loading
close
SON DAKİKALAR

Klasik Türk Müziği sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti

Klasik Türk Müziği sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hayatını kaybetti
Tarih: 23.12.2021 - 10:55
Kategori: Yaşam

Klasik Türk müziği sanatçısı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca yaşamını yitirdi.

Klasik Türk Müziği sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca,95 yaşında hayata veda etti.

Yavaşca'nın vefatını TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaşı duyurdu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bölükbaşı, "Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı. 

Alaaddin Yavaşca'nın hayatı
1 Mart 1926'da Kilis'te doğdu. Babası Kilis'li Şair Yavaşca’zade Sezai Efendi'nin oğlu Hacı Cemil Efendi, Annesi Kınoğlu Kadri Efendi'nin kızı Enver Hanım’dır.

Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı yatılı olarak Konya Lisesi'nde başlayıp, 2 ve 3. Sınıfları İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamlayıp 1945'de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesine başladı.
1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Yavaşca, İstanbul Üniversitesi 1. Kadın Doğum Kliniğinde, Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil'in yanında Haseki Hastanesinde ihtisasını yaptı ve 1955 yılında Kadın-Doğum Mütehassısı oldu. Askeri hizmetini Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi'nde yapan Yavaşça, sırasıyla, Zeyneb Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi'nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yaptı. 1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girmiş, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın-Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede olmayan Doğum Bölümünü kurdu. 1976 yılında da, boşalmış olan Haseki Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliğine naklen atandı. Bu süreler içinde birçok Kadın-Doğum Mütehassısları yetiştiren Yavaşca, 1 Ekim 1985'te aynı hastanenin başhekimi oldu.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın müzik hayatı doğduğu ve ailece bağlı bulunduğu Kilis'te küçük yaşlarda başladı. Yavaşca, daha 8 yaşındayken o sıralarda ortaokulda hoca olan Zihni Çelikalp'ten Batı Mûsikisi keman dersleri aldı.

Yavaşca, İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı oldu, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT Bünyesinde “Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında üyelik ve başkanlık dahil önemli görevler aldı. 1967'den bu yana solistliği yanında Koro Yöneticiliği de(Klasik Türk Musikisi Erkekler Korosu ve Beraber Şarkılar) yaptı. Yavaşca, Milli Eğitim Bakanlığının "Türk Musikisi Araştırma,değerlendirme ve İnceleme Kurulunda, Devlet Planlama'nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda üyelik hizmeti vermiştir.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Türk musikisinde Devlete Bağlı ilk konservatuarın kurucuları arasında yer aldı, 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalıştı. Konservatuar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra oluşturulan "Danışma Biriminde" yer aldı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı profesörlüğüne atandı, konservatuarın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'nı sürdürdü.

Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce fahri doktora unvanı verildi, 1991 yılında devlet sanatçısı olarak ödüllendirildi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları