loading
close
SON DAKİKALAR

Sorumlusu kim?

Şahin Mengü
Tarih: 15.05.2014

Şahin Mengü; Her iki halde de, bu işin sorumlusu on iki yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarıdır.

Salı günü öğleden sonra Soma’ da maden ocağında meydana gelen patlama sonucu, bu yazıyı yazdığım Çarşamba sabahı itibariyle ölü sayısı 205 di ve fakat artmasından korkuluyordu.
Son dakika da gelen haberler, inşallah olmaz ama, ölü sayısının beş yüzü bulacağı yönünde.
Uygar ülkelerde bu tür büyük maden facialarının en son ne zaman olduğunu araştırdığımızda bizim açımızdan yüz kızartıcı bir durum ortaya çıkıyor.
Böyle bir facia Almanya’da kırk beş yıl, Fransa’ da da kırk yıl evvel yaşanmış.
Gelen haberlere bakılırsa, patlamanın olduğu maden ocağı on defa denetlenmiş, tespit edilen altmış altı eksiğine rağmen çalışmaya devam etmiş.
Durum gerçekten böyle ise burada bir kazadan değil bilinçli taksirle adam öldürmekten bahis etmek gerekir.
Yok eğer Enerji Bakanının dediği gibi, ocak periyodik olarak, mevzuata uygun şekilde denetlenip de, bu kaza olmuşsa, o zaman da bizim mevzuatta bir eksiklik, aksaklık olduğu ortaya çıkıyor.
Aslında, mevzuatta bir eksiklik yok da, denetimler anlaşıldığı kadar ile önceden haber verilerek yapıldığından, bir etkinliği kalmıyor.
Her iki halde de, bu işin sorumlusu on iki yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarıdır.
Zonguldak’daki Karadon Maden Ocağında 17 Mayıs 2010’da meydana gelen bir maden faciasından sonra, bu AKP İktidarının , o tarihte çalışma bakanı olan Ömer Diçer değimlidir, ölen işçiler için “Güzel öldüler, O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak güzel öldüklerini ben buradan rahatlıkla söyleyebilirim” diyen.
Devrimci Maden İş sendikasının 2013 yılı Madencilik sektörü kaza raporlarına göre Soma da ocaklarda meydana gelen iş kazalarında meydana gelen ölüm 2012 de yetmiş sekiz, 2013 yılında da bu sayı doksan beşe yükselmiştir.
CHP’li üç Manisa Milletvekili Soma’nın maden kazalarındaki sicilinin kötü olmasından ötürü, altı ay önce TBMM’ye Soma Maden ocakları ile ilgili bir araştırma önergesi vermişlerdi.
Bu önerge ancak yirmi gün önce görüşülmüştü.
Bu önerge AKP milletvekillerinin oyları ile red edilmiş, red edilirken de yine bir Manisa Milletvekili ama bu sefer AKP li Muzaffer Yurttaş Maden Kazaları “işin doğası” gereği demiş ve önergenin reddini savunmuştu.
Bu red keyfiyetini savunan bir başka zavallı da TV kanallarına çıkıp, bu önerge meclisi tıkamak için verilmişti, fasa fisoyodu gibi,düzeyine yakışan, açıklamalarda bulunmuştu.
AKP li milletvekilleri; Tayyip Erdoğan’dan korkmayın, nasıl olsa bir gün hepiniz eski milletvekili olacaksınız, sokakta anlı açık, başı dik yürüyememekten korkun.
Bu önergeyi red ederken inandığınız için red ettiğinizi düşünmüyorum. sırf Tayyip Erdoğan istemiyor, yani onay vermediği için red ettiniz.
Şimdi artması muhtemel, 500 lere ulaşmasından korkulan can kaybının hesabını vicdanlarınızda nasıl vereceksiniz.
Acaba bu önerge kabul edilse, bu yaşanan facianın, bana göre bilinçli taksirle öldürülen insanların, ölümünün önüne geçilebilir miydi?
Belki de geçilmiş olacaktı.
Bu olasılık dahi sizi hiç vicdan muhasebesi yapmaya zorlamıyor mu?
Genel başkanınız, “benim bakanım”, “benim milletvekilim” dediği zaman bu siz hiç rahatsız etmiyor mu?
Genel başkanı tarafından “atanmış” olan sizler, ortalığa çıkıp nasıl oluyor da, atanmışlar, seçilmişlere soru soramaz diyorsunuz.
“Atanmış” olduğunuz için mi, amirinizin emirleri dışında davranamıyorsunuz.
Bu red ettiğiniz önerge hükümeti ilgilendiren bir gensoru değil, sadece bir araştırma önergesidir.
Yüzlerce insan ölse de bu sizi rahatsız etmiyor mu?
Mukadderat mı diyeceksiniz.
Bu yazıyı yazarken Başbakan Soma’ya gelecek diye yüzlerce polis emniyet tedbiri alırken, cenazeleri taşıyacak insan bulunamıyor.
Cenazeler, mezbahalarda, soğuk hava depolarında, civar ilçelerin hastane morglarında hüviyet tespiti için bekletiliyor.
Bu facianın sorumlusu AKP İktidarıdır. Mağduru ise harp esirlerinden daha kötü şartlardaki, sendikasızlaştırılmış maden işçileridir.

Şahin Mengü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları