loading
close
Dolar: TL
Euro: TL
Sterlin: TL
SON DAKİKALAR

Kömürcü: Yapay zeka toplumuna dönüştük

Kömürcü: Yapay zeka toplumuna dönüştük
Tarih: 23.08.2017 - 18:07
Kategori: Medya

Gazeteci yazar Güler Kömürcü: Ana akım medyada konulan başlıklar aynı, konuşulan konular aynı. Dolayısıyla yapay zeka topluluğu bir halk oluştu. Herkes aynı şeyleri düşünüyor, aynı şeyleri konuşuyor ve sorgulamıyor.

Gazeteci yazar Güler Kömürcü, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı. 

Kömürcü'nün konuşmalarından bazı bölümler şöyle:

"Yapay zeka toplumuna dönüştük. Çeşitli bakış açıları bize kodlandı. Ana akım medyada konulan başlıklar aynı, konuşulan konular aynı. Dolayısıyla yapay zeka topluluğu bir halk oluştu. Herkes aynı şeyleri düşünüyor, aynı şeyleri konuşuyor ve sorgulamıyor. 

Bunların tek kaygısı var; ‘ay başı gelince evimin taksitini, çocuğumun kolej parasını, arabamın kredisini nasıl ödeyeceğim, telefonumu nasıl değiştireceğim? Eğer bunlar gerçekleşmezse sınıf atlayamam’. Dolayısıyla “aman sistem beni ilgilendirmiyor, eleştirmeyeyim bunları kaybederim” diyen bir kitle var.

Mevcut sistem sorgulama yapmanı istemiyor. Genel toplumu bir kümede toplamaya çalışıyor. Sorgulayan insan dışarıda bırakılıyor, istenmiyor.

Dünyada çok ciddi ekonomik daralma var. Halk sorgularsa sisteme karşı çıkacak. 

Önümüzdeki 10-20 yıllık süreçte, buğday kavgası çıkacak, tarım havzaları ve su yüzünden savaşlar çıkacak. Ama halkı bunlarla ilgili bilgilendirirsen istemiyor. Vatandaş da sorgulama niyetinde değil zaten. 

Dünyada çok ciddi robot hakları konuşuluyor. Gelecekte işsizlik daha da artacak, çünkü insan çalışmayacak. AB bunun için robot haklarıyla ilgili yasalar çıkarıyor. 

Muhalefet de maalesef ne derse desin anında etkisizleştirilmeye çalışılıyor.

Türkiye’nin 10 yıl sonraki konumu çok zor. Ülkenin 10 yıllık risk raporları neler, tarımda risk raporu nedir? Bunlar hiç tartışılmıyor. Bunu sorgularsak kimse bundan hoşlanmıyor. İktidarın bu 10 yıllık risk raporlarını halkla paylaşması gerekiyor. Buna göre konumlanma ve buna göre yaşam biçimlerimizi düzenlememiz lazım.

Tarım alanı kalmamış, su alanı kalmamış. Dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Olası bir savaş ya da afette ne yapacaksın? Stoğun da yok. Hayvan ithalatında şu anda dünyada bir numarayız. Yerli tohum üretimi yasak. Dolayısıyla bunların konuşulması lazım artık.

Bu konular konuşulmuyor, televizyon ekranlarında tartışılmıyor. Aynı medya kuruluşları hep aynı şeyi söylüyor.

Beyinlerimiz medya üzerinden manipüle edilirken, ülkenin gerçekleri kimsenin işine gelmiyor."



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları