loading
close
SON DAKİKALAR

Krizdeki Yunanlı da gurbete çıkıyor

Krizdeki Yunanlı da gurbete çıkıyor
Tarih: 12.02.2012 - 20:40
Kategori: Ekonomi

Yunan halkı, yeni bir iş ve yaşam umuduyla gurbete çıkmaya hazırlanıyor. Çalışmak için en fazla tercih edilen ülke ise Avustralya

İkinci Dünya Savaşı ve iç savaştan sonra Yunanlılar, başta Almanya olmak üzere şanslarını Avrupa, Avustralya ve ABD'de aramışlardı. Aradan geçen sürede varlık içinde yaşadıklarını sanan Yunanlıları kriz uykuda yakaladı. 50 yıldan sonra patlak veren ekonomik kriz, üst üste yürürlüğe giren sert ekonomik önlemler, hayat pahalılığı ve hızla artan işsizlik Yunanlıları yeniden yurt dışına gitmeye zorluyor. Ancak Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'nin de ekonomik krizde olması nedeniyle Yunanlılar, önemli iş dallarında işçi sıkıntısı çeken Avustralya'ya yöneldiler. Avustralya'da yaşayan Yunan kökenlilerin dernekleri sayesinde, bu uzak ülkeye gitmek için Avustralya makamlarına dilekçe verenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Avustralya makamları ise bu ülkede inşaat, marangoz, elektrik, mühendis, makinist ve aşçı gibi iş dallarında 180 bin işçi açığı olduğunu açıkladı. Bu nedenle Avustralyalı yetkililer, ekim ayı içinde Atina'da düzenleyecekleri bir konferansta bu ülkeye işçi olarak gitmeyi arzu eden Yunan vatandaşlarına ayrıntılı bilgi verecek.

UMUTSUZLUK VAR
Halkı yeniden gurbetçilik arayışına iten etkenlerden biri de hayat pahalılığı. Aldıkları maaş, ikramiye ve primlerin kesintiye uğratılması, işsizlik oranının yüzde 16'lara çıkması halkın geleceğe yönelik umutlarını azalttı. Yunan hükümetinin aldığı sert ekonomik önlemler henüz sonuç vermedi.

ARTAN KDV ORANLARI LOKANTACILARI KIZDIRDI
Lokanta, dönerci (Yunanlıların geleneksel, çöp şiş görünümündeki Suvlaki'ci) kafe, fırın ve kantinlerde uygulanan yüzde 10 oranındaki KDV oranın 1 Eylül itibariyle yüzde 23'e çıkarılması yiyecek-içecek sektörünü ayaklandırdı. Zaten durgunluktan şikâyet eden bu sektörlerin temsilcileri "Suvlaki'nin fiyatının 1 buçuk eurodan 2 euroya çıkarılması azalan müşterileri daha azaltır..." diyor. Bu nedenle de çeşitli eylemlerin başlatılması gündemde.

AB TROYKA'SI İLE ANLAŞAMADI
Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar euroluk yardımın 8 milyarlık 6'ncı taksitinin serbest bırakılması öncesinde, incelemelerde bulunan Troyka ile hükümet arasında anlaşmazlık çıktığı bildirildi. Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmazlık çıktığına ilişkin haberleri yalanladı. .

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları