loading
close
SON DAKİKALAR

Köşk'te düğümü çözecek tasarı

Köşk'te düğümü çözecek tasarı
Tarih: 11.02.2012 - 20:06
Kategori: Gündem

Köşk'te düğümü çözecek olan Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı, Meclis Anayasa Komisyonu'nda, Ocak ayında görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğuna yönelik tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Seçimi Kanun Tasarısı, Anayasa Komisyonu'nda, Ocak ayı içerisinde masaya yatırılacak. 
 
Tasarının getirdiği düzenlemeler 

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle: Cumhurbaşkanı seçimleri beş yılda bir yapılır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Cumhurbaşkanı seçim dönemi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmışıncı gün, makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden gün başlar.  

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. 

Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde onu geçen siyasî partiler ortak aday gösterebilir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları