loading
close
SON DAKİKALAR

'Şanlı Şerefli Büyük Altay'

Şahin Mengü
Tarih: 02.02.2015

Şahin Mengü; Bu söz, Kurtuluş Savaşı Kahramanı Fahrettin Kerim Paşa’ya 'Altay' soyadını verirken Ulu Önderin söylediği sözdür.

“Şanlı şerefli Büyük Altay” sözü bana ait olmadığı gibi, sadece Büyük Altay’a gönül verenlerin sıradan bir tezahüratı da değildir.

Bu söz, Kurtuluş Savaşı Kahramanı Fahrettin Kerim Paşa’ya “Altay” soyadını verirken Ulu Önderin söylediği sözdür.

Soyadı Kanunu çıkıp Gazi Meclisin Ulu Önder’e “Atatürk” soyadını vermesi üzerine, milyonlarca Türk gibi kendisini kutlayan Fahrettin Paşa’nın telgrafına verdiği cevapta Ulu Önder;

“Ben de seni tebrik eder. Altay gibi şanlı, şerefli günler dilerim” demiştir.

Ülkenin en karanlık günlerinde kurulan, kırk bir yıl şimdiki adı “Süper Lig olan” ligde oynayan, Türkiye kupasını ilk kazanan Anadolu takımı, Türk sporunun tarih şuuru ve gururu olan Büyük Altay bugün kendisine sahip çıkması gerekenlerin ilgisizliği ve vurdumduymazlığı sebebiyle olması gereken yerde değildir.

Bu durum, bölücülere göz kırpan bazı kent yöneticilerini rahatsız etmiyor olabilir.

Ama unutmayalım ki Altay, “Şu çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman’ın söylemiyle “Atatürk’ün takımıdır”

Bir kısım kent yöneticilerinin Altay’a sahip çıkmamasını anlıyorum. Zira Altay Ege’de “Milliyetçiliğin” meşalesidir. Bu aynen Cumhuriyetin bazı kurumlarının rahatsız etmesi gibi bazılarını rahatsız edebilir.

Altay’ın kurucuları arasında Mustafa Necati, Vasıf Çınar, Şükrü Saraçoğlu, Baha Esad Tekand, Nejat Evliyazade gibi birçok ünlü siyasetçi ve devlet adamı vardır.

İzmir’in Yunanlılar tarafından işgaline karşı çıkmak için kurulan Redd-i ilhak Cemiyetin’in kurucuları arasında, yine Altay Kulübünün kurucularından Hüseyin Vasıf Çınar Bey de vardır.

Bu cemiyet, Kuvay’ı Milliye hareketinin başlamasını sağlamış ve İzmir’in Yunanlılar tarafından işgaline karşı koymuştur.

Altay, şerefli bir koca ülkünün parlayan yıldızıdır.

Kulübün ilk kuruluş masraflarının karşılanması için gerekli parayı da Atatürk’ün son Başbakanı ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar vermiştir.

Rahmetli babam Mekteb-i Sanayi’li Bekir Mengü gibi, Rahmetli Başbakan Adnan Menderes de Altay’ın eski kalecilerindendir.

Böyle tarihi geçmişi olan Büyük Altay bu yıl kuruluşunun 101. Yıl dönümünü buruk kutluyor.

Türk spor tarihine bakın, asırlık geçmişi olan kaç kulüp sayabilirsiniz?

Ancak günümüzde, İzmir’i yönettiği söylenen kişi ve kurumlar, böyle bir kulübe sahip çıkmamaktadırlar.

Şu anda İzmir Kulüplerinin maç yapabileceği kendilerine ait stadyumları bile yoktur. Alsancak ve Atatürk Statları ölüme terk edilmiştir. Onarılıp hizmete verilmesi için bir çalışma yapılmamakta, hazırlanan projeler ise görmezden gelinmektedir. Siyasi kimlik taşıyanlar, Yeni Stat yapımı konusunda havanda su dövmeye devam etmektedirler.

Bu ayıp, İzmir kulüplerine ve özellikle de Egede dil, tarih ve ülkü birliğine dayalı Milliyetçiliğin meşalesi olan Büyük Altay’a sahip çıkmayan kent yöneticilerinindir.

Süper ligde oynayan Altay, İzmir kenti için bir ekonomik canlılıktır. Bir İzmir Kulübünün devamlı olarak Avrupa kupalarında oynayabilecek hale gelmesi en az Expo kadar önemlidir.

Dünya da, “Barselona Kenti mi, yoksa Futbol Kulübü mü daha çok bilinmektedir?” diye bir araştırma yapın, hiç şüpheniz olmasın Barselona Futbol Kulübü “daha çok bilinen” çıkacaktır.

O nedenle Atatürk’ün partisinin İzmir Kenti yöneticileri, bölücülere gösterdikleri sıcaklığı, Büyük Altay’a ve diğer İzmir Kulüplerine de göstermek zorundadırlar.

Onlar bu sıcaklığı göstermemekte direnirlerse, inancım, onların esirgediği bu sıcaklığı demokrasinin ve Cumhuriyetin yılmaz savunucuları olan İzmirliler gösterecektir.

Hadi İzmirliler, 101 yıllık çınarı layık olduğu yere yükseltelim ki, o semalarda parıldasın.

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları