loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul Kaç Şehir?

Yaşar Miraç
Tarih: 28.05.2012

Yaşar Miraç yazıyor; Kimi politik uyanıklıkla, kimi stratejik gerekçeyle birçok il olmayı hak eden ilçeler beklerken bazı ilçeler il olup çıktılar...

İstanbul kaç şehir?

 


Uzun yıllar Türkiye’nin il merkezi şehir sayısı 67 idi. Sonra yavaş yavaş her seçimde verilen sözlerin bir kısmının tutulmasıyla şehir, il sayısı 81’e kadar yükseldi.

 


Kimi politik uyanıklıkla, kimi stratejik gerekçeyle birçok il olmayı hak eden ilçeler beklerken bazı ilçeler il olup çıktılar.

 


Bugün de pek çok yer il olması gerekirken hala ilçe durumunda.

 


Türkiye’nin bu genel hantal yönetim yapısı acaba İstanbul için nasıl?

 


İstanbul Büyükşehir! Bu unvan icat edilmeden de öyleydi. İstanbul gibi birçok büyükşehir ünvanlı kentimiz var.
Hiç biri İstanbul’la karşılaştırılamaz bile. İstanbul ile onlar arasında dağlar var.

 


Gerçekte Türkiye’nin büyükşehir ölçüsünü İstanbul’a uygulamış olsak ortaya en az 10 büyükşehir çıkar.
Bu da başka bir İstanbul gerçeği!

 


İstanbul’un büyükşehirlerine birkaç örnek verelim: Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye, Sarıyer, Fatih, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Kartal, Maltepe vb.

 


Bunların hepsi Büyükşehir olabilirdi. Neden olmadı? Çünkü İstanbul sorunu çözülemedi. Bu ilçelerin her biri 1 milyon nüfus barındırıyor. Büyükşehir ölçütünü çoktan aşmışlar (Eskiden 250 binin üzerindeydi şimdi 750 bine çıktı büyükşehir olma ölçütü).

 


İlçeler böyle olunca mahalleler ne durumda? 80 bin 100 bin 120 bin kişili mahalleler dolu İstanbul’da Oysa biliyoruz ki Bayburt, Gümüşhane, Tunceli vb. birçok ilimizin nüfusları 50 bin bile değil. 81 ilden birçoğu 100 binin altında nüfuslu.

 


Bu durum yurttaşa “hizmet” açısından İstanbul’da yaşayanların aleyhine. Birçok ilçe il olmayı kalkınma, hizmet gelmesi için ister. İstanbul’un birçok mahallesi nüfusça çok daha az illerin aldığı “hizmeti” alamıyor. Nedeni, yine İstanbul sorununun çözülememesi.

 


Siyasi temsil yönünden de şimdiki yönetim yapısı gariplikler taşıyor. Tunceli’de, Gümüşhane’de 30 bin oy bir milletvekili çıkarmaya yeterken İstanbul’da bu sayı 80-90 bine çıkıyor! Bu da başka bir İstanbul gerçeği!

 

 
 Yaşar Miraç

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları