loading
close
SON DAKİKALAR

Klonlama yöntemiyle korunacak

Klonlama yöntemiyle korunacak
Tarih: 13.02.2012 - 07:02
Kategori: Çevre

Projenin yeni döneminde sakız ağaçlarının korunması için Klon Parkı kurulması kararlaştırıldı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, tüm branşlarda sürekli başarı sağlanması için çaba harcadıklarını söyledi. 

Türk Telekom Arena'da Medical Park Hastaneler Grubu ile yapılan sponsorluk anlaşmasının imza töreni sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ünal Aysal, basketbol erkeklerde Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın kazanılması hatırlatılarak, "Sezonu kupayla açtınız, hedefleriniz nelerdir?" sorusuna, 

"Hedefimiz bir sürü kupa" yanıtını verdi. 

Sürekli başarı vizyonlarını aktaran Aysal, "Galatasaray'da başarının sürekli olması için gerekli her şey yapılmaktadır. Bizim için önemli olan centilmenlik, dostluk ve sevgidir. Oyuncularımızla bu bağı kurabildiğimiz müddetçe kendimizi çok başarılı hissedeceğiz. Kupalar alırsak da daha çok sevineceğiz. Göreve geldiğimiz günden beri tek hedefimiz kulüpler arasında dostluk ortamının oluşmasıdır. Kupalar sadece bir neticedir" diye konuştu. 

Stadın yolları ve çatısı konusu-

Ünal Aysal, Türk Telekom Arena'nın ulaşım yolları ve çatısıyla ilgili tartışma konularının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: 

"Yollar konusunda yönetim kurulundaki arkadaşlarım muhtelif çalışmalar yaptılar. Açıklamalar da yaptılar. Galatasaray, ihtiyacımız olan yol, köprü, geçit gibi konularda çalışmalarını sürdürmektedir. Bizim yapacağımız, ilgili otoriteleri takip etme, ricacı ve yardımcı olmaktır. Diğer kısmı bizim yapamayacağımız bir görevdir. Bugüne kadar gerekli tüm adımlar atıldı. Yerel otoritelerden ve hükümetimizden de her türlü destek alınmıştır. Bu vaatlere güvenerek bekliyoruz. Stadın çatısını kapatma görevi ise bizdedir. Ortaya çıkan birkaç gerçek var. Teknik olarak araştırmasını yapmak zorundayız. Getirdiklerini ve götürdüklerini iyi hesaplamak gerekiyor. Eğer emniyet konusunda sıkıntı çıkmayacak olursa, çatıyı hafif bir konstrüksiyon ile kapProjenin yeni dönemine ilişkin protokolün imza töreninde konuşan TEMA Genel Müdür Vekili Hikmet Öztürk, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri kıyılarında daha çok görülen sakız ağaçlarının tehlike altında olmasından dolayı bu projeye başladıklarını anımsattı.

Öztürk, sakız ağaçlarının yaşlı olması nedeniyle dinamik yöntemlerle korunması gerektiğini vurgulayarak, saha için gerekli ağaçların oluşturulması için 1 Ocak 2012 tarihinde ''Klon Parkı'' kurulması çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Çeşme Yarımadası'nda belirlenen verimi yüksek sakız ağaçlarının aşı kalemleri alınması açısından kaynak ağaç olarak kullanılacağını anlatan Öztürk, ''100 farklı ağaçtan alınacak aşı kalemiyle 1000 verimli sakız ağacı fidanı oluşturulup yetiştirilecek'' dedi.

Projeyle tehlike altındaki verimli sakız ağaçlarının oluşturduğu üstün gen kaynaklarının güvenli bir alanda korunmasının sağlanacağını vurgulayan Öztürk, ''Klonlama, bugün doğada birçok alanda kullanılan bilimsel bir yöntem. Aslında bir menekşe sürgününü alıp suda köklendirdikten sonra başka bir saksıda büyütmek de bir klonlamadır. Çeşme Yarımadası'nda belirlediğimiz verimi yüksek tüm sakız ağaçlarını, aşı kalemleri almak için kaynak ağaç olarak kullanacağız. Aldığımız aşı kalemlerini altlık fidanlara aşılayacağız. Üretilen aşılı fidanları özel bir desenle araziye dikilecek. Diktiğimiz fidanlar sağlıkla büyüyerek verimli bir sakızlığa dönüşecek'' şeklinde konuştu.

Tesiste yer alan fidanlarla uzun vadede verimli bir sakızlık alan oluşturmanın mümkün olacağını dile getiren Öztürk, ''2016 yılına kadar devam edeceğimiz Klon Parkı tesisi ile tehlike altındaki sakız ağaçlarımızı artık yok olma tehlikesine karşı daha güvenilir bir alanda güvence altına alıp, verimliklerini de garanti altına almış olacağız'' dedi.

TEMA Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit de 2008 yılında başlatılan projenin vakfın heyecan verici çalışmalarından biri olduğunu vurgulayarak, projeyle sakız ağaçlarının unutulmasını önlemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Sakız ağaçlarının verimli hale getirilmesinin önemini vurgulayan Gökyiğit, ''Proje, peyzaj bakımından çok gösterişli, her daim yeşil olan bu ağacın verimli hale getirilmesi, yaşatılması ve genişletilmesini teşvik edecek. Yabani sakız ağaçlarının verimli hale getirilmesinde, çok sabır ve teknik araştırmalar gerektiren çalışmalarımız, ümitli neticeler vermeye başladı. Falım'ın desteğiyle çalışmalarımız ivme kazandı. Bu nedenle desteğini sürdüren Falım'a TEMA'nın takdirlerini ifade etmek isterim'' dedi.

Kraft Türkiye Başkan Vekili Konstantinos Vlachos da sakız çiğneme alışkanlığının bin yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, bu projeyle sakız ağaçları ruhunun muhafaza edilmesi, türün korunması ve yerel üretim yapanlara destek verilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Vlachos, sakız ağacını sadece bir ağaç, bu projeyi de basit bir ağaçlandırma projesi olarak görmediklerini vurgulayarak, şunları ifade etti:

''Sakız ağacı, binlerce yıllık bir geleneği peşinden sürükleyen özel bir tür. Ekonomik değeri, doğaya katkıları, sakızı ve insanlarla arasındaki gönül bağıyla, sakız ağacını bu toprakların ve bu kültürün bir mirası olarak değerlendiriyoruz. Bu proje yalnızca Çeşme Yarımadası'nın değil, Türkiye'nin bir projesi. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda projemize yeni yöntemlerle devam etmek üzere TEMA ile işbirliğimizi 2016'ya kadar sürdürme kararı aldık.''

Kraft Türkiye Sakız Grubu Pazarlama Müdürü Nalan Özgür de sakız ağacı hakkında başvuru kaynağı eksikliğinin giderilmesi, aynı zamanda doğru bilgilerin halk arasında da yayılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan kitap ve internet sitesine dair bilgileri aktardı.
Özgür, Sakız Ağacı Projesi için oluşturulan interaktif bilgi paylaşım platformunun www.sakizagacim.com adresinden yayın yapacağını, sitede proje bilgilerinden sakız ağacı ve sakız ile yapılan yemek tariflerine kadar pek çok bilginin yer alacağını bildirdi.
Konuşmaların ardından projenin 2016 yılına kadar sürdürülmesine ilişkin protokol, taraflarca imzalandı.atmayı ciddi olarak düşünüyoruz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları