loading
close
SON DAKİKALAR

Devlet Kimliksizleştirilemez

Şahin Mengü
Tarih: 23.09.2013

Şahin Mengü; Genetik bilimi ırkları red eder; Ulus bilinci sadece ortak dil, ortak kültür ve ortak tarih bilincine dayanır.

Anayasa’da ve TBMM İçtüzüğünde olmayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP li üyelerinin komisyonda, diğer partilere mensup üyeler önünde tartıştıkları uzun zamandan beri basına yansıyordu.

Son olarak CHP li üç üye arasında, bu kez de “Türk Milleti” kavramı üzerinde tartışma çıktığı, üyelerden sadece Süheyl Batum’un CHP’nin programına ve Atatürk’ün ulus kavramına uygun bir söylemde bulunduğu, diğer iki üyenin, CHP’nin programıyla taban tabana zıt, AKP ve hatta BDP ile aynı paralelde görüş açıkladıkları basında yer aldı.

Dağınık bir görüntü sergileyen, her kafadan ayrı bir ses çıkan CHP’de, bunlar doğal kabul edilir hale geldi.

Doğal kabul edilemeyecek olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partinin kuruluş felsefesine, tüzük ve programına aykırı söylemleri partinin; Süheyl Batum’un söylemini ise bir bilim adamının şahsi görüşü gibi yansıtmasıdır.

Aslında bu söylemlerden sadece Süheyl Batum’un söyledikleri partinin tüzüğüne ve programına uygundur.

Diğer iki milletvekilinin söylemleri CHP’nin Kurultayından geçmiş hem tüzüğüne ve hem de programına aykırıdır.

Genel başkan dahil bütün üyeler CHP’nin tüzük ve programına uygun davranmak ve söylemde bulunmak zorundadırlar.

CHP’nin kuruluş felsefesine göre ulus, ne din ne de ırk temeline dayanır.Ulusu yaratan temel öğeler, ortak tarih, o ortak tarihin ürünü olarak ortak dil ve sonuç olarak ortak kültürdür.

Onun için “Türk”, Anadolu toprakları üzerinde, dine ve etnisiteye dayanmadan, “kaderde, kıvançta” dayanışma içinde, beraberce yaşayan insan topluluğunun adıdır.

CHP ulusu, dil, kültür ve ülke birliği ile birbirine bağlı yurttaşlardan meydana gelen siyasal ve sosyal bir bütündür, diye tanımlar.

Bu tanımlama hem bin yıllık kardeşliğe ve hem de genetik bilimine uygundur.

Genetik bilimi ırkları red eder; Ulus bilinci sadece ortak dil, ortak kültür ve ortak tarih bilincine dayanır.

Uluslaşamadık demek; bölünmeyi kendilerine hedef seçenlerin söylemidir.Anayasal vatandaşlık tanımı da, bin yıldır bu coğrafya da yaşayan insanlara verilen “Türk” adının, kimliğinin inkarıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ne olduğu bellidir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm üyelerinin uymak zorunda olduğu bir programı vardır. Bu programa içtenlikle inanlar hem ulusalcıdırlar ve hem de bazılarının havsalalarının alamayacağı kadar ilericidirler.

Cumhuriyet Halk Partisi’ne birileri tarafından, bir projenin parçası olarak dışarıdan monte edilenler, çağdışı etnik bölünmeyi dillendirdikleri için gerçek CHPliler kadar yenilikçi değildirler. Yenilikçi olanlar ulusalcı Cumhuriyet Halk Partililerdir. Zira, onlar Atatürk devrimlerine duydukları inanç nedeniyle ilerici, yenilikçi ve muasır medeniyetle olan açığı kapatıp onu aşma inancına sahip olanlardır.

Ulusalcı olmadan Cumhuriyet Halk Partili olmak mümkün değildir.

Dünyada da etnisiteye dayalı bir siyasi yapılanmanın başarılı bir şekilde yaşayan bir örneği de yoktur.

Zira ulusu kaldırdığınız zaman, mezhepçilik, ırkçılık, kabilecilik gibi ilkel dayanışma modelleri ortaya çıkar ki; ülkenin bütünlüğünü kendi elimizle parçalamış oluruz. CHP’liler buna alet olamazlar.

Büyük Orta Doğu projesinin eş başkanının AKP’si, bölünmeden yana BDP ve onlarla işbirliği yapanların Türkiye Cumhuriyeti Devletini siyasi kimliğinden soyutlayıp, kimliksiz bırakmayı istedikleri anlaşılıyor.

Bu coğrafyada doksan yıldır devletin siyasi kimliği konusunda en ufak bir tartışma olmamıştır.

Büyük Kürdistan hayalini gerçekleştirmek için Sevr’i hayata geçirmek isteyen üç buçuk adamın devleti kimliksizleştirerek bölünmesini, parçalanmasını istemelerini anlamak mümkündür.

Ama bu ülkeyi kuran CHP’nin, devleti kimliksizleştirerek bölme, parçalama çabalarına sessiz kalmasını anlamak mümkün değildir.

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları