loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul Aşırıdır!

Yaşar Miraç
Tarih: 31.05.2012

Örneğin Türkiye’nin en aşırı dilenci sayısı, hırsız sayısı, katil sayısı, tecavüzcü sayısı gibi yönlerden de birincilik İstanbul’dadır!...

Türkiye’nin çeşitli konulardaki sayısal verilerinin birçoğunda en aşırı sonuçlar İstanbul’a aittir. 

İlk akla gelen nüfus, trafik, yapı, sanayi ticaret vb. konuları geçiyorum.

Örneğin Türkiye’nin en aşırı dilenci sayısı, hırsız sayısı, katil sayısı, tecavüzcü sayısı gibi yönlerden de birincilik İstanbul’dadır!

Sokak kedilerinin, sokak köpeklerinin, sokak çocuklarının, sokak kadınlarının en aşırı sayıda olduğu ve en aşırı saldırıya uğradıkları yer İstanbul! 

Gelir dağılımının en üsteki yüzde yirmi ile en alttaki yüzde yirmi arasındaki farkın ilki yönünden giderek arttığı ülkemizde acaba İstanbul’un durumu ne? İstanbul bu yönden de en aşırı yüzdeye sahip.

Depreme dayanıklı yapı oranı bakımından en aşırı olumsuz orana sahip yer neresi? Gene İstanbul!

İflasların, kapanan işyerlerinin, işten atılanların, işte yaralananların, iş kazası yüzünden ölenlerin, işsizlerin sayısında İstanbul en aşırı örnek!

En aşırı sömürünün, en aşırı karların, en aşırı intiharların, en aşırı düşüşlerin, en aşırı yükselişlerin kenti İstanbul!
Aşırı komplolar, aşırı operasyonlar, aşırı uzun, aşırı güvenlikli konvoylar, aşırı dinlemeler, aşırı gözaltılar, aşırı tutuklamalar, aşırı işkenceler de burada!

En aşırı yalakalıklar, en aşırı iftiralar, en aşırı düzenbazlıklar, en aşırı sahtecilikler, en aşırı baskınlar yine burada!
Yozlaşmanın, çirkefin, küfrün ve nefretin en aşırı örnekleri İstanbul’da yaşanmıyor mu?

Rüşvetin, adam kayırmanın, çeteleşmenin, gizli örgütleşmenin, cemaatleşmenin, tarikatlaşmanın, tekkeleşmenin en aşırı boyutlara ulaştığı yer İstanbul.

En aşırı israfın, en aşırı lüksün, en aşırı yoksulluğun, en aşırı hastalıkların, en donanımlı hastanelerin, en gecekondu üniversitelerin, en köklü en başarılı üniversitelerin kenti de İstanbul.

Sağlı sollu en aşırı siyasi klikleşmelerin, hizipleşmelerin, fraksiyonların merkezi de İstanbul.
 
Eroinden, haptan tinere, alkolden sigaraya en aşırı uyuşturucu maddelerin üretimi, tüketimi de İstanbul’da gerçekleşiyor.

İstanbul’un bunlara benzer daha pek çok olumsuz aşırılıkları var.

Ve bizler ne yazık ki bu olumsuz aşırılıkların her geçen gün daha artmasına farkında bile olmaksızın katkıda bulunuyoruz.

İstanbul’u çirkinleştirmek, kirletmek, yozlaştırmak için ne gerekiyorsa on yıllardır, yüzyıllardır yapıyoruz.

Bütün bu aşırı saldırıya, gayrete karşın doğaüstü bir güçle direnen İstanbul hala aşırı gizemli, aşırı güzel!

Yaşar Miraç

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları