loading
close
SON DAKİKALAR

Kızılay'ı adres gösterdi

Kızılay'ı adres gösterdi
Tarih: 12.02.2012 - 15:57
Kategori: Gündem

Gıda kolilerini elleriyle ihtiyaç sahiplerine dağıtan Kılıçdaroğlu, Somalililerle sohbet etti..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kenya-Somali sınırında açlık ve kuraklıktan etkilenenlerin sığındığı en büyük kamp olan Dadaab Mülteci Kampında incelemelerde bulundu. Gıda kolilerini elleriyle ihtiyaç sahiplerine dağıtan Kılıçdaroğlu, Somalililerle sohbet etti.

Özel uçak ile Nairobi'ye gelen Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Faruk Loğoğlu, uçak değiştirerek Somali-Kenya sınırındaki Dadaab Mülteci Kampına hareket etti.

Dadaab Mülteci Kampı yakınlarındaki Birleşmiş Milletler tarafından kullanılan bir havalimanına inen Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra kara yoluyla kampın bulunduğu bölgeye geçti.

Dadaab kampında, yerel yönetim bürosuna gelen Kılıçdaroğlu, ziyaretçi defterini doldurarak yerel yönetici Joel Ndambuki'den kamp hakkında bilgi aldı.

Ndambuki, kampta yaklaşık 430 bin mültecinin kaldığını belirterek, mültecilerin büyük bir bölümünün Somali'den geldiğini söyledi. Kampta kalan halkın yaşamı hakkında bilgi veren Ndambuki, Kılıçdaroğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Birleşmiş Milletler Dadaab Kampı Koordinasyon Ofisini de ziyaret eden Kılıçdaroğlu'na burada ''kampın durumu'' hakkında brifing verildi.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra Dadaab Mülteci Kampında incelemelerde bulundu. Mülteci Kabul Merkezini ve yardımların malzemelerinin bulunduğu depoları gezen Kılıçdaroğlu, burada ilgililerden bilgi aldı.

Kamptaki çocuklarla tek tek ilgilenen ve onlara şeker dağıtan Kılıçdaroğlu, yüzlerce kilometre göç ederek kampa sığınmış mültecilerle de sohbet etti.

Bir çocuğu kucağına alan Kılıçdaroğlu, çocuğun ağlaması üzerine annesine geri verdi. Mültecilerin kaldığı derme çatma çadırları inceleyen Kılıçdaroğlu, Kızılay ekipleriyle birlikte bölgeye getirilen yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine verdi.

Kılıçdaroğlu'nun dağıttığı bazı yardım paketlerinin üzerinde ''CHP Somali'ye uzanan dost eli'' yazdığı görüldü.

Kemal Kılıçdaroğlu, kampta kalan 10 çocuk sahibi bir kadınla da sohbet ederek, sorunlarını dinledi.

Kılıçdaroğlu, kaptaki incelemelerini tamamlayıp Nairobi'ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Kampı gördünüz, ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bir insanlık dramı yaşanıyor. Dünyanın bir kesimi obeziteyle mücadele ederken bir başka kesimi de yoksullukla mücadele ediyor'' dedi.

''Buraya gelmekle buradaki yoksulluğu, açlığı, sefaleti eğer dünyaya duyurabildiysek ne mutlu bize'' diyen Kılıçdaroğlu, BM'nin bölgede önemli bir görev yaptığını söyledi.

Kızılay'a ve yetkililerine teşekkür eden Kılıçdaroğlu, ''Eğer Türkiye'de yurttaşlarımız yardım yapmak istiyorlarsa en güvenli adresin Kızılay olduğunu burada gördük. Yetkililerine burada da teşekkür ettim, Türkiye'ye gidince de teşekkür edeceğim'' diye konuştu.

Somali ve açlık sorununa uzun süreli bakılması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, CHP olarak, Türkiye'deki bütün üniversitelerin en az 2 Somalili öğrenciyi kabul ederek, burs verip, onları yetiştirmesini istediklerini bildirdi.

Bunun gerçekleştirilmesi durumunda Türkiye ile Somali arasındaki ilişkilerin çok daha güvenli, sağlıklı olacağını belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye dönünce bu fikirlerini Milli Eğitim Bakanlığına ve YÖK'e ileteceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu fikirlerinin kabul edilmesi durumunda uzun vadeli sağlıklı bir çıkış yolunun yakalanmış olacağını kaydetti.

Kılıçdaroğlu'na incelemeleri sırasında eşlik eden Gazeteci-yazar Can Dündar, AA muhabirine, ''Afrika boynuzunda dünyanın sonunu gördük diye yazdım ben yazımı. Çok değişik hislere kapılıyor insan'' dedi.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları