loading
close
SON DAKİKALAR

Kaçan kurtuluyor

Şahin Mengü
Tarih: 03.06.2017

Şahin Mengü: Yani işin özeti, AKP’nin yanlışı ve belki de bilerek yaptığı yanlıştan ötürü kaçan kurtuluyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Erdoğan'ın, terör örgütü yandaşlarının vatandaşlıktan çıkartılmasına ilişkin sözleri üzerine açıklama yaptı. Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması yeni bir kuralı öngörüyor. Gerekli çalışmalar yapılacaktır" dedi.

Teröre, şiddete karışmamış bazı “ siyasal suç” sanıklarının yurda iadesini sağlamak,şiddete karışmış insanlardan, daha zordur.

Çünkü, genellikle demokratik ülkelerde “ siyasal suç “ hele düşünce suçu kavramı ya hiç yoktur ya da çok sınırlıdır. Onun için “siyasal suç” veya “düşünce suçu” işledikleri öne sürülen kimseler, demokratik ülkelere kendilerini siyasal mülteci olarak kabul ettirmekte güçlük çekmezler.

Şiddet eylemlerine karışmış olanlar için durum değişiktir. Şiddet eylemi demokratik olsun olmasın hemen hemen bütün ülkelerde kınanıyor.Bunların yakalanıp cezalandırılması için uluslararası işbirliği yapılması gerektiğini bütün Dünya kabul ediliyor.

Ancak AKP iktidarı ve destekçisi MHP, türbinlere oynarcasına ölüm cezasını geri getireceğiz diye bağırmaktadırlar. Bu Teröre bulaşmış suçluların iadesini de imkansız hale getiriyor.

Nitekim Türkiye'nin Avrupa ülkelerine yapmış olduğu birçok geri verme talebinin de, ilgilinin Türkiye’ ye geri verilmesi halinde işkenceye uğrayacağı veya daha ağır cezalarla cezalandırılacağı gibi nedenlerle reddedildiği görülmüştür.

Bütün bu gerçekler ortada dururken, Fethullah Gülen dahil bütün terör örgütü yandaşlarının vatandaşlıktan çıkartılması ve başka ülke vatandaşlığına geçmelerini ve adaletin yakalarına yapışmasını engellemekte ne yarar umuluyor bunun anlamak mümkün değildir.

Bunların mahkeme önünde konuşmalarından mı korkuluyor düşüncesi insanın aklına geliyor.

Böylelerini vatandaşlıktan çıkarıp dosyalarını kapatmak yerine Türkiye’ye gönderilmeleri için gerekli girişimleri yoğunlaştırmak, bu girişimlere olumlu yanıt vermeyen Devletleri de bütün dünyaya, demokrasi düşmanı teröristleri koruyan Devletler olarak teşhir etmek daha uygun olacaktır.

Vatandaşlıktan çıkartılacak olanlar bir başka ülkenin vatandaşı olacaklardır.

Vatandaşlıktan çıkartılıp bir başka ülkenin vatandaşlığını kazanan kişi, vatandaşın geri verilmezliği ilkesinden ötürü geri verilmeyecektir. Vatandaşların geri verilmezliği ilkesi, tüm suçluların iadesini düzenleyen uluslararası belgelerde yer almıştır.

Yani işin özeti, AKP’nin yanlışı ve belki de bilerek yaptığı yanlıştan ötürü kaçan kurtuluyor.

Aynı yanlışı 12 Eylül cuntası da yapmıştı, aynen bir zamanlar bir banka reklamında söylendiği gibi “bir birimizden farkımız yok biz Osmanlı Bankasıyız”.

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları