Kübalı doktorlar, 25 yıl boyunca kansere karşı bir aşı üzerinde çalıştı ve başardı. Cimavax adlı aşı, tümörün büyümesini engelliyor. Aşı halka ücretsiz verilmeye başlandı.
Kübalı doktorlar, 25 yıl boyunca kansere karşı bir aşı üzerinde çalıştı ve başardı. Cimavax adlı aşı, tümörün ürettiği ve kanda dolaşan 'epidermal büyüme faktörü' adlı proteini hedef alıyor ve tümörün büyümesini engelliyor. Aşı halka ücretsiz verilmeye başlandı.
Cimavax adlı aşının, ömrü bir yıla kadar uzatabildiği, 60 yaş altındaki hastalarda iyi sonuç verdiği ortaya kondu. Doğrudan tümöre saldırmayan aşı, tümörün ürettiği ve kanda dolaşan "epidermal büyüme faktörü" adlı proteini hedef alıyor. Bu protein hücrelere büyümesini ve bölünmesini söylüyor, kanseri yayıyor. Aşı işte bu proteinin kanser hücrelerine yapışmasını engelliyor. Uzmanlar testler olumlu sonuç verirse bir gün Cimavax’ın insanların çocukken yaptıracağı önleyici bir aşı haline gelebileceğini belirtiyor.Hürriyet’ten Çınar Oskay ve Sebati Karakurt’un Kübalı doktorların kanser hastalığına yönelik çalışmalarını ve Küba’nın sağlık alanında nasıl bir gelişme içinde bulunduklarını anlatan Castro ve sonrası isimli yazı dizisinin ilgili bölümleri şöyle:
"KANSER AŞISI KÜBA'DA KULLANIMDA
2008’deki klinik denemelerin ikinci fazında, aşı olan kanser hastalarının diğerlerine oranla 4 ila 6 ay uzun yaşadığı tespit edildi.
Ve Sağlık Bakanlığı Cimavax adlı aşıyı halka ücretsiz vermeye başladı.
Küba’daki bin kişiden sonra Avrupa’da da bin kişi teste tabi tutuldu.
Aşının, ömrü bir yıla kadar uzatabildiği, 60 yaş altındaki hastalarda iyi sonuç verdiği ortaya kondu.
Bu aşı doğrudan tümöre saldırmıyor. Tümörün ürettiği ve kanda dolaşan “epidermal büyüme faktörü” adlı proteini hedef alıyor.
Bu protein hücrelere büyümesini ve bölünmesini söylüyor, kanseri yayıyor. Aşı işte bu proteinin kanser hücrelerine yapışmasını engelliyor.
Cimavax önleyici bir aşı değil. Var olan tümörlerin büyümesini ve metastaz atmasını engelliyor.
Geç aşama kanseri, kronik ama beraber yaşanabilen bir hastalığa dönüştürüyor.
Obama’nın Küba açılımından sonra ABD’deki Roswell Park Kanser Enstitüsü aşıya ilgi gösterdi ve klinik deneyleri başlatmaya karar verdi. Şu anda Gıda ve İlaç Dairesi FDA’dan izin alma sürecindeler.
Bu aşının klinik testlerden geçmesi, ABD’de kullanıma girmesi 5-10 yıllık bir süreç. Küba’nın üretim kapasitesi sınırlı. Testleri akciğer dışındaki kanserlere uygulama şansları da olmadı. O yüzden ABD ve diğer ülkelerin katılımı çok önemli.
Uzmanlar, testler olumlu sonuç verirse, bir gün Cimavax’ın insanların çocukken yaptıracağı önleyici bir aşı haline gelebileceğini belirtiyor.
İşte o zaman Küba esas devrimi, insanlığın en büyük düşmanı olan kansere karşı yapmış olacak.
BU TEDAVİLERDEN NASIL YARARLANILIR?
Önce Küba’daki sağlık kurumlarına müracaat ediliyor e-posta ile.
İngilizce bir rapor istiyorlar. Doktorlardan oluşan bir komisyon bu raporu inceliyor. Küba’da çaresinin, farklı bir uygulamanın olup olmadığına bakıyorlar. Küba Sağlık Hizmetleri adında bir grup bu: Servicios Medicos de Cuba. Bu başvuruları iyice yapmadan Küba’ya gitmeniz asla önerilmiyor. Zira adada kalacak yer, dil gibi sıkıntılar var. www.smcsalud.cu (İngilizce versiyonu var)."
MUCİZE İLAÇ: MAVİ AKREP ZEHRİ
1980’lerde Guantanamo Üniversitesi’nden Profesör Jose Felipe Monzon yılan, örümcek ve akrep zehirlerini incelerken, akrep zehrinin fare ve köpeklerdeki tümörleri küçülttüğünü fark etti. Bunu kanserli küçük bir kıza uyguladı. Bu kız bugün hayatta. Devletin ilaç kurumu Labiofam ilacı inceledi, kabul etti. 20 yıldır hastalara veriyor. Vidatox adında bir ilaç da üretiyor. Fakat bu ilacın kansere çare olduğu net şekilde ortaya konmuş değil. ABD’deki Memorial Sloan- Kettering Enstitüsü “Araştırmaların sürmesi gerekiyor” açıklaması yaptı. Ama ilaç diğer tedavilere tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Zira ağrı azaltıcı, kas güçlendirici, enerji artırıcı etkileri kesin.PLASENTADAN KREMAlicia markasının kremleri çok ilgi görüyor. En iddialı olanı, bebek plasentasından yapılıyor. Yüz kremi, gözaltı kremi çok gözde. Ama almak için ya Küba’ya gideceksiniz ya da karaborsadan bakacaksınız. Çünkü insan plasentasından yapıldığı için satışı yasak.
DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ
ANGELA RAMIREZ (55) Genel Cerrahi ve Sosyal Psikiyatri doktoruKübalı doktorlar neden bu kadar iyi?
Eğitim… 18 yaşından itibaren direkt temasımız oluyor hastalarla… Hasta-doktor ilişkisine hakim oluyorsunuz. Üçüncü yıldan sonra hastanelere gönderirler. İç hastalıkları, farmakoloji, psikiyatri, jinekoloji, hepsini öğretirler. Bu, hastalığı çok iyi algılama şansı veriyor. Teşhis koymamızı kolaylaştırıyor. En önemlisi tanı koyabilmektir.
Bir doktorun yaşam şartları nasıl?
Zor tabii. Ben 60 dolar kazanıyorum ayda.
Yetiyor mu?
Hayır, yetmiyor.
Ne yapıyorsunuz?
Adapte oluyoruz. Kısıyorum harcamalarımı. Bunca yıllık hayat mücadelesinde alıştık. Gıda, eğitim, sağlık, ev, gaz, telefon bedava. Sadece elektrik parası ödüyorum. Bazı arkadaşlarımız yurtdışına gidebiliyor. Orada daha çok kazanıyorlar. Amerika’daki akrabalarım arada bir yardımcı oluyor.
Küba iyiye gidiyor mu?
Bence hayır. İnsanların değerlerini kaybettiklerini düşünüyorum. 1970’leri, 1980’leri çok özlüyorum. İnsanlar ahlaki değerlerini kaybetti.
Neden?
Paranın önemini anladılar. Doktorlar “Madem doktorum, neden bu kadar az kazanıyorum” demeye başladı. Milli kahramanımız Jose Marti “Doktorların her gün ellerini kirletmeleri gerekir” derdi. Bunu daha az yapıyorlar. Artık taksi şoförleri, tesisatçı vs. daha değerli… Neden? Çünkü yeterince para kazanmıyorsun. Piramit tersine döndü. Ben sadece doktorluk yapmayı biliyorum. Annem babam, eğitimim bana bunu öğretti.
DÜNYANIN EN İLERİ TIP OKULU: ELAM
Havana’nın dış semtlerindeki bu okul 1998’de kuruldu. 123 ülkeden 11 bin kişi mezun etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun buraya “Dünyanın en ileri tıp okulu” dedi.