda o çalışmayı yerel yönetimlerden sorumlu arkadaş yapacaktır.

Bu artışın neresi seçim yatırımı ki? Yılbaşında alınan rakam daha yüksekti. Kendileri için seçim yatırımı olarak düşünebilirler. Enflasyonu kontrol etmeleri lazım. Asgari ücretli mağdur olmasın, kimse açlık sınırının altında ücret almasın.

Karamollaoğlu: Seçim yatırımı mıdır kendisine veya vatandaşa sormalı. 

(Faiz indirim kararı)
Kılıçdaroğlu: Dolar 15 TL'yi aştı. TL'yi yedirmeyiz diyen Erdoğan'dı. Ne oldu? Daha söylediği söz Türkiye'nin dört bir tarafına yayılmadan TL değer kaybetmeye başladı. Devleti yöneten kişinin sözlerinin tutarlı olması lazım. TL eriyor, nasıl yedirmiyoruz? Faizi indiriyorum, diyorsunuz ama devlet borçlanırken daha yüksek faiz ödüyor. Türkiye vatandaşlarından dolar üzerinden borçlanıyorsunuz. İnsanın sözlerinde tutarlılık olur. Faizi 100 baz puan indirdiler. Kimin faizi indi? Esnafın, çiftçini, kredi alanına indi mi? Devletin de inmedi. Kimin faizi indi? Devletin yönetilmediğini vatandaş da biliyor. Çözeceğiz.

Karamollaoğlu: MB hangi kararla faizi indirip çıkarıyor bir kanaatim yok. MB'den borçlanma imkanı olanlar yüzde 15'le borçlanıyor. Sonra gidiyor cari faizle kendisi başkalarına satıyor. Arada akıl almaz bir fark var. 

Ekonomi bir yerde bozulduğunda etkisini tek rakamla ifade etmek mümkün değil. Konu güvensizlikte. Güven duygusu yerleşmediyse siz bir tarafı tamir ederken başka tarafı bozabilirsiniz. Yeni yatırımlara ihtyiacımız var. Çalışacak insana ihtiyacımız var.

Asgari ücret üzerindeki vergilerin tamamı kaldırılmalı.

Kılıçdaroğlu: Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını işveren sıkışmasın diye istiyoruz. Bu halka yansıyacak."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları