loading
close
SON DAKİKALAR

Komisyon'da 'Pinokyo' gerilimi

Komisyon'da 'Pinokyo' gerilimi
Tarih: 11.03.2012 - 13:01
Kategori: Eğitim

CHP'li Ali Haydar Öner'in Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e "Pinokyo" benzetmesinde bulunması tartışma yaşanmasına neden oldu...

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP'li Ali Haydar Öner'in Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e "Pinokyo" benzetmesinde bulunması tartışma yaşanmasına neden oldu.

Meclis Milli Eğitim Komisyonu, AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı başkanlığında saat 14.15'te toplandı. Komisyona ilginin çok olması nedeniyle çok sayıda milletvekili ayakta kaldı. Komisyona Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'de katıldı.

Vekiller ayakta kaldı

Komisyonda çok sayıda milletvekilinin ayakta kalması tartışma konusu oldu. CHP'li vekiller, "Meclis'te bir sürü büyük salon var" diyerek tepki gösterdi. Bazı milletvekilleri daha büyük salonda toplantı yapılmasını istedi.

Bazı milletvekilleri "Lüften bizim de oturmamızı temin edin" diyerek tepki gösterdi. Kimi milletvekilleri ise "Ayıp bir şey bu", "Gözünüz görmüyor mu", "Meclis'in bahçesinde yapalım, Genel Kurul'da yapalım" dedi. CHP'li Nur Serter, ise "Baskı yapıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Yer tartışması çıktı, toplantı başlayamadı

Yer tartışması nedeniyle toplantıya geçilememesi de gerginliğe neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Zamanın gecikmesi için elinizden geleni yapıyorsunuz, bu arkadaşlarımız konuşmak istiyor, bu arkadaşlar nasıl konuşacak. 20 dakikadır bunu tartışıyoruz. Siz diyorsunuz ki burada kürsü yok diyorsunuz" dedi.

AKP grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Burası komisyon odası" deyince İnce, "Burada kürsü olmaması değiştirmez. Kürsüden kurtardık demek niyet okumaktır" dedi. Yer tartışmaların ardından Başkan Nabi Avcı toplantıyı açtı.

50'den vekil söz aldı

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda, 4+4+4 teklifinin bugünkü mesaisi 5. madde üzerindeki görüşmelerle başladı. Madde üzerinde 50'den fazla CHP'li vekil konuşmak için ismini yazdırdı. Toplantıya komisyon üyesi olmayan çok sayıda CHP'li vekilin katılması nedeniyle komisyon salonu dar geldi. Çok sayıda vekilin ayakta kalması nedeniyle zaman zaman konuşma yapan milletvekillerinin dedikleri salonda anlaşılamadı. CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter de, "Ayakta kalan milletvekilleri ve hiç oturamayan basın mensupları" diyerek sözüne başladı. Serter, "Bu yasa teklifinin sahibi kimdir?" diye sordu.

Pinokyo benzetmesi gerdi

CHP'li Ali Haydar Öner'de, "Sayın Bakan nihayet teşrif ettiler. Nerede oldukları anlaşıldı.Yeni bir sitcom dizisi başlamış. Kanal kanal dolaşıp kamuoyu yanıltılıyor, velilerimiz, çocuklarımız yanıltılıyor. Sayın bakanımız dikkat etsinler adı Pinokyo'ya çıkmasın" sözleri tartışmaya neden oldu. AKP'li vekiller, "Sözlerinizi geri alın, hakaretinizi geri alın" dedi. Öner'de, "Sözümü geri almam. Sözlerimde hakaret yok" dedi.

Burnun uzuyor tartışması

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, "Hakaretinizi geri alın" diyerek itiraz edince Öner'de "Sözlerimde haraket yok.Bana kimse sözümü geri aldıramaz. Adı çıkmasın dedim, dikkat etsin dedim. Hiç kimse bana bu sözü geri aldıramaz" dedi. Öner'in sözlerine AKP'liler, "Burnun uzuyor, burnuna dikkat et, konuştukça burnun uzuyor" diyerek karşılık verdi. Tartışmalar üzerine araya giren CHP'li Metin Lütfi Baydar, yanlış anlama olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı'nın sözleri salonda tansiyonu yükseltti

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, "Ben hayatımda hiç bugüne kadar yalan söylemedim. Yanlış bilgi de vermedim. Özür dilemesini beklemiyorum, böyle birisinin özrü de benim için makbul değildir, onu kendi terbiyesizliğine mahkum ettim" demesi salonda tansiyonu yükseltti. Vekillerin ayağa kalkmasıyla kısa bir gerginlik yaşandı. AKP'li vekiller, "Bravo" diyerek Milli Eğitim Bakanı'nı alkışladı.

"Terbiyesiz" tartışması

Öner'de, Milli Eğitim Bakanı'nın sözlerine, "Sensin terbiyesiz, ben yalan söylemedim. Kimse bana terbiyesiz diyemez. Orada oturuyor terbiyesiz" diyerek bağırdı. "Terbiyesiz" tartışmasının büyümesi üzerine salonda bir anda tansiyon yükseldi. Vekiller ayağa kalktı. CHP'li vekiller, "Bakana yakışmaz. Bakan çocuk mu azarlıyor" diyerek tepki gösterdi.
Daha sonra konuşmasını bitirmek için söz alan Öner, "Kimseye hakaret etmedim, hiçbir hakarete tahammül etmem" dedi.

CHP'li Susam, "Salondaki danışmanları dışarı çıksın" dedi. CHP'li Düzgün'de, "Sayın Başkan danışmanınız bizi polis göndermekle tehdit ediyor, biz polisten korkmayız" diye tepki gösterdi.

Muharrem İnce'ye kendisini uyuttuğu için teşekkür etti

Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık "Sayın Muharrem İnce sayesinde ilk defa bu gece 8 saat uyuyabildim, kendisine teşekkür ediyorum. Çok samimi bir şey söyleyeceğim, şu anda 5. maddeyi görüşüyoruz,şu an salonda gerek AKP, gerek CHP'li, MHP'den zannediyorum hocamız var, komisyon üyeleri dışında hiçbir arkadaşımız maddenin ne hakkında olduğunu bilmiyor" dedi. Işık'ın sözlerine CHP'li vekiller, "Bana bilgisiz diyebilecek kadar tecrüben var mı? Sen hiçbir şey bilmiyorsun" diyerek tepki gösterdi.

Salonu güldüren konuşma

Tartışmaların ardından konuşmasına gecikmeli başlayan MHP'li Özcan Yeniçeri de, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri ve susmayan kişiler" diyerek başladı. Yeniçeri'nin sözleri salondakileri güldürdü.

Atıcı'dan kalp krizi uyarısı

Öte yandan CHP'nin doktor milletvekillerinden Aytuğ Atıcı'da, salonun küçük olduğunu, çok sayıda kişinin bulunması nedeniyle oksijenin tüketildiğini belirtti. Atıcı, salonda yaş ortalamasının 60'ın üzerinde kilonun da 70'in üstünde olduğuna işaret ederek kalp krizi tehlikesine dikkat çekti.

Etik ve ahlak tartışması

AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, "İnadına bir restleşmekte ısrar ediyor. Komisyon üyelerinden daha ziyade komisyon dışındaki arkadaşların müdahil olmaları esasında etikten yoksun bir davranış tarzıdır" sözleri tartışmaya neden oldu. Atalay'ın sözlerinin ardından "etik" ve "ahlak" tartışması yaşandı.CHP'liler, Atalay'a,"İçtüzüğü oku" diyerek tepki gösterdi.

İtirazlar üzerine Atalay, restleşme, didişmeyle komisyonun çalışmalarını engellendiğini belirterek, "CHP'nin bu ısrarını günlerdir anlamaya çalıştım. Bunun sebebi nedir, CHP ne yazık ki hala yenileşemedi" diyerek konuşmasını sürdürdü. Atalay'ın sözlerine tepki gösteren CHP'liler, "Sen kendi iç işine bak. Sana mı kaldı. Sen önce kafanı yenile" diyerek tepkilerini dile getirdi. CHP Aydın Milletvekili Metin Lüfti Baydar'da, Atalay'ın CHP'nin içişlerine karıştığını ve saygısızlık yaptığını söyledi.

Komisyona koltuk takviyesi

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda yere oturan milletvekilleri için toplantı salonuna koltuk takviyesi yapıldı.

Komisyon çalışmalarına verilen 1 saatlik arada toplantı salonuna ilave koltuklar getirildi. Koltuklar yere oturan milletvekillerinin olduğu yere konuldu.

Verilen arada kavga çıktı

Verilen aranın sonunda vekiller salona geldikleri sırada AKP'li Özel ile CHP'li Öner arasında tartışma çıktı. Özel'in, "35 yıllık bürokratsın edep terbiyesi almamışsın" sözüne Öner, "35 yıllık bürokratım, sana ders veririm. Terbiyesiz sensin. Ezikliğinin acısını çıkarıyorsun" diyerek karşılık verdi.

Ardından kavgaya AKP'li Can ile CHP'li Akar karıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine Can ve Akar birbirlerinin üzerine yürümek için hamle yaptı. Araya vekillerin girmesiyle kavga büyümeden önlendi.

Verilen aranın ardından komisyon çalışmalarına saat 19.00 itibarıyla tekrar başlandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları