loading
close
SON DAKİKALAR

Köpekleri Seven Adam'ın yazarından yeni kitap!

Köpekleri Seven Adam'ın yazarından yeni kitap!
Tarih: 28.09.2022 - 06:01
Kategori: Kültür & Sanat

Hem polisiyeler, hem de siyasi tarih romanları arasında en iyi kitaplar arasında gösterilen Köpekleri Seven Adam’dan sonra şimdi de Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayatını konu alan Hayatımın Romanı raflarda.

Bilgi Yayınevi, Çağdaş Latin Amerika edebiyatının en önemli yazarlarından Leonardo Padura’nın eserlerini okurlarla buluşturmaya devam ediyor.

Hem polisiyeler, hem de siyasi tarih romanları arasında en iyi kitaplar arasında gösterilen Köpekleri Seven Adam’dan sonra şimdi de Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayatını konu alan Hayatımın Romanı raflarda.

“Kaderin ona oynadığı oyunların bu kadar orantısız bir biçimde üzerine gelmesinden umutsuzluğa kapılan Heredia, nihayet romanlara ait, kurgusal bir karaktere dönüştüğünü anlamış ve etrafını kuşatan, bir türlü kaçamadığı bu romanın içinde daha ne kadar yaşayacağını sormuştu – ama kime?”

Köpekleri Seven Adam’ın yazarı Leonardo Padura, bu kez Kübalı şair José María Heredia’nın hayatına ve buna paralel Küba tarihine ışık tutuyor.

Fernando Terry, üniversitedeki görevinden atıldıktan sonra on sekiz yıl sürgünde yaşayan bir akademisyen ve şairdir. Kendisine örnek aldığı ve üzerine doktora tezi yazdığı şair José María Heredia’nın, arayıp bulamadığı kayıp otobiyografisinin bulunma olasılığı ortaya çıktığında bir aylığına Havana’ya dönmeye karar verir. Bu yolculukta, içindeki hıncı körükleyen kuşkularla, sürgüne gitmesine neden olan gerçeklerle bir kez daha yüzleşecektir. Ülkesine dönüşünün ve peşine düştüğü Hayatımın Romanı adını taşıyan el yazmasını arayışının hikâyesi, yer yer geçmişteki iki farklı zamansal düzleme yapılan geri dönüşlerle harmanlarak anlatılır.

Heredia’nın 19. yüzyılın başındaki hayatını, onun bir mason olan oğlu José de Jesús de Heredia’nın 20. yüzyılın başındaki son günlerini ve bugün Fernando Terry'nin yaşadıklarını büyük bir edebi ustalıkla birleştirip işleyen Padura ortaya güçlü bir eser çıkarıyor. Karayiplerin romantizm dönemini son derece renkli bir şekilde aktaran kitap, Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayat öyküsüne paralel okuru Küba'nın tarihine, ülkede ulusal bilincin geliştiği dönemlere doğru sürükleyici bir yolculuğa davet ediyor.

Kitabın çevrildiği farklı ülkelerden Goodreads yorumlarını buradan inceleyebilirsiniz: Goodreads / La novela de mi vida

Yazar hakkında:
Leonardo Padura Fuentes, 1955 yılında Havana’da doğmuştur. Havana Üniversitesi Latin Amerika Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan yazar, 1980 yılında araştırmacı gazetecilik yaparak öne çıkmaya başlamış, sonraki on yıl boyunca gazeteci olarak çeşitli kültürel ve tarihsel konular hakkında makaleler yazmıştır. 1988’de baş kahramanın polis detektifi Mario Conde olduğu polisiyeler yazmaya başlayan Padura, çeşitli dillere çevrilen bu seriyle uluslararası ün kazanmıştır. Polisiye dışında aidiyet ve sürgünlük konularını tarihsel olaylarla birleştirdiği, farklı zamanlara ait paralel hikâyeler anlattığı romanlarla ününü pekiştiren yazar, kendi ülkesi Küba’nın yanı sıra Latin Amerika’da ve Avrupa’da yirmiyi aşkın edebiyat ödülüne ve Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Nişanı’na layık görülmüştür. On dokuz dile çevrilen Köpekleri Seven Adam, yazarın bugüne kadarki en önemli eseri olarak bilinmektedir. Padura, İspanyol vatandaşlığına da sahip olmakla birlikte Küba’da yaşamayı tercih etmektedir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları