loading
close
SON DAKİKALAR

Amedspor

Şahin Mengü
Tarih: 06.11.2014

Şahin Mengü; Ülkende, sen kendi değerlerine saygı göstermiyorsan, kimseden de sana saygı göstermesini bekleyemezsin.

Hayatının kırk yılını aşkın bir süresini devlete adamış bir dostum, acı gerçekleri gözler önüne serdiği bir mektup yazmış onu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Değerli dostum diyor ki:
“Diyarbakırspor, ismini ‘Amedespor’ olarak, renklerini de PKK renklerine uyduracak şekilde değiştirmiş. Bu değişiklere yetkili makamlar izin vermiş.

En yetkili ağızlar(mesela 11. Cumhurbaşkanı) yerlerin isimleri yerine, tarihte kalmış, halk dilinde bile artık kullanılmayan adları kullanırsa, bu gidişe karşı çıkması gereken CHP’nin Genel Başkanı ‘Dersimli’ olmakla övünürse olacağı budur.

Anayasa’da ‘Devletin dili Türkçedir’ hükmü dururken, Türkçeden başka bir dil devlet kurumları tarafından (mesela belediyeler) kullanır ve yaygınlaştırılırsa, Anayasa’nın böylece açıkça ihlal edilmesine seyirci kalınırsa da olacağı budur.

Konun dışı boyutu da var.

Her devlet, siyasi sınırları içindeki yer isimlerini kendisi belirler ve bu isimlere başka devletlerin saygı göstermesini bekler.

Yaşı uygun olanlar anımsar, 50’li, 60’lı yıllarda batılılar ‘İstanbul’ demekte çok isteksiz davranırlardı. ‘Konstantinapolis’ adını tercih ederlerdi. Bunun sebeplerinden birisi, I. Dünya Savaşından sonra İstanbul’u ‘Türklerden kurtarmanın’ tam eşiğine gelmişken, Cumhuriyet mucizesinin bu planı bozmasına duyulan tepki idi.
O zamanlar Cumhuriyet’in kurucu ilkelerinin altı şimdiki gibi henüz oyulmamıştı. Devletimiz kararlı davrandı. Nerede ‘Konstantinapolis’ adını görse tepki verdi. Bu haklı tepkiler Ertha Kitt isimlibir ABD’li şarkıcının bile dikkatini çekti. ‘İstanbul not Konstantinapolis’ isimli bir şarkı yaparak meşhur etti ve tepkilere destek çıktı.
Komşumuz Suriye’de, kendi siyasal sınırları içindeki bir yerleşim yerine ‘Ayn Al-Arap’ adını vermiş. Yabancıların o yerleşim yerine resmi ismiyle atıf yapmaları gerekir. Başkaları bizi ilgilendirmez, bizim bu konuda duyarlı olmamız ve o yerleşim yerine atıf yaparken resmi ismini kullanmaya dikkat göstermemiz gerekir.Öyle olmuyor, Suriye’yi bölmek isteyenlerin kullandığı ‘Kobane’ ismi devletimizi yönetenlerin, muhalefetin, medyanın dillerinden düşmüyor.
İçerdeki ve dışarıdaki yer isimleri bakımından bunları yaparsak, yabancılar, Türkiye’deki yer isimlerini kendi siyasi amaçlarına uygun olarak değiştirip kullanırlarsa ne yapacağız?

Hergün yeni bir aymazlıkla karşılaşıyoruz. Bu kadarına pes doğrusu” diye yazmış.
Bu kırk yılını devlete harcamış, dünyayı çok iyi tanıyan dostumun yazdıklarının tek satırına itiraz edebilir misiniz?
Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş Abdullah Gül değil miydi, Bitlis’in Güroymak ilçesinden söz ederken, şirinlik yaptığını zannederek, artık halkın bile kullanmadığı “Norşin” ismini kullanan.
Allah’tan da Ermenilere şirin gözükmek içinde Ağrı’ya Ararat demedi. Ne farkı Güroymak’a ‘Norşin’ demekle, Ağrı’ya ‘Ararat’ demek arasında.
Devletin resmi kurumları olan belediyeler, devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu görmezden gelip, hatta argo tabiriyle “sallamayıp” her tarafa Kürtçe tabelalar asarken, adam kulübün adını 1867 den beri kullanılmayan “Amed” yapmış az bile yapmış.

Bu ülkede adamın biride Cumhuriyete meydan okurcasına etkili olduğu kulübün adını “Osmanlıspor” yapmadı mı?

Atatürk’ün kurduğu partinin Genel Başkanı, onun kurduğu Cumhuriyete meydan okurcasın “Ben Dersimli Kemal’im” demedi mi?

Amerikalı şarkıcı Ertha Kitt’in bu ülkenin resmi hassasiyetine gösterdiği saygıyı bile göstermeyen siyasiler, kamu görevlileri tarih bunu bir gün sizin yüzünüze en ağır şekilde vurur.

Uluslararası ilişkilerde muhataplarına gösterdiğin saygı kadar saygı görürsün.

Egemen bir ülkenin, kendi coğrafyasında kullandığı bir ismi, sen dilediğin şekilde değiştirerek kullanamazsın.

Birileri de kalkar İzmir’e ‘Smirne’, Samsun’a ‘Amisos’, Ağrı’ya ‘Ararat’ derse nasıl tepki göstereceksin.

Böyle diyenlere tepki göstermeye kalktığında sen önce kendine bak derlerse ne diyeceksin?

Ülkende, sen kendi değerlerine saygı göstermiyorsan, kimseden de sana saygı göstermesini bekleyemezsin. 

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları