loading
close
SON DAKİKALAR

Kimyasal silah iddiaları: TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlatıldı

Kimyasal silah iddiaları: TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlatıldı
Tarih: 20.10.2022 - 17:46
Kategori: Gündem

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'ya yönelik yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin açıklama yapan Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'ya yönelik yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin açıklama yapan Şebnem Korur Fincancı hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından, soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi kapsamında Terör Örgütü Propagandası Yapmak ve 5237 yılı Türk Ceza Kanununun 301/2. maddesi kapsamında Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçlarından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımzca soruşturma başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Demirtaş: İnceleme yapılmalı

Dün Twitter hesabından açıklama yapan Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar." demiş, Meclis ve muhalefete 'sessiz kalınmaması' çağrısını yapmıştı.

Tanrıkulu: Görüntüleri izledim, yarın itibarıyla soru önergemi Meclis'e sunacağım
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri izledim. Kimyasal silah insanlığa karşı bir suçtur. Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç" paylaşımı yaptı.

Fincancı: Görüntüler toplum açısından çok yaralayıcı çok örseleyici

Şebnem Korur Fincancı görüntülerini incelediğini belirterek, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” dedi.

Şebnem Korur Fincancı kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaları değerlendirirken özetle şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası sözleşmelerin hem uygulanması ve dolayısıyla bir çatışma savaş durumunda kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl araştırma yapılacağı konusunda  Minnesota Protokolü'nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor bağımsız heyetlerce. Bu bölgelerde inceleme yapılması bir zorunluluk kapsamında. Bu kapsamda bağımsız heyetlerin oraya girişinin engellenmemesi mutlaka gerekir. Ama ne yazık ki bu konuda bir engelle karşılaşmışlar. Görüntüler toplum açısından çok yaralayıcı çok örseleyici. Haber merkeziniz bu görüntüleri yayımlamamayı tercih etseydi derim ben bir hekim olarak. Görüntüleri daha önce izlemiştim belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik, zehirli, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak ise de ne yazık ki bu yasaklanan silahların çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz. Burada önemli olan bu tür silahları kullanan devletlerin sorumlu kılınması adına etkili bir soruşturmanın yürütülmesi bu etkili soruşturmada da bağımsız heyetlerin görev alması olmalı. İnsanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilen çatışma bölgesinde kimyasal silah kullanımı bir suç olduğu gayet iyi bilindiği için etkili soruşturmanın engellenmesi ve hesap verilirliği ortadan kaldırılmasıyla karşı karşıya kaldığımız pek çok durum var. "

AKP Sözcüsü Çelik iddiaları yalanladı

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili bu sabah yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar, alçak bir iftira şebekesinin parçasıdır. Bunlar terör örgütünün cinayetlerini masum göstermeye çalışan odaklardır. PKK’nın cinayetlerini övenler, kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları