loading
close
SON DAKİKALAR

Kış nasıl geçecek?

Kış nasıl geçecek?
Tarih: 11.02.2012 - 23:15
Kategori: Gündem

Prof. Dr. Orhan Şen: "Kış ilkbaharı, yaz da sonbaharı alacak!"

İstanbul dün gökgürültülü ve sağanak yağışlı bir akşam geçirdi. Peki bugün ya da önümüzdeki günlerde hava nasıl olacak?

Türkiye'yi nasıl bir sonbahar ve ardından nasıl bir kış bekliyor?

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen:

"Şöyle bir durum Türkiye'de görülmeye başlandı. Bahar ayları ortadan kalktı. Kış, İlkbaharı alıyor, yaz da sonbaharı alıyor. Bu sene de bunu göreceğiz. Yani yaz, sonbaharı kendisine alacak, kendi sahiplenecek. Kış da ilkbaharı kendisine alacak."

 Orhan Şen'in değerlendirmesini izlemek için TIKLAYINIZ!

"Yani yağmurlar tabiki bu mevsimde olacaktır. Ama sıcaklıklar yine yazın bir uzantısı olarak devam edecektir. Gördüğünüz gibi dün kuvvetli bir yağış almamıza rağmen sıcaklıklar düşmedi. 2-3 derecelik bir düşüş oldu sadece. Bundan sonrada ancak o kadar düşüş olabilir. Yani İstanbul olarak baktığımız zaman 27-28 derecelik sıcaklıklar, Kasım ayına kadar devam edecektir. Pastırma yazı dediğimiz olay, Kasım ayının ilk haftasıyla, ikinci haftasının sonuna kadar görülecektir. Ondan sonra zaten Aralık ayı kış ayının ilk ayıdır. Kış ayı da dediğim gibi ilkbaharı da içine alacak şekilde, Mayıs ayına kadar soğuk olarak devam edecektir. "

"BU ÇOK ÖNEMLİ BİR PROBLEMDİR!"
"Bu arada önümüze çok önemli bir problem daha çıkıyor. Görüyoruz ki bir kuraklık problemi yaşıyoruz. Eylül ayının 20'sine kadar yağmur yağmadı. Bu da bir kuraklığın görülmeye başlandığı hissini yaratıyor. "

BU KIŞ NASIL GEÇECEK?
"Bu kış esasında sert geçmeyecek, sıcak da geçmeyecek. Şaşırtıcı bir değer gözükmüyor. Türkiye genellemesi olarak 20 yıllık bir kış ortalaması şartlarında geçecek. Anormal bir durum olmayacak. Türkiye ortalama bir kışını yaşayacak bu sene. 

YAĞIŞLAR NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
Dün geceki yağışa baktığımız zaman şiddetli bir yağıştı. Bu yağış türü kuraklığı önlemez. Çünkü şiddetli yağışlar kuraklığı önlemez, yavaş yağışlar kuraklığı önler. Bu tür yağışların Kasım ayına kadar sürmesini bekliyoruz.

"SAĞLIK AÇISINDAN İYİ BİR SENE OLACAK GİBİ!"
Yağışların dışında soğuk havaların çok fazla olacağını tahmin etmiyorum. Bu yüzden sağlık açısından pek bir problem yaşamayacağız."

İLLERDE SON DURUM

İSTANBUL: İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren sağanak yağış başladı. Yağmurla birlikte şiddetli rüzgâr da etkili oldu. İstanbul'da Ramazan Bayramı boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcakları bugünden itibaren düştü. Akşam saatlerinden itibaren İstanbul'da sağanak yağış başladı. Yağışla birlikte şiddetli rüzgâr da etkili oldu. Yağışlar trafik akışını da olumsuz yönde etkiledi. E-5 ve TEM otoyulu üzerinde seyreden araçlar hız düşürürken işten çıkan vatandaşlarda otobüs durakları ve işyerlerinin saçakları altında bekleyerek korunmaya çalıştı. Sağanak yağış ve rüzgarın ilerleyen saatlerde etkisini arttırarak devam etmesi bekleniyor.

BALIKESİR: Balıkesir'in Bandırma ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle bazı işyerlerini su bastı, trafikte aksamalar yaşandı. Bandırma'da sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Trafikte aksamalar yaşandı, vatandaşlar otobüs duraklarına ve saçak altlarına sığındı. Bandırma'nın Çinçukuru semtinde rögarlar tıkanınca Belediye Kasaplar Hali'ni su bastı. Bandırma Belediyesi itfaiye ekibi, sel sularını temizledi.
Öte yandan, etkili yağış nedeniyle tarlaları sular içinde kalan çiftçiler, büyük zarar gördüklerini söyledi.

MUĞLA: Muğla'nın Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde etkili yağış nedeniyle bir süre trafiğe kapanan Muğla-Fethiye karayolu açıldı. Köyceğiz ilçesine bağlı Zeytinalanı köyü mevkisinde yağmur suları nedeniyle derelerin taşması sonucu heyelan meydana geldi. Taş ve toprakların karayolunda bulunan menfezleri kapatması sonucunda karayolu bir süre ulaşıma kapandı. Köyceğiz belediyesi ve yol yapım firmasına ait iş makineleri ve işçiler tarafından temizlenen yolda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

ANTALYA: Antalya'nın Alanya ilçesinde sabaha karşı etkili olan şiddetli yağış nedeniyle apartmanların zemin katında bulunan 35 ev ve iş yerini su bastı. Alanya'da sabah karşı başlayan şiddetli yağmur, yaklaşık bir saat sürdü. Yağış nedeniyle çoğunluğu Kızlarpınarı ve Güllerpınarı Mahallesi'ndeki apartmanların zemin katında bulunan 35 ev ve iş yerini su bastı. Alanya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, su basan yerlerde tahliye çalışması yaptı. Alanya Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşık bir saat süren yağmur sırasında metrekareye 48 kilogram yağış düştüğünü bildirdiler. Yağış sırasında rüzgarın hızının da saatte 50 kilometreye ulaştığı kaydedildi. Yetkililer, yağışların yarın öğle saatlerine kadar zaman zaman etkili olacağını belirterek, vatandaşları su baskınlarına karşı uyardı.

TEKİRDAĞ: Tekirdağ'da sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağmur sele neden oldu. Hayatı felç eden yağmurla birlikte birçok araç yollarda mahsur kaldı, işyerlerini su bastı. Aniden bastıran şiddetli yağmur Tekirdağ'da hayatı felç etti. Özellikle Köprübaşı mevkiinde yağmur suları sele yol açtı. Yollar sel sularıyla kaplanırken, birçok araç mahsur kaldı. Kent merkezindeki birçok işyerini de su bastı. Vatandaşlar, işyerlerine dolan suları kendi imkanlarıyla boşlatmaya çalıştı. Aniden bastıran yağmura hazırlıksız yakalanan Tekirdağlılar, yağmurdan korunmak için kendilerine sığınacak yer arayarak yağışın dinmesini bekledi. Öte yandan meteoroloji yetkilileri, yağmurun hafta sonuna kadar yer yer etkili olacağını bildirdi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları