loading
close
SON DAKİKALAR

Kobani davasında gerginlik: Avukatlar salonu terk etti

Kobani davasında gerginlik: Avukatlar salonu terk etti
Tarih: 26.04.2021 - 11:55
Kategori: Gündem

HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası Ankara'daki Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülmeye başlandı.

28’i tutuklu, 108 kişi hakkında açılan Kobane davası'nın ilk duruşması Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görüldü. 

Sincan Cezaevi kampüsü içinde yer alan duruşma salonunda görülecek dava için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Davayı HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, yöneticileri, tutuklu yakınları, avukatlar, barolar, STK ve siyasi parti temsilcisi, insan hakları örgütleri ve yurt dışından gelen heyetler izledi.

Duruşma salonunda sıralara çevik kuvvet polisleri oturtulduğundan 100'den fazla avukatın duruşma salonuna alınmadı.

Tartışmalar arasında görülen duruşma 3 Mayıs’a ertelendi. 

Duruşmadan notları Çağdaş Hukukçular Derneği ve gazeteci Canan Coşkun'un sosyal medya hesaplarından aktarıyoruz...

Hakimin duruşma düzenini bozanları dışarı çıkarttıracağını söylemesi üzerine avukatlar dışarıdaki meslektaşlarının içeri alınmaması durumunda tutanak tutup dışarı çıkacaklarını beyan ettiler.

Mahkeme başkanının avukatlara "yargılamayı siz olmadan da yaparız" demesi üzerine savunma avukatları alkış protestosu ile salonu terk ediyor.

Bu esnada segbis ile duruşmaya bağlanan Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutuklular da alkışlarla mahkeme heyetini protesto ettiler.

Salondaki avukatlar mahkeme heyetine “Siz o koltuklardan kalkın, bizim sıralarımıza oturttuğunuz çevik kuvvet kürsünüze otursun!” beyanında bulundu.

Salonda hazır bulunan sanıklar heyete sırtlarını dönerek "avukatlarımız olmadan kimlik tespitine devam edemezsiniz" beyanında bulunuyorlar.

Salonda avukat kalmadı ama mahkeme başkanı kimlik tespiti yapmaya devam ediyor. Milletvekilleri alkışlayarak protesto ediyor.

Heyetin kimliğini tespit etmeye çalışırken Alp Altınörs şöyle dedi: Müdafi desteği almadan kimlik tespiti yapılmasını doğru bulmuyorum.

Ayla Akat Ata: Bu koşullarda sorduğunuz sorulara cevap verebilmem mümkün değil. Savunma makamı olmadığı için bu dava eksik başlamıştır. Bu sırada mahkeme başkanı, kimlik tespiti ile ilgili soruları Akat'ı dinlemeden sormaya devam etti.

Mahkeme başkanı diğer sanıklara da kimlik tespiti için peşpeşe soru soruyor. Sanıklar, avukatları olmadan sorulara yanıt vermeyeceklerini söylüyor ancak başkan kesinlikle dinlemiyor.

Mahkeme başkanı soru sormaya devam ederken Dilek Yağlı şöyle dedi: Dayatma sorulara yanıt vermeyeceğim. 

Figen Yüksekdağ, mahkemenin hukuksuz bir iş yaptığını söylerken mahkeme başkanı soru sormaya devam etti. Yüksekdağ konuşmaya devam ettiği için başkan onun duruşmaya bağlandığı SEGBİS'in sesini kapattırdı.

Sebahat Tuncel salonda bulunuyor. Kimlik tespiti sırası ona gelince mahkeme başkanı Tuncel'in mikrofonunu kapattırdı.

Demirtaş kimlik tespitine yönelik sorulara cevap vermedi. Selahattin Demirtaş kimlik tespitine yönelik sorulara cevaben "bu durumda biz size bırakın cevap vermeyi, günahımızı bile vermeyiz" dedi.

Demirtaş: Yargılamada ilerlemek istiyorsanız avukatlarımızı çağırabilirsiniz. Yıllardır darbecileri yargılıyorsunuz(?) bizi onlarla karıştırmayın. Bizim Allahtan başka korkumuz yok. Sesinizi bizlere de avukatlarımıza da yükseltemezsiniz. Biz halkın temsilcileriyiz.

SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılan Demirtaş'ın sesi güçlükle duyuldu. Anlaşılan cümleleri şöyle: Buraya savunmaya gelmedik. Her ne kadar sanık sandalyesinde oturuyor olsak da parlamentodan geldik. Hukuka uymaya davet ediyoruz sizi. Başkan, Demirtaş'ın mikrofonunu kapattırdı.

Avukat Mesut Beştaş, heyetin adil yargılama yapılacağına ilişkin endişelerinin arttığını söyledi. Beştaş, Kobani eylemleri nedeniyle daha önce yargılanan kişilerinin dosyasının ayrılmasını, Selahattin Demirtaş'a ve Figen Yüksekdağ'a söz hakkı verilmesini talep etti.

Avukatların, reddi hakim talebi üzerine konuşma yapmaları için Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel’in söz almalarına dair talepleri reddedildi. Yüksekdağ ve Demirtaş SEGBİS bağlantısından “söz istiyorum” yazılı kağıtları gösteriyor. Mahkeme salonundan alkışlı protestolar yükseliyor.

Demirtaş mahkeme heyetine "128 milyar dolar nerede" yazılı kağıdı gösterdi.

Mahkeme heyeti, müdafiiler tarafından yapılan reddi hakim talebini reddetmesinin ardından verilen yazılı talepleri de değerlendirmeye almıyor.

Avukatlar salonu terketti.

Mahkeme, reddi hakim talebinin iletilmesi için Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel'e süre verilmesine, diğer sanıkların ve avukatların reddi hakim talebinin ise bu aşamada reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma ise 3 Mayıs’ta yapılacak.
***

Duruşma öncesi HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan duruşmanın görüldüğü Sincan’daki mahkeme önünde bir açıklama yaptı. Polis salon önünde açıklama yapmayı engellemek için sık sık anons yaptı ve basının açıklamayı izlemesine izin vermedi.

Salonu terk eden avukatlar, duruşmaya girmesine izin verilmeyen meslektaşları içeri girdiği için salona geri döndü.

Sincan Cezaevi Kampüsü önünde konuşma yapan Mithat Sancar şunları söyledi:
"Kobanî Davası denen siyasi kumpas davasının ilk duruşması biraz sonra başlayacak. Duruşma başlamadan önce burada bir araya gelip bir açıklama yapmak istiyorduk ama gördüğünüz gibi aramıza duvar ördüler. Bu, hakikatten korktuklarının bir başka göstergesidir. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz.

Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Türkiye'deki barış arayışını, özgürlük özlemini ve demokrasi umudunu bitirme arayışıdır. Biz de özgürlük için, demokrasi için, hakikat için direnmeye devam edeceğiz. Bu bir siyasi intikam davasıdır aynı zamanda. 2014 yılında IŞİD’in Kobanî'de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş bir iktidarın öfkesinin ürünü olan bir davadır. HDP’nin bu iktidara yaşattığı yenilgilerin yarattığı öfkenin ürünü olan bir intikam davasıdır. Bunu hep birlikte boşa çıkaracağız. Bugün burada bulunan, yurt dışından gelen ve Türkiye’den buraya duruşmaya gelen bütün dostlara hoş geldiniz diyoruz. Bu kumpas davasını boşa çıkaracağız, demokrasi mücadelesini büyüteceğiz, iktidarın hesaplarını bozacağız ve bu ülkeyi bu otoriter tasalluttan hep birlikte mutlaka kurtaracağız. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Burada hakikat yalanı, inanç korkuyu yargılayacak. Cesaret bu salonlardan bütün Türkiye’ye yayılacak, bütün dünyaya ses verecek."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları