ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası bugünü 'Öfke Günü' ilan eden Hamas'tan yeni intifada çağrısı gelirken Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'da protestolar sürüyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası bugünü 'Öfke Günü' ilan eden Hamas'tan yeni intifada çağrısı gelirken Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'da protestolar sürüyor. Eylemlerde 200'den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Gazze sınırındaki olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.
Sputnik muhabiri İsrail polisinin Kudüs'teki Şam Kapısı önünde protestoculara müdahale ettiğini açıkladı. Müdahalede yaralananlar olduğu belirtildi.
Ancak Şam Kapısı önündeki gerginliğin kısa sürdüğü belirtildi.
Saat 14.56'da İsrail polisi yeniden Kapı'nın önündeki eylemcilere müdahale etti.
Polis bazı eylemcileri gözaltına aldı.
Sabah saatlerinde İsrail Kudüs'e yüzlerce ek polis kuvvetini konuşlandırmıştı.
Cuma namazının ardından Batı Şeria'daki El Halil, Beytüllahim ve Ramallah'ta İsrail güvenlik güçleri ile yüzlerce Filistinli arasında çatışma çıktı.
Sputnik'e konuşan Filistin Kızılayı temsilcisiErab Fukaha Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda yaralananların sayısının 217 olduğunu duyurdu.
Fukaha Gazze'de de yaralı sayısının 16 olduğunu söyledi.
Eylemciler İsrail askerlerine taş ve molotof kokteyli atarken, askerler göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermi de kullandı.
Göstericiler bazı noktalarda lastikleri ateşe verdi.
İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria'da 30 noktada eylemcilere müdahale ettiği belirtildi.
En az 6 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
GAZZE SINIRINDA GERÇEK MERMİ KULLANILDI
Filistin Kızılayı İsrail-Gazze sınırında askerlerin gerçek mermi kullandığını ve 5 Filistinli'nin yaralandığını duyurdu. Yaralılardan 1'inin durumunun ağır olduğu belirtildi.
Filistinli Maan haber ajansı dünkü çatışmalarda da 9'u gerçek mermiyle 50'den fazla Filistinli'nin yaralandığını açıklamıştı.
'13 KİŞİ GERÇEK MERMİYLE YARALANDI'
Filistin Kızılayı Gazze ve Batı Şeria'da 13 kişinin gerçek mermiyle, 47 kişinin ise plastik mermiyle yaralandığını duyurdu.
17.11 itibarıyla da Gazze sınırından ilk can kaybı haberi geldi.
IDF: BATI ŞERİA VE GAZZE'DE 30 NOKTADA 3 BİNE YAKIN FİLİSTİNLİ
Bu arada İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Batı Şeria ve Gazze'deki 30 noktada protesto düzenlendiğini ve gösterilere 3 bine yakın Filistinlinin katıldığını açıkladı.
ÜRDÜN'DE BİNLERCE KİŞİ TOPLANDI
Çok sayıda Filistinli mültecinin yaşadığı Ürdün'de de başkent Amman'da binlerce kişi ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmek için toplandı.
İsrail ve ABD bayrakları yakan eylemciler hükümetlerine İsrail ile ilişkiyi kesmesi çağrısında bulundu.