loading
close
SON DAKİKALAR

Kimyasalcı general ordunun başına neden geldi?

Ahmet Kale
Tarih: 13.02.2012

Bildiğimiz gibi TSK’daki son YAŞ terfi ve atamaları geçen yılların aksine oldukça tartışmalı geçti ve olağandışı operasyonlarla bitti.

Bildiğimiz gibi TSK’daki son YAŞ terfi ve atamaları geçen yılların aksine oldukça tartışmalı geçti ve olağandışı operasyonlarla bitti. Bu operasyonların “sivilleşme” mi, “anti darbeci” mi veya “İmamın ordusunun teşkili” mi olduğu gibi sığ değerlendirmeleri bir yana bırakarak, bu geniş kapsamlı operasyonun Ortadoğu denklemi, ABD’nin İran operasyonu ve Kürt sorununa hangi “demokratik” çözümleri  öngöreceğini düşünmek gerek.

Ortadoğu denklemine etkisi (daha doğrusu Büyük Ortadoğu Projesine katkısı) ve ABD’nin İran operasyonu ile bağlantısını tartışmak çok kapsamlı verilerle mümkün olabilir ancak. Ama Kürt sorunun “çözümü” ile direk bağlantılı olduğunu söylememiz mümkün görünüyor.

Son YAŞ öncesi Genel Kurmay Başkanı ve 3 Kuvvet Komutanı aslında istifa olan emeklilik istekleriyle görevlerini bıraktılar. Jandarma Genel Komutanı olan N. Özel istifa etmeyerek, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile de uyum içinde önce Kara Kuvvetleri Komutanı, sonra da Genel Kurmay Başkanı olarak atandı. Daha alt kademe komutanlar da bu üçlünün görüşmeleriyle belirlendi.

Diğerleri pek tanınmıyor ama Genel Kurmay Başkanı olan Org. N. Özel 1999 yılında PKK gerillalarını kimyasal silahlarla imha etmiş olmasıyla daha o zamandan ilgili kamuoyunca tanınıyor.  İstanbul Gerçeği’nin bugünkü haberi şöyle:  “

 
Almanya Federal Meclisi’nden Sol Parti üyesi beş milletvekili Başbakan Erdoğan’a “Savaş suçu işlediği iddia edilen bir generalle Kürt sorunu çözülmez” diye seslendi.

11 Mayıs 1999 günü Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Ballıkaya Köyü yakınlarında çıkan çatışmada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’lılara karşı kimyasal silah kullandığı ve olayda yirmi PKK’lının öldüğü iddia edilmişti.

Çatışmaya katılan bir asker tarafından sızdırıldığı iddia edilen ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in de görüldüğü video geçtiğimiz günlerde Youtube’a yüklenmişti.”

Yine bugün Bianet haber portalındaki haber yorumda da aynı konuya değiniliyor. Özetçe aktaralım: “Genelkurmay Başkanlığı ve ordu komutanlığı görevlerine, jandarma komutanlığını yürüten Necdet Özel geçici olarak atandı. Özel, Kürt sorununa uzlaşmadan uzak yaklaşımıyla tanınıyor. Mayıs 1999'da henüz tuğgeneral iken, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Ballıkaya köyü yakınlarında gerillalara karşı harekat emri vermiş, gaz bombalarıyla vurulan mağarada 20 PKK'li ölmüştü.

İddialara göre saldırıda kimyasal silahlar kullanılmıştı. Bu, ordu kaynaklı bir video kaydında da görülebiliyordu. Kaydın Youtube'da bulunan 42 saniyelik bir versiyonu ve bir de Roj TV tarafından da yayınlanan beş dakikalık versiyonu mevcut. İlk önce telsiz ses kaydında komutanın, mağaradaki gerillalara karşı "gereğinin yapılması" emrini verişi duyuluyor.

Ardından "henüz mağaraya giremediklerini, çünkü gazın etkisinin sürdüğünü" söyleyen askerler duyuluyor ve görülüyor. Kaydın ertesi gün alınan devamında askerler "hâlâ mağaraya girebilecek durumda olmadıklarını, çünkü gazın etkisinin henüz geçmediğini" anlatıyorlar. Buna rağmen giriş emri alıyorlar ve "sürekli bir zehirlenme tehlikesi altında bulunduklarını" söylüyorlar.

Gerillalar iki çeşit kimyasal silah kullanıldığını 1999'da açıklamıştı. Cesetlerin defnini gösteren fotoğraflarda herhangi bir dış hasar görülmüyor. O zamanlar Alman Federal Meclisi üyesi olan Ulla Jelpke konuyu bir soru önergesinde gündeme getirmişti. 2010'da gerçekleşen diğer şüpheli durumlarda olduğu gibi hükümet çok kaçamak cevap vermiş ve "Türkiye'nin de Alman Federe Cumhuriyeti gibi 29 Nisan 1997'de yürürlüğe giren Kimyasal Silah Yasağı (CWÜ) anlaşmasını imzaladığını ve Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'nün denetiminde olduğu"nu belirtmişti.”

Dünkü yazımda  Kemal Burkay’ın gelişini yorumlarken, önümüzdeki dönemde Kürtler üzerine yeni saldırılar olacağını, özellikle “özel polis kuvvetleri” ile yeni faili meçhullerin çok miktarda olacağını öne sürmüştüm. AKP eliyle topyekun savaş açılıyor gibi yeniden. ABD’nin operasyonlarına gönüllü bir hükümet, sağ yanında Kimyasalcı bir Gn.Kurmay Bşk. Sol yanında azılı katillerden oluşacak özel kuvvetler.

Son gelişmeleri “ülkenin normalleşmesi ve demokrasi yolunda atılan önemli adımlar” olarak gören şaşkın ördeklere bunları hatırlatmamızın yararı olur mu ki?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları