loading
close
SON DAKİKALAR

Koç Divan'ı 50 milyon dolara yeniden inşa etti

Koç Divan'ı 50 milyon dolara yeniden inşa etti
Tarih: 12.02.2012 - 21:49
Kategori: Ekonomi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Divan İstanbul 56 yıl önce 6 milyon dolara mal olmuştu. Bugün yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla oteli yeniden inşa ettik” dedi.

KOÇ Holding bünyesindeki İstanbul Elmadağ’daki Divan Oteli yenilendi. 1956’da Vehbi Koç’un inşa ettiği ve yıkılarak yeniden yapılan otelin resmi açılışı yapıldı. Açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Divan İstanbul 56 yıl önce 6 milyon dolara mal olmuştu. Bugün yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla oteli yeniden inşa ettik” dedi. Koç, Divan İstanbul’un Türkiye’nin ilk zincir oteli olduğunu hatırlatarak, “Divan Grubu, Türk otelcilik sektöründe bir ekol oldu. Divan Grubu olarak, kendimizi yeni çağa uyarlıyoruz” diye konuştu.

Kentin sosyal hafızası

Otelin kentin sosyal yaşamının çok değerli bir hafızası ve en önemli yapılarından biri olduğuna da dikkat çeken Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Divan’ın kuruluş hikayesi 56 yıl önce dedem Vehbi Koç’un gelişen işleri uluslararası sanayi ve ticari ilişkileri nedeniyle İstanbul’a her gelişinde yaşadığı otelde yer bulma sıkıntısının yurtdışından gelen bütün işadamları içinde aynı olduğunu fark etmesi üzerine başlamıştı. Kendisi Elmadağ’da apartman yapmak için satın aldığı arsaya modern bir otel yaptırmaya karar verdi. Tamamen Türk emeği ve sermayesiyle yapılacak otelin adı da herkese açık bir yarışmayla belirlendi.”

Rahmi Koç da açtı

Legion d’ Honneur nişanı sahibi Thierry W. Despont’ un mimarlığını yaptığı 191 odalı otelin açılışında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, TÜRSAB Başaran Ulusoy yer aldı. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mısır’da olduğu için törene katılamadı.

İlk açılışı Adnan Menderes yapmıştı

DİVAN Oteli’nin 56 yıl önce inşa edilmesinde, merhum Vehbi Koç’un o dönemde gelişen işleri büyük rol oynamış. Koç, iş için sık sık İstanbul’a gelir ve kalacak yerle ilgili sorun yaşar. II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika’ya giden Koç, orada kaldığı 52 gün boyunca işadamlarının nasıl otellerde misafir edildiklerini gözlemler. Elmadağ’da apartman yapmak için satın aldığı arsaya tamamı Türk emeği ve sermayesiyle, modern bir otel yaptırmaya karar verir. Oğlu Rahmi Koç da eğitim için o dönem İstanbul’dadır. Bu yüzden kurulacak otelin ev sıcaklığında olması konusunda hassasiyet gösterilir.  Divan İstanbul 14 Ocak 1956’da Başbakan Adnan Menderes’in katıldığı törenle açıldı. Münir Nurettin Selçuk’un korosuyla katıldığı açılış gecesinde Cemal Reşit Rey ve Ayla Erduran da konser vermişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları