loading
close
SON DAKİKALAR

Barış

Şahin Mengü
Tarih: 04.08.2015

Şahin Mengü; Çift taraflı olarak 'silahların susması','ellerin tetikten çekilmesi' lafları PKK’yı meşrulaştırmaya yönelik bir algı operasyonudur.

Son aylarda terör gene can almaya devam ederken, kitlesel olarak terörü lanetlemek aklımıza gelmiyor ama herkesin ağzında bir “barış”, “eller tetikten çekilsin” gibi söylemler var.

Nedir bu barıştan birilerinin muradı. Başı sonu nedir? Nedir istenen?
Özerklik mi? Bağımsızlık mı? Bireysel kültürel haklar mı? Kolektif Kültürel haklar mı?

“Eller tetikten çekilsin”, “silahlar sussun” demek, yalnızca fiili bir durumu saptayan, sorunların çözümünü bir barış antlaşmasına bırakan askeri nitelikli bir davranıştır.

PKK bir terör örgütüdür ve devlete karşı başkaldırının küçük provasını yapmaktadır.

Çift taraflı olarak “silahların susması”,”ellerin tetikten çekilmesi” lafları PKK’yı meşrulaştırmaya yönelik bir algı operasyonudur.

PKK terör örgütünün siyasal uzantısının mensupları çok kışkırtıcı bir şekilde kaç yüz kilometre karede egemen olduklarını bile açıklamak cesaretini göstermeye başlamışlardır.

Normal vatandaşların uluslararası hukuku bilmeleri beklenemez, böyle bir zorunlulukları da yoktur.
Türkiye için artık bıçak kemiğe dayanmış, ülke bütünlüğü tehlikeye girmiştir.

Kuzey Irak’ta üslenen PKK terör örgütü vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik saldırışları iyice arttırmıştır.

Ne Irak Devlet Yönetimi ve ne de bölgesel Kürt yönetimi bu terör örgütüne karşı gerek kendi iç hukuklarından ve gerekse uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için Türkiye doğrudan bir mücadele başlatmıştır.

Bu mücadele de çok geç kalınmış, PKK’nın on iki yıl silahlanmasına göz yumulmuştur.

Türkiye kuzey Irak’a yönelik hava operasyonlarında uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkını kullanmaktadır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2625 sayılı dostça ilişkiler bildirisi “ Bir başka devlet ülkesinde iç savaş ya da terörist eylemleri örgütleme, kışkırtma, yardım etme ya da bunlara katılma, ya da ülkesinde bu gibi eylemlerin yapılanmasına yönelik örgütlenmiş faaliyetlere rıza göstermeyi” yasaklamıştır.

Bu nedenle Türkiye’nin PKK terörünün Kandildeki merkezine yönelik hava operasyonları uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkıdır.

Nitekim, Türkiye’nin kandile yaptığı hava saldırıları meşru olduğu için Barzani bile PKK’nın Irak’ı terk etmesini istemiştir.

Batılı müttefiklerimizin de aynı çağrıda bulunması gerekir. Bunu 1997 de İspanya’da, çok yakın zaman da Fransa’da yapmışlardı.

Hatırlanacağı üzere, ETA terör örgütü İspanyol İçişleri Bakanı’nı kaçırıp öldürmüş, bunun üzerine 6 milyon İspanyol Temmuz 1997 de terörü telin mitingi yapmıştı.

Papa, ABD olayı telin etmişti.

Daha çok yakın bir dönemde Fransa’da öldürülen 12 günahsız insan için Dünya ayağa kalkmıştı.

Bizde benzer olaylar nerede ise her gün oluyor sözde dost ülkelerin kılı bile kıpırdamıyor.

Onun için dost olduğunu söyleyen, Türkiye’yi tekrar masaya oturmayı telkin eden ülkeleri artık ciddiye almamak gerekiyor.

Şimdi toplum olarak yapmamız gereken tek şey, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu kabullenerek tavır almamızdır.
Demek ki biz sorunu kendimiz çözeceğiz.

Devletin silah bırakması düşünülemeyeceğine, teröre karşı etkin bir mücadeleyi artık top yekûn yapmalıyız.
Akan kan ancak böyle durdurulur.

Terör tek başına güvenlikçi politikalarla bitirilemez.

Bu nedenle ülkeyi yönetenlerde bu arada, tüm ülkedeki demokrasi ve insan hakları konusundaki eksiklikleri gidermelidirler.Bu çerçevede demokrasimize çağdaş boyutlarıyla işlerlik kazandırmaya ve işsizliği önleyecek ekonomik ve sosyal önlemleri alarak terörün beslendiği tüm olumsuz unsurları ortadan kaldırmayı ve terörü toplumsal gündemimizden çıkartmayı hedef almalıdır.

Türkiye bundan böyle dış politikasını Brüksel, Berlin, Washington eksenli düzenlememeli, bağımsız bir dış politika uygulamalıdır.

Dost olduğunu iddia edip PKK ile tekrar masaya oturmamızı telkin edenlere verilmesi gereken cevap tektir.
PKK’ya, İRA’nın yaptığı gibi silahlarını imha ve silahlı militanlarını yargıya teslim etmek yönünde baskı yapmalarını istemeliyiz.

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları