loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a çağrı; Kara Kış Fonu'nu hemen kur, Halkımızın mutfağındaki yangını hafifletmek için önerilerimi derhal uygula

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a çağrı; Kara Kış Fonu'nu hemen kur, Halkımızın mutfağındaki yangını hafifletmek için önerilerimi derhal uygula
Tarih: 20.11.2021 - 17:12
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kara Kışla Mücadele Hareketi kapsamında atacakları adımlara dair bir basın açıklaması düzenledi. Kılıçdaroğlu hükümete seslenerek atılması gereken adımları açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kara Kışla Mücadele Hareketi kapsamında gıda sektörü paydaşlarıyla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu toplantı sonrası basın açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada;

"Çok açık ki Saray iktidarı tümden aklını yitirmiş durumda ve ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedir. Merkez Bankası Müdürü 'şahsım Erdoğan' son hamleleriyle Türk Liramızın değerini hiç etmeye devam ediyor. Dolar 11 liranın üzerine çıktı, daha da nereye çıkacağını kimse bilmiyor ama bu duruma alışmayacağız. Biz saraydan artık durmasını istiyoruz. Sadece durmasını. Bu saray ve şahsım iktidarı belli ki ülkeyi de, halkımızı da gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor bunun farkındayız.

Enerji konusunda verdiğimiz mücadelenin yanına yeni bir cephe açacağımız ifade etmiştim. Gıda mücadelesi... Türkiye'de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin 3'te 1'i. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, daha derin bir sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden kara kış şartlarında en hayati konulardan biri insanımızın gıdaya erişimi.

Kent yoksulluğunun bu denli derinleştiği bir dönemde, köylümüzün, çiftçimizin can çekiştiği bu karanlık süreçte Saray'ın attığı her adım insan onuruna yakışmayacak durumlara yol açıyor. Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle birlikte artan maliyetler nedeniyle en temel gıda ürünlerine peş peşe zamlar yağıyor.

Her şeyden önce ifade edeyim daha önce de ifade etmiştim. Kara Kış Fonu'nu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Halkımızın mutfağındaki yangını hafifletmek için şu sayacaklarımı derhal uygulanmasını talep ediyorum.

1. Ziraat Bankası kuruluş amacına uygun olarak hareket ederek çiftçiye derhal 3 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi vermeli.

2. Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli ve geliri oranında yapılandırılmalı. Çiftçinin kullandığı elektrikte KDV ve TRT payı gibi ek kalemler kaldırılmalı.

3. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçilerimizin borçlarına gelen hacizler derhal silinmeli. Kredilerin geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan KDV önümüzdeki 6 ay boyunca kaldırılmalı. En çok açıklanan tarımsal girdi destekleri en az 2 katına çıkarılmalı.

5. Bu esnada tüketiciye nefes aldırabilmek için gıda ürünlerinin çoğunda uygulanan yüzde 8'lik KDV önümüzdeki 6 ay boyunca sıfırlanmalı.

6. CHP'li belediyelerimizin pek çoğu kooperatiflerle işbirliği yaparak ucuz ve kaliteli gıdaya erişim sağlayan imkanlar sunuyor. Kara kışta bunu hızlıca yaygınlaştıracağız. Hangi partili olursa olsun tüm belediyelerde bu uygulama hayata geçirilmeli.

Saraydan derhal bu talimatları vermesini istiyorum. Açıkça söylüyorum bu milleti kaderine terk etme ve bu adımları at. Marketlerden de bir talebim var. Birazdan sayacağım 10 temel gıda ürününe kış boyunca enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyonun altında yansıtın. Bazı ürünlerde zarar etmeyi göze alın ama şunu açıkça taahhüt ediyorum. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı kesinlikle tazmin edeceğiz. 10 hayatta kalma ürününü şöyle ifade ediyorum; un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın, iktidara gelir gelmez bu süreçte oluşan tüm zararlarınızı kesinlikle telafi edeceğiz.

Ayrıca bu 10 kalem ürün için tüm zincir marketlerin üst düzey yöneticilerine bir mektup göndereceğim. Bu bir dayanışma çağrısıdır. Bu fedakarlığınızı telafi edeceğimize söz veriyorum. Halkımız müsterih olsun insanımızın temel gıdadan mahrum kalmasına asla müsade etmeyeceğim. Bunu önlemek için bütün yolları deneyeceğim. Eğer irade varsa yolda vardır. Bu ülkenin makus talihini kırmaya bizim irademiz var, bunu herkes böyle bilsin özellikle saraydaki.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları