loading
close
SON DAKİKALAR

Kremlin'de karşılıklı Suriye mesajları

Kremlin'de karşılıklı Suriye mesajları
Tarih: 18.07.2012 - 19:27
Kategori: Dünya

Kremlin Sarayı'ndaki 2,5 saatlik görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen iki lider Suriye konusunda mesajlar verdi...

Kremlin Sarayı'ndaki Temsil Salonu'nda gerçekleştirilen görüşme TSİ 14.00'te başladı. Toplantının giriş bölümünde Putin, Türkiye ile ikili ilişkilerin iyiye gitmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan ise Akkuyu'ya Rusya ile ortak yapılacak nükleer santrale değindi. Toplumda psikolojik bir olumsuzluk olsa da emin adımlarla ilerlendiğini yakında temelin atılacağını kaydetti.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da katıldı. Baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşme yapıldığı ve yemek yenildiği öğrenildi.

Ortak basın toplantısı düzenleyen Putin ve Erdoğan şunları söylediler:

Putin şunları söyledi:

- Özellikle Suriye konusunu ele aldık.

Erdoğan şunları söyledi

- Askeri ticari ve bir çok alanda ilişkimizileri düzeyde. Uydu sistemlerinde de Rusya ile müşterek çalışıyoruz. Tüm bu alanlarda attığımız adımlarla da geleceği, özellikle bölgenin barışını taçlandırmak suretiyle sürdürmek istiyoruz. Ve bugün şahsıma gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.

"Dışişleri Bakanı Lavrov düşürülen jetle ilgili bilgileri paylaştığını söyledi bu gündeme geldi mi, veriler arasında farklılıklar var mıydı?"

- Paylaştığımız belge yok ama ilk anda telefonla görüşmüştük.


"Esad devrilirse sizce bu ülkeyi kaosa sürüklemeyecek mi?"

- Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Suriye'de şuanda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejimdir. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var, 150 bin göçmen Ürdün'de var, 20 bin göçmen Lübnan'da var ve böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz.

- Olması gereken Suriye'de halkın iradesi neyi istiyorsa o olsun. Ve Esad'dan sonrasının kararını Suriye dışında başka ülkeler karar vermesin. Suriye halkı versin. Bu noktada BM Güvenlik Konseyine, daimi üyelere çok önemli görevler düşüyor.

Putin: Şunu ilave etmek istiyorum

Putin "Ben şunu ilave etmek istiyorum. Suriye Cenevre Barış görüşmelerinde alınan kararları olumlu buluyor ve bu krizin çözülmesi için önemli bir adımdır" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları